Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

ewa004 16:29, 09 lut 2016

Ja zaczęłam od przymrożenia nasion w zamrażarce przez dwa tygodnie.
Potem siejesz i czekasz czekasz czekasz długo wschodzi
Dorotka 16:30, 09 lut 2016

ewa004 napisał(a)
Ja zaczęłam od przymrożenia nasion w zamrażarce przez dwa tygodnie.
Potem siejesz i czekasz czekasz czekasz długo wschodzi

Ale gdzie sieję??? I po co zamrażać????
Karol99 16:32, 09 lut 2016

Mrozisz po to żeby szybciej i w większym % wykiełkowała. Po tych dwóch tygodniach siejesz w doniczkę albo pojemniczek z ziemią w domu , zraszasz codziennie i czekasz. Potem będziesz pikować.
Dorotka 16:34, 09 lut 2016

Karol99 napisał(a)
Mrozisz po to żeby szybciej i w większym % wykiełkowała. Po tych dwóch tygodniach siejesz w doniczkę albo pojemniczek z ziemią w domu , zraszasz codziennie i czekasz. Potem będziesz pikować.

A bez tego mrożenia się nie da?? Az 2 tygodnie???
Lukasz2013 16:38, 09 lut 2016

Witaj. Myślę, że Karol ma rację. Ten sposób już widziałem.
lojalna_ 16:38, 09 lut 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=25

Ja nie siałam ale Ewcia dobrze pisze , taka hibernacja nasionom potrzebna chyba ze Marzenka juz je mroziła.
Nasionka najlepiej wysiac do pojemniczków w domu , garazu tam gdzie okno. Czesc mozesz do gruntu wysiac mozesz zaryzykować bo masz duzo. Zaznacz miejscevwysiewu po wyplewisz

O werbenia Anka mała Mi sporo pisze to ekspertka

nawigatorka 16:39, 09 lut 2016

Wezwana jestem.oddzielanie kwiatow od nasion jest raczej robota glupiego choc jesli ktos to robi to szacun za cierpliwosc.jak wezniesz szczypte na dlon to zobaczysz czym sa nasiona a czym kwiaty.ale sie tym nie martw.wysiej z ty resztkami kwiatow.ale nie przesadz z iloscia.posypuj jak sola pomidora (co za duzo to nie zdrowo) ja przyznaje nie mrozilam i bylo ok.
Dorotka 16:39, 09 lut 2016

Znalazłam przewodnik z siania werbeny od Asi i wklejam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=29

Tylko pytanie czy ja tą moją, taką jaka jest mam wysiewać czy nieco przebrać bo tam troszkę różnych rzeczy jest???

Dorotka 16:42, 09 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Wezwana jestem.oddzielanie kwiatow od nasion jest raczej robota glupiego choc jesli ktos to robi to szacun za cierpliwosc.jak wezniesz szczypte na dlon to zobaczysz czym sa nasiona a czym kwiaty.ale sie tym nie martw.wysiej z ty resztkami kwiatow.ale nie przesadz z iloscia.posypuj jak sola pomidora (co za duzo to nie zdrowo) ja przyznaje nie mrozilam i bylo ok.

O no to już wiem wszystko. Serdecznie dziekuję.
Kamień mi z serca spadł, że przebierać nie muszę bo to masakra. Zaryzykuje i nie zamrożę, jestem niecierpliwa i nie wytrzymam dwa tygodnie. Sieję dzisiaj
Dorotka 16:43, 09 lut 2016

lojalna_ napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=25

Ja nie siałam ale Ewcia dobrze pisze , taka hibernacja nasionom potrzebna chyba ze Marzenka juz je mroziła.
Nasionka najlepiej wysiac do pojemniczków w domu , garazu tam gdzie okno. Czesc mozesz do gruntu wysiac mozesz zaryzykować bo masz duzo. Zaznacz miejscevwysiewu po wyplewisz

O werbenia Anka mała Mi sporo pisze to ekspertka

Jolu dziękuję, Asia dała fajnę szkołę z jej siania więc chyba pytań już mnieć nie będę. Jednak zaryzykuje i nie zamrożę. Zobaczymy.