Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

Dorotka 08:49, 12 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
A ja będę mówić do Ciebie: Dorotka, bo mam chrześnicę o tym imieniu i dlatego je lubię
Więc, Dorotko, groszek pachnący możesz wysiać do gruntu już w połowie kwietnia, bo on zimna się nie boi, choć jednoroczny (młode siewki przeżywają zime i na wiosnę ruszają). Możesz go też wysiać wcześniej do doniczki, wystarczy w połowie marca, bo szybko rośnie.

Wcześniej pytałaś o wysiewanie innych kwiatów - jakie chciałbyś wysiać: jednoroczne czy byliny?
Z jakich okolic jesteś, bo coś wyczuwam, że blisko mieszkasz

Gosiu, mieszkam w Tarnowie ☺
Sama nie wiem co chciałabym wysiać ponieważ słabo się na tym znam. Generalnie bazuję na tym co polecają dziewczyny. W groszku się zakochałam już dawno. Wysiałam też werbenę.
Nie bardzo podobają mi się pelargonie tylko.
margaretka3 08:59, 12 lut 2016

Możesz wysiać jeżówki, mikołajka, krwawnik pospolity, przetacznik w Auchanie powinny być. Masz już na rabatch trawy, te kwiaty ładnie z nimi będą wyglądać. W Biedronce czy Lidlu będą też pewnie wkrótce kłącza, można tanio kupić fajne byliny.
Tarnów nie tak daleko
Dorotka 09:04, 12 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Możesz wysiać jeżówki, mikołajka, krwawnik pospolity, przetacznik w Auchanie powinny być. Masz już na rabatch trawy, te kwiaty ładnie z nimi będą wyglądać. W Biedronce czy Lidlu będą też pewnie wkrótce kłącza, można tanio kupić fajne byliny.
Tarnów nie tak daleko

Jeżówki do donuczek dać? Czy do gruntu od razu?
margaretka3 09:10, 12 lut 2016

Ja wysiewałam do doniczek w marcu, ale i tak tylko ze dwie zdążyły zakwitnąć w pierwszym roku.
Krwawnik i przetacznik zakwitł w pierwszym, mikołajek w drugim.
Ja wolę do doniczek w marcu niż do gruntu, bo wtedy umiem lepiej dopilnować.
W gruncie to ja bym o nich zapomniała.
Dorotka 09:23, 12 lut 2016

No to się cieszę że do gruntu bo póki co mnie cieszy taki wysiew i dzisiaj mam zamiar kupić sobie nasionek i powysiewać.
Generalnie mój ogród dopiero zaczynam obsadzać. Na rabatach jeszcze pusto ale już wiem że trawy i miskanty wszelakie ukochałam.
margaretka3 09:26, 12 lut 2016

Do traw byliny tego tupu co jeżówki bardzo pasują. Ja też kupiłam nasiona półpełnych, białych złocieni. Też pasują. A jakbyś liatrę kłosową spotkała, to też Ci polecam. Piękna jest.
Dorotka 09:30, 12 lut 2016

Czytałam u Ciebie że Twója działka ma 13 arów. Gdzie Ty pomieści£aś to wszystko? Moja ma 11 ale tak mam to jakoś poustawiane że nie mam dużo ogrodu. Przedogródek zabrał dużo działki. A i przed bramą mam 1 ar.
Marzy mi się warzywniak w skrzyniach ale chyba miejsca mam.
Dorotka 09:31, 12 lut 2016

Ta liara cudna jest. Taż w donicach siana?
margaretka3 09:40, 12 lut 2016

Ha ha, przecież ja mam pusto na działce, choć fakt, że na moje plany to za mała Ja mam wszystkie budynki upchane po jednej stronie działki, a po drugiej - przestrzeń do szaleństw. Domek mały - 9m na 9, ale właśnie tak mam upchane, ze przedogródka prawie nie ma. Przy siatce wyszaprałam z 80 cm na długą wąską rabatę. I kiepsko to wyglada. Ale tym się kiedyś zajmę.

Przed bramą też można ogródek zrobić
Ja wszystko najpierw do doniczek - takie wiosenne adhd po zimie
Dominika11 09:47, 12 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
takie wiosenne adhd po zimie
dobre