Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na początku jest chaos

Na początku jest chaos

Konstancja30 23:28, 15 maj 2012

Linka napisał(a)
O kurcze laski, powoli czytam bo chcę dobrze zrozumieć
Dziękuję za odzew

Konstancja wcinaj sie wcinaj, zawsze

Ana i Konstancja, Wy specjalistki jesteście od cudnych rzeczy więc jeszcze raz:

Ad. Krzesła. One pod tą białą , gabkowaną, akrylową farbą mają jakąś warstwę bądż dwie farby brązowej, teraz je przcieram drapakiem lub wełną ( nawet do głowy mi nie przyszło że numery jeszcze ona ma )
i powiedzcie co ma wyjść po tej przecierce? farba brązowa czy drewno ?
Mam to potem tez polakierwać czy inaczej zabezpieczyć?

Ad Skrzynki. To zwykła bejca do drewna, bez wosku. Tylko podpowiedzcie więcej o tym wosku.... Konstancja pisze jeszcze o kolorach ( jakaś sugestia? )..... obawiam się że jak pójdę do marketu to znów z niczym wrócę............ nie mam pojęcia jak wygląda ten wosk, jaka firma

specjalistka jest samoukiem więc te metoda w świecie profesjonalistów mogą być nie znane ...

jeżeli chodzi o krzesła to ... hmmm ... myslałam, że pomalowałaś drewno wtedy przetarcie farby wyciąga słoje i ma to fajny efekt ... jeżeli pod spodem jest farba to tylko przetarłabym te części pociągnięte woskiem co da efekt shabby ... taka niedbała elegancja ... i krzesło lepiej pokryć lakierem wodnym ...

wosku używam tego http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Woskowanie-i-odnawianie-powierzchni-woskowanych/Wosk-w-pascie tylko w odcieniu jasnego dębu ... efekt wklejałam wyżej ... i to wynika z tego, że lubię kolor drewna rozmytego mlekiem ... bielony jesion czy bielony dąb nie wymaga nakładania koloru bo go ma ... ale jak ja chcę żeby sosna udawała dąb to muszę jej pomóc ... wełna ma numery (jeszcze rok temu też byłam zdziwiona ) ... 2 czyści się drewno przed i po położeniu bejcy a 0 poleruje np nałożony wosk ...

chyba wszystko

Konstancja30 23:31, 15 maj 2012

http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Akcesoria

nie wszystko ... tu są akcesoria ... wełna w każdym markecie też jest nie markowa ... sprawdza się tak samo
motylla 07:40, 16 maj 2012

Skrzynki i krzesła piękne! Ja zimą stary gierkowski stół na wysoki połysk i krzesła sobie do salonu odnawiałam. To wciąga Satysfakcja ogromna! Skrzynki muszę koniecznie zrobić po Twojemu, ale mam ten sam złoty dąb w oknach
Linka 08:20, 16 maj 2012

motylla napisał(a)
Skrzynki i krzesła piękne! Ja zimą stary gierkowski stół na wysoki połysk i krzesła sobie do salonu odnawiałam. To wciąga Satysfakcja ogromna! Skrzynki muszę koniecznie zrobić po Twojemu, ale mam ten sam złoty dąb w oknach

Małgoś pokaż swoje dzieła tzn mebelki, ja teraz chłonę wiedzę na ten temat
Moje okna są białe dlatego idę w tym kierunku
motylla 09:39, 16 maj 2012

Stół był gierkowskie zebrano ;D na wysoki połysk brązik of course Krzesła miały obicie leśnika takie wojskowo-zielone z poliestru jakiegoś w wypukły deseń A jest tak:
Ana 10:20, 16 maj 2012

Gosia REWELACJA!!! Świetna robota, jak ja kocham takie reinkarnacje mebli!!
motylla 10:35, 16 maj 2012

Dziękuję Ano To wielki komplement!
Szkoda, że zdjęcia sprzed są jakieś takie kolacyjno-rodzinne Okropne były te meble - aż zęby bolały Teraz nie mam takiego pędu, żeby nowy zestaw kupować - komplet był zyskany a odnowienie kosztowało grosze...
Ana 10:41, 16 maj 2012

motylla napisał(a)
Dziękuję Ano To wielki komplement!
Szkoda, że zdjęcia sprzed są jakieś takie kolacyjno-rodzinne Okropne były te meble - aż zęby bolały Teraz nie mam takiego pędu, żeby nowy zestaw kupować - komplet był zyskany a odnowienie kosztowało grosze...

dokładnie tak jak piszesz! a ile radości jest i dumy z samodzielnie odnowionego mebla! do tego moim skromnym zdaniem - tandeta, którą dziś się wciska ludziom pod hasłem meble drewniane (drewniane liche fronty, reszta z płyty) przyprawia o ból głowy. Stare meble są solidne, wytrzymają wieki jeszcze, a są tak wdzięczne w użytkowaniu, niegroźne im plamy, zarysowania, przetarcia. Mebel z płyty nie do naprawienia, z drewna? wystarczy paier ścierny, szpachla i farba - i jest jak nowy
Linka 21:56, 16 maj 2012

motylla napisał(a)
Stół był gierkowskie zebrano ;D na wysoki połysk brązik of course Krzesła miały obicie leśnika takie wojskowo-zielone z poliestru jakiegoś w wypukły deseń A jest tak:

Pięknie wyszło ................przecierałaś czy jednolity kolor??........... nastepna zdolniacha, musze Was gonić
justi 22:04, 16 maj 2012

Dziewczyny zdolniachy, załóżcie wątek o bieleniu drewna chętnie popatrzymy na te cudeńka i może skorzystamy z podpowiedzi i pomysłów. Śliczności.