Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na początku jest chaos

Na początku jest chaos

Ana 19:17, 15 maj 2012

aaa, i krzesła też jeszcze potraktuj drapakiem
Konstancja30 19:20, 15 maj 2012

Linka napisał(a)

no i przetrzyj te kanty koniecznie - to już da efekt!

OK Ana, dzięki
Luknij jeszcze na skrzynki i oceń, te były surowe i tylko bejcą pociągnięte, co dalej ?? przetrzeć żeby słoje wyszły szare? (pomijam te gwoździe, paskudy jedne)

wetnę się ok? ... te są zjawiskowe i błagam na kolanach nomalnie weż papier ścierny albo lepiej wełnę stalowa i mocno przetrzyj ... miejscami wyjdzie więcej miejscami mniej drewna ... ale całe podbarwione na biało ... jak położysz na to kilka warstw wosku ... szmatą łatwizna to zabezpieczysz i w zależności od koloru wosku podbarwisz ... fajerwerki murowane ...

możesz tylko przetrzeć i malnąć lakierem wodnym mat ...

w zasadzie może od początku ... jaki chcesz efekt osiągnąć ? ... aktualny jest zjawiskowy z tymi surfiniami ... skrzynka do nich a one do skrzynki pasują idealnie
Konstancja30 19:24, 15 maj 2012

Ana napisał(a)
aaa, i krzesła też jeszcze potraktuj drapakiem

absolutnie tak ... nawiasem mówiąc to debiut koleżanka ma na miarę damy ... wełna stalowa nr 2 i można się wyżyć ... a efekt będzie shabby ... znaczy cudny ...
monitka 19:26, 15 maj 2012

Konstancja a jakbym chciała takie bardziej drewniane? w sensie brązowe bo mam okna sraczkowate złoty dąb i tak mi się wydaje że biel do mnie to nie bardzo ...to jak taki efekt uzyskać? Można tak jakoś łopatologicznie blondynce wyjaśnić

Linka super te krzesła i skrzyneczki ciekawa jestem jak z daleka okno wyglada w takim przybraniu.
Konstancja30 19:52, 15 maj 2012

monitka napisał(a)
Konstancja a jakbym chciała takie bardziej drewniane? w sensie brązowe bo mam okna sraczkowate złoty dąb i tak mi się wydaje że biel do mnie to nie bardzo ...to jak taki efekt uzyskać? Można tak jakoś łopatologicznie blondynce wyjaśnić

Linka super te krzesła i skrzyneczki ciekawa jestem jak z daleka okno wyglada w takim przybraniu.

wtedy potrzebujesz bejcy w kolorze oczekiwanego drewna ... i i na to lakier wodny mat ...
bejcę nakładasz pędzlem wycierasz bawełnianą szmatką (stary podkoszulek) czekasz aż wyschnie i szorujesz wełną stalową ... jak chcesz ciemniej to powtarzasz czynność ... jak nie jasno to drąż temat ... postaram się jaśniej
Linka 19:57, 15 maj 2012

O kurcze laski, powoli czytam bo chcę dobrze zrozumieć
Dziękuję za odzew

Konstancja wcinaj sie wcinaj, zawsze

Ana i Konstancja, Wy specjalistki jesteście od cudnych rzeczy więc jeszcze raz:

Ad. Krzesła. One pod tą białą , gabkowaną, akrylową farbą mają jakąś warstwę bądż dwie farby brązowej, teraz je przcieram drapakiem lub wełną ( nawet do głowy mi nie przyszło że numery jeszcze ona ma )
i powiedzcie co ma wyjść po tej przecierce? farba brązowa czy drewno ?
Mam to potem tez polakierwać czy inaczej zabezpieczyć?

Ad Skrzynki. To zwykła bejca do drewna, bez wosku. Tylko podpowiedzcie więcej o tym wosku.... Konstancja pisze jeszcze o kolorach ( jakaś sugestia? )..... obawiam się że jak pójdę do marketu to znów z niczym wrócę............ nie mam pojęcia jak wygląda ten wosk, jaka firma

monitka 20:54, 15 maj 2012

Konstancja30 napisał(a)
wtedy potrzebujesz bejcy w kolorze oczekiwanego drewna ... i i na to lakier wodny mat ...
bejcę nakładasz pędzlem wycierasz bawełnianą szmatką (stary podkoszulek) czekasz aż wyschnie i szorujesz wełną stalową ... jak chcesz ciemniej to powtarzasz czynność ... jak nie jasno to drąż temat ... postaram się jaśniej

spoko, ogarnęłam mam odrosty, mój mózg jeszcze walczy

w takim razie muszę pojechać do castoramy i zobaczyć czy sa jakies ciekawe skrzyneczki
KasiaWB 21:34, 15 maj 2012

Linka napisał(a)
Tak Kasia, w tym roku dopiero wystartował w miarę równo.... dbam o niego jak mogę i odstukać ma się dobrze i cieszy oko
Planujesz u siebie też zwijańca?

Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale.... dotarłam
tak, kiedyś chciałabym takiego zawijaska jak się zmieści ) Twój jest uroczy stanowi prawdziwą ozdobę ogrodu
KasiaWB 21:46, 15 maj 2012

Ale fajnie działasz z tymi skrzynkami, meblami, skrzynkami ja też tak chcę )) powiem więcej, kupiłam w ubiegłym roku nawet różne preparaty, bo miałam pomysła, ale..... nic nie zrobiłam, nie było czasu. Może coś w tym roku podziałam. Szczególnie, że tu takie fachowe porady chętnie skorzystam może wątek oddzielny założycie?
Linka 23:17, 15 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Ale fajnie działasz z tymi skrzynkami, meblami, skrzynkami ja też tak chcę )) powiem więcej, kupiłam w ubiegłym roku nawet różne preparaty, bo miałam pomysła, ale..... nic nie zrobiłam, nie było czasu. Może coś w tym roku podziałam. Szczególnie, że tu takie fachowe porady chętnie skorzystam może wątek oddzielny założycie?

O, jestem ZA !