Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 00:15, 09 sie 2015

No to mamy podobnie, u mnie front też od zachodu i do tego po drugiej stronie ulicy wielka działka bez żadnego drzewa z dopiero zaczętą trochę budową. Może coś posadzą.
Taką katalpę mają jedni z moich sąsiadów i fajna duża kula jest. Jak nie zapomnę i będę przechodziła tamtędy, to może cyknę fotkę.
Anusia 06:15, 09 sie 2015

No niestety u mnie też cienia jak na lekarstwo. Katalpa może pomyślę o niej. Fajnie by było jak masz taką możliwość zrobić zdjęcie, tak dla celów poglądowych
Karol99 10:17, 09 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Miała być katalpa szczepiona, widziałam ładne wysokie w szkółce po 80 zł. Chciałam tam taką jakąś ładną kulkę, bo ja ogólnie boję się dużych drzew przy domu, a tu jeszcze rosłoby od zachodu. A w Polsce większość wiatrów od zachodu.
A no i tam idą gdzieś kanalizacja, woda itd, więc wolałabym unikać dużych drzew.

A nie lepszy klon pospolity "Globossum"? bo z katalpa to roznie bywa.

edit: albo brzoza Youngii wysoko szczepiona? utworzy ladny parasol
AnnaCh 11:28, 09 sie 2015

Anusia napisał(a)
No niestety u mnie też cienia jak na lekarstwo. Katalpa może pomyślę o niej. Fajnie by było jak masz taką możliwość zrobić zdjęcie, tak dla celów poglądowych

Może pod wieczór się wyłonię z domu, bo w takie upały staram się nie wychodzić jak nie muszę. Mam dość jasną skórę i później cierpię. Ale fotkę cyknę i wrzucę. Mam nadzieję, że się sąsiad nie obrazi
AnnaCh 11:30, 09 sie 2015

Karol99 napisał(a)
A nie lepszy klon pospolity "Globossum"? bo z katalpa to roznie bywa.

edit: albo brzoza Youngii wysoko szczepiona? utworzy ladny parasol

Karol, a co z katalpą jest nie tak? Pytam, bo bardzo mi się podobały te kule.
Zaraz sobie wygoogluję zaproponowane przez Ciebie drzewka i popatrzę

edit: dobra już widziałam, chciałam kulkę tam, ta brzoza raczej mi nie pasuje, choć ładna, ale klon interesujący i też jest kuleczką
Karol99 11:35, 09 sie 2015

Katalpa moze w mrozne przemarzac a nawet wymarzac. Potem zostanie pol korony i nie wiadomo co z nia zrobic
Karol99 11:39, 09 sie 2015

Ja mam oba drzewka i sa calkowicie bezproblemowe
gosiaczek 11:42, 09 sie 2015

Aniu, u mnie Katalpa także rośnie bez zarzutu (świętokrzyskie), nie przemarzła do tej pory

pozdrawiam, Gosia
AnnaCh 11:42, 09 sie 2015

No to trochę kiepsko z tą katalpą A tak mi się podobała... Karol, a możesz wkleić zdjęcie tego klona? A czy go tniesz jakoś żeby był kuleczką, czy on ma po prostu taki pokrój?
paulina_ns 11:45, 09 sie 2015

Ja też jestem na etapie kupna drzew, bo nie mam wogole żadnego cienia. Ostatnio zakupiłam klona pospolitego ale odm. Princeton Gold i tyle drzew u mnie