Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Anda 10:01, 25 paź 2019

Jesli czosnki i tulipany, to trzeba będzie czymś zasłonić zasychające liście, czyli przydałyby się jakieś niskie trawy lub byliny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jamroczek 10:11, 25 paź 2019

Wyprzedaż w markecie na B.? Chyba wiem, dokąd pojadę po pracy poluję na zielone hakone, raczej ciężkie do kupienia w naszej okolicy. Hortki cudne
Asia
PS Aniu, swoje jarząbki kupowałaś stacjonarnie czy przez neta? Mogłabyś podać mi namiary? Dziękuję
eVka 10:52, 25 paź 2019

O tak, od razu cebulki sadź. Wiosną nie będzie łyso
Toszka 10:54, 25 paź 2019

inka74 napisał(a)
Ja myślę że będzie fajnie. Ania zastanów się czy między hortki nie powtykać czosnków lub tulipanów. To rabata zaraz przy domu a hortki do czerwca prawie nie będą widoczne.

Edit - masz kwasomierz? Ja bym sprawdziła pH i ew. dodała kwaśnej mieszanki trochę przy sadzeniu. Niby ta odmiana jest tolerancyjna ale też widzę po moich, że jak startowały w kwaśniejszym podłożu - są ładniejsze. I na początku będą wymagały podlewania.

Liście przekopane zakwaszą
inka74 11:20, 25 paź 2019

Toszka napisał(a)

Liście przekopane zakwaszą
glina (chyba, że źle kojarzę glebę u Ani) trudno się zakwasza w naturalny sposób, potrzeba na to sporo czasu i szybko potrafi wrócić do swojego naturalnego pH, szczególnie podlewana wodą z wodociągu. Zanim liście zakwaszą/rozłożą się to trochę czasu minie - popraw mnie - pół roku, rok? Lepiej, aby hortka startowała z odpowiedniej mieszanki na dzień dobry. Ta odmiana woli lekko kwaśne środowisko. Lepszy start - szybciej się zadomowi. Widzę różnicę w masie na moich wsadzanych na glinę z polepszaczami i do miksu mojej rodzimej ziemi z kwaśną. W tej drugiej 2 razy szybciej hortki wystartowały i są dużo mocniejsze, sztywniejsze, bujniejsze. Na cienistej tak były sadzone w ubiegłym roku sadzonki i w tym były już naprawdę okazałe, sama byłam w szoku. A dosłownie obok pod płotem sadziłam w moją glinę z dodatkami bo zabrakło mi kwaśnej i są, hmmm... no nie zakwitły nawet. Ale oczywiście Ania zrobi tak jak chce...
wiklasia 11:35, 25 paź 2019

Mnie się podoba propozycja Zany.

Z własnego doświadczenia wiem jak trudno czasem spojrzeć na rabatę oczami innych (zwłaszcza, że mamy w głowie "naszą" wizję).
Ja jak niepodległości broniłam oczara na herbowej. No cóż.... na wiosnę przesadzam
Makusia 11:39, 25 paź 2019

Ania to ma gline, czy piasek?
Toszka 13:12, 25 paź 2019

Makusia napisał(a)
Ania to ma gline, czy piasek?

no właśnie

Natomiast ja mam ciężka ziemię, z wyjściowym ph 8,5-9. I mam kwaśne rabaty bez grama torfu i siarczanów Same liście, igliwie qpa, kora. Ostatnio nawet siarki nie ma Po obsypanych liściach dębowych z zeszłego roku nie ma śladu...dobrze, że nowe już w blokach startowych
Ale o tym już tyle razy pisałam, że nie będę się powtarzać.
iwka 13:16, 25 paź 2019

Toszka, to liście zakwaszają glebę ? wszędzie pcham takie przekompostowane brzozowe.
iwka 13:22, 25 paź 2019

co powiecie na to żeby drzewo posadzić bliżej ścieżki, a po większym łuku w jednym pasie hortki, przed nimi mieszanka kulek, trawek i coś kwitnącego

Ania, tak mi się nasunęła myśl nie musisz jej w ogóle brać pod uwagę