Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 13:53, 20 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
i to sa oryginalne pomysły
Ciągle będę obstawiać przy tym, że O. to kopalnia wynalazków
kamila66 13:53, 20 sty 2016

to ten bez wycinania 25 cm kosztuje 19 zł ,
AnnaCh 13:54, 20 sty 2016

iwka napisał(a)
ja to się kiedyś posunęłam nawet do tego, że z drutu zrobiłam sobie taką półkulę, zajęło mi to kilka dni a i tak w końcu wylądowała na złomie nie szło mi cięcie od formy. Na stożki też miałam formę z drutu, ale w ostateczności ze stożka zrobiła się kolejna kula
Iwka, jak Tobie nie wyszło cięcie, to u mnie nie ma nawet o tym mowy Jak miałam kiedyś wierzbę podciąć, to tak koślawo wyszła, że docinałam dalej, prawie nic z niej nie zostało. Dobrze, że wierzba szybko odbija
AnnaCh 13:59, 20 sty 2016

MirellaB napisał(a)
Aniu ja doskonale rozumię Twoje obawy odnośnie cięcia w kule i stożki.
Wiesz, że przy wykuszu na hortensjowej mam 5 szt.trzmielin na pniu, na igiełkowej mam kulki z tuji danica.
Cięcie wcale nie jest prostą sprawą dla kogoś kto zaczyna. Ile ja przeczytałam wskazówek odnośnie cięcia i mi wcale dobrze nie wychodzi.
Rozglądałam się za szablonem do cięcia, ale drogie były i zrezygnowałam.
Myślę, że masz dobre podejście do tego, żeby od razu kupić rośliny, które rosną kulkowe, a nie samemu wyprowadzać, to jest opcja dla tych bardziej zaawansowanych

Czy kształt rabaty już masz zdecydowane jaki będzie?
Mirelko Ty jedna mnie rozumiesz Boję się nawet żywopłot ciąć, a od północy chciałam grabowy sobie tej jesieni wsadzić, bo bardzo mi się podoba. Twoje kulku oczywiście widziałam. Chyba zostanę przy kulkach, wstawię Wam moje wysunki wieczorem
Tylko jeżeli u mnie ma być opcja bez cięcia, to muszę na spó mieć innę tuję, nie Danica, bo ona akurat z tych kulek największa jest. Może ta co Dominika proponowała golden tuffet? A na pniu kulki z trzmielin żółto-zielonych. Te z kolei pasowałyby do trzmielin, które mają być w rabatce po drugiej stronie podjazdu
iwka 14:00, 20 sty 2016

Jest taki fajny wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4492-fotorelacje-pielegnacja-roslin, na czwartej stronie Marzena pokazuje cięcie na "oko" dla mnie najlepszy sposób, chociaż i tak trochę koślawe wychodzą, ale jak poćwiczę jeszcze parę sezonów to może będą równe
MirellaB 14:14, 20 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Mirelko Ty jedna mnie rozumiesz Boję się nawet żywopłot ciąć, a od północy chciałam grabowy sobie tej jesieni wsadzić, bo bardzo mi się podoba. Twoje kulku oczywiście widziałam. Chyba zostanę przy kulkach, wstawię Wam moje wysunki wieczorem
Tylko jeżeli u mnie ma być opcja bez cięcia, to muszę na spó mieć innę tuję, nie Danica, bo ona akurat z tych kulek największa jest. Może ta co Dominika proponowała golden tuffet? A na pniu kulki z trzmielin żółto-zielonych. Te z kolei pasowałyby do trzmielin, które mają być w rabatce po drugiej stronie podjazdu

Aniu rozumię, rozumię doskonale. Tuje danica mogą urosnąć duże, ale ja mam tam tak mało miejsca, że muszę je ciąć i nie pozwolić urosnąć Nigdy nie będę miała takich jak Borebetka z Borówcowego, bo nie mam tyle miejsca

Czekam na Twoje rysunki i będziemy dumać
MirellaB 14:14, 20 sty 2016

iwka napisał(a)
Jest taki fajny wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4492-fotorelacje-pielegnacja-roslin, na czwartej stronie Marzena pokazuje cięcie na "oko" dla mnie najlepszy sposób, chociaż i tak trochę koślawe wychodzą, ale jak poćwiczę jeszcze parę sezonów to może będą równe

Znam to, na tym się uczyłam, mi niestety tak nie wychodzi, ale ja mniej zdolna jestem
Dominika11 14:24, 20 sty 2016

iwka napisał(a)
dobrze wiedzieć, bo mnie niedługo czeka cięcie
AnnaCh 17:56, 20 sty 2016

Dobra Żuczki kochane, nie chce mi się czekać na M, bo będzie bardzo późno, żeby to zeskanować, to wrzucam fotkę, na dodatek z komórki, więc może być mało widać. Uprzedzam, że pierwszy raz w życiu coś takiego narysowałam

Dużo tu inspiracji rabatą Joli.
No i teraz widzę, że mój paluch też się załapał na fotkę
anabuko1 18:38, 20 sty 2016

Aniu, cudne hortensje w zimowej szacie
A tam obok nich to jakie to trawy, takie wysokie ???