Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

kamila66 20:14, 30 sty 2016

Albo tak, roślinki nie sprecyzowane prócz zielonego kółeczka z bukszpanu i w środku coś na pniu

Edit. Jak tak się tej mojej linii przyglądam to namalowałam ją bardzo proporcjonalnie do rabaty z naprzeciwka. Chodnik w tym bardzo dobrze wygląda
frezja 20:17, 30 sty 2016

Kamilo..tez podobnie rozplanowałam ) ta opcja chyba dobra, co??

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/103/1035935/original.jpg

wtedy iglaczki młode musiałyby zmienić układ; Aniu, ale Ci mieszamy
kamila66 20:48, 30 sty 2016

frezja napisał(a)
Kamilo..tez podobnie rozplanowałam ) ta opcja chyba dobra, co??

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/103/1035935/original.jpg

wtedy iglaczki młode musiałyby zmienić układ; Aniu, ale Ci mieszamy

To nie jest złe takie mieszanie czasami owocuje przemyślanymi pięknymi rabatami
kamila66 20:52, 30 sty 2016

Aniu czy Ty masz plan rabat całego ogrodu? Dzisiaj przeczytałam te słowa Danusi"
"Witam jako założycielka tego miejsca i mam pierwszą ważną radę:

Nie zaczynaj od jednej rabatki, poziom ziemi przy domu jest za niski, przykrywanie jej rabatką nic nie da. Ukształtuj najpierw teren a potem bierz się za planowanie roślin.

W sumie to nie za planowanie roślin, a za planowanie jak będą przebiegały rabaty a jak trawnik. Planowanie to złożony proces, jeśli chcesz osiągnąć sukces w ogrodzie, planuj kompleksowo, nie wyrywkowo".

w tym ogrodzie Witam jako założycielka tego miejsca i mam pierwszą ważną radę:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5345-asi-ogrodek-pod-swierkami
I kurcze ja po tylu latach "ogrodowania" bez ogrodowiska nadal bez takiego planu, co roku dodaję jakąś nową rabatę
AnnaCh 20:54, 30 sty 2016

Dziewczyny, wszystko fajnie, ale ja muszę mieć bardzo swobodny dostęp do dekla. Obawiam się, że przy tak dużej rabacie go nie będzie i rośliny mi stratują
AnnaCh 20:57, 30 sty 2016

Kamila, jakiś plan mam ułożony w głowie i częściowo na papierze miałam go wrzucić, ale ciągle go skończyć nie mogę Wiem, że takie są zasady, ale jakoś się podporządkować nie mogę...
Anda 20:58, 30 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Już jestem, wcale nie odpoczywam, dom odgruzowywałam, choinka rozebrana w końcu, ozdoby z furtki, klona i balkonu zdjęte, do tego musiałam łazienki wyszorować
Myślę o tym pasku wzdłuż chodnika i tak mi się układa:

Taka wygięta rabata. Te czerwone kropki oznaczają miejsce na drzewa, obwódka z bukszpanów i zawijaski. W zawijaskach mnóstwo tulipanów. I co dalej?

Te dwa drzewa/czerwone kropki to wyglądają, jakby ramkę robiły czemuś, na co warto spoglądać. Będziesz tam miała coś takiego?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kamila66 21:02, 30 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Dziewczyny, wszystko fajnie, ale ja muszę mieć bardzo swobodny dostęp do dekla. Obawiam się, że przy tak dużej rabacie go nie będzie i rośliny mi stratują

To jest oczyszczalnia, czy bezodpływowy... Chodzi mi o częstotliwość opróżniania
ren133 21:45, 30 sty 2016

Dekiel chyba od gazu ale gdzie on jest?
AnnaCh 21:58, 30 sty 2016

To dekiel od gazu Takie srebrne kółko po lewej stronie zdjęcia, nie całe widzicie? A pod tym 2 700 litrów gazu