Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Toszka 08:54, 18 maj 2017

frezja napisał(a)
Toszko, czy podlewanie dotyczy wszystkich cisów? moje posadzone jesienią ub roku i coś jakby gałązki im brązowiały i czy mogę potraktować je Pinivitem?

Do wiosny przyszłego roku niczym nie nawóź. Mają się korzenić, a nie iść w masę zieloną, bo korzenie niewydolne, dopiero się odbudowują, a masa zielona potrzebuje sprawnej osmozy i duzo soków. Teraz korzeń nie da rady tego wykarmić, "nawodnić" i w efekcie utrzymać. Uprzedzam, ze w lipcu mogą się mocno obsypać, ale to naturalny proces w pierwszym roku po posadzeniu. Dojrzałe cisy, w lipcu naturalnie zrzucają stare igły. Ważne jest regularne obfite podlewanie.
Pierwsze dwa lata od posadzenia to okres ukorzeniania. A potem ostrz nozyce

O Pinivicie napisała już Ania

Anusia - w fazie przyrostów wszystkie rosliny potrzebują duuużo wody. padały dopiero co deszcze, a jednak jest sucho...
Anusia 08:58, 18 maj 2017

Dzięki Toszka Moje mają rok. W pierwszym roku niczym nie nawoziłam. Bo tak wyczytałam też.

Ania ja też bardzo lubię wypić poranną kawę przy wschodzie słońca
Toszka 09:07, 18 maj 2017

Anusiu, to słowa do Frezji tyczą i twoich cisów.

Dodam tylko, że jesli jest ostre słońce, jak teraz, i cisy małe to dobrze by było je cieniować. Np.parawanem z firanki. Tak by ograniczyć parowanie.
frezja 09:08, 18 maj 2017

AnnaCh napisał(a)

[b]
Ewa,
pinvitem, to chyba nie. Pinvit jest do iglaków, a cis nie lubi kwaśno. Daj im mączki, dolomitu, kompostu, przemotyczkuj i podlewaj. W pierwszym roku po posadzeniu niczym bym nie nawoziła.
Ja nie Toszka, ale zdanie wyraziłam, nie wiem czy dobre

Aniu, producent zaleca..już sama nie wiem.
https://a.allegroimg.com/original/06cf18/d2cc10974f5a9e373599f455df7a
frezja 09:14, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)

Do wiosny przyszłego roku niczym nie nawóź. Mają się korzenić, a nie iść w masę zieloną, bo korzenie niewydolne, dopiero się odbudowują, a masa zielona potrzebuje sprawnej osmozy i duzo soków. Teraz korzeń nie da rady tego wykarmić, "nawodnić" i w efekcie utrzymać. Uprzedzam, ze w lipcu mogą się mocno obsypać, ale to naturalny proces w pierwszym roku po posadzeniu. Dojrzałe cisy, w lipcu naturalnie zrzucają stare igły. Ważne jest regularne obfite podlewanie.
Pierwsze dwa lata od posadzenia to okres ukorzeniania. A potem ostrz nozyce

Bardzo dziękuję. Tylko ja je trochę już cięłam wczesną wiosną...hmm. Teraz dopiero bidoki wody dostaną (to tak jest, jak się słucha pana ze szkółki, że one zniosą wszystko) i bardzo cenna uwaga na temat osypywania, bo już myślałam, że jakiś szkodnik
AnnaCh 09:21, 18 maj 2017

Alicjo, też czekam, mam nadzieję, że w przyszłym roku już będą ładnie rosły i zaczną budować mój żywopłot

Asiu, może dwa wylecą, ale też ich jeszcze całkiem na straty nie spisuję, czekam. To będą najbardziej wywalczone cisy na forum

Iwonka, u mnie na szczęście bardzo sucho nie jest, wczoraj nawet w skrzyniach jak sadziłam pomidorki grzebałam i w środku jest ok, ale i tak będę podlewać Nie wiem czy pamiętasz, ale u nas były okropne ulewy, ja miałam całe podwórko pod wodą, w pn była burza i też ładnie dolało.

Anusia,
podlewaj
Ja na poranną kawę nie mam szans, śpieszę się zawsze okrutnie do pracy, a w weekend odsypiam
Wieczorna lub popołudniowa to już inaczej

Ewa, producent napisze wszystko żeby sprzedać produkt.
Toszka 09:43, 18 maj 2017

frezja napisał(a)

Aniu, producent zaleca..już sama nie wiem.
https://a.allegroimg.com/original/06cf18/d2cc10974f5a9e373599f455df7a

Wiem doskonale (zawodowo) kto i jak tworzy opisy i składy na ulotkach wszelakich. Inwencja twórcza i wodze fantazji nie znają granic

Miłorzębów nie wypisali, bo liściaste, i kto by się doszkalał, że (krótko mówiąc) iglaste
To jest tak jak z tymi sprzedawcami w sklepach ogrodniczych... w ratowaniu trawników, dopiero co ktoś pisał jak poprosił w sklepie oprysk na chwasty w trawniku. Dostał... Roundup... (i co gorsza w pospiechu użył!!!;/)
sylwia_slomc... 09:54, 18 maj 2017

frezja napisał(a)

A czy takie sadzone wiosną też już ciąć ??

Ewcia ja dostałam od Agi wosną jej już dużą i ogoliłam ją od razu po posadzeniu do zera prawie do szczepienia. Teraz już się ładnie zieleni, a za chwilkę będzie kolorowa kuleczka. Hakuro można ciąć kilka razy w sezonie , wtedy jest ładna kolorowa
Kawa 10:01, 18 maj 2017

Ania super że cisy będą żyć
iwka 10:53, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)

Wiem doskonale (zawodowo) kto i jak tworzy opisy i składy na ulotkach wszelakich. Inwencja twórcza i wodze fantazji nie znają granic

Miłorzębów nie wypisali, bo liściaste, i kto by się doszkalał, że (krótko mówiąc) iglaste
To jest tak jak z tymi sprzedawcami w sklepach ogrodniczych... w ratowaniu trawników, dopiero co ktoś pisał jak poprosił w sklepie oprysk na chwasty w trawniku. Dostał... Roundup... (i co gorsza w pospiechu użył!!!;/)
aaaa normalnie bym za nabiał chwyciła

Toszka a to cieniowanie cisów to można firankę narzucić na nie, czy lepiej jak będzie w powietrzu na jakimś stelażu ?