Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 21:27, 13 wrz 2015

Matka napisał(a)
Bożenko, czy sadząc hortki dajesz im coś do dołka na start?

Nic nie daję do dołka, a tak w ogóle to się cieszę,jak zdołam go wykopać , żeby choćby na milimetry upchnąć sadzonkę ( nie dosyć, że ziemia gliniasta to na dodatek bardzo płytko pod nią są chyba jakieś zwały gruzu, taśmy, druty itp. Tak się do tego przyzwyczaiłam, że omal szpadlem nie przebiłam kabla doprowadzającego prąd do altanki ( faktem jest, że była to niedoróbka elektryka bo go słabo zabezpieczył) a ja przyzwyczajona, że ciągle coś z ziemi wyciągam i żadna "kontrolna lampka" mi się początkowo w głowie nie zapaliła . Torfu też daję garstkę bo wody nie trzyma.

Ola54 21:33, 13 wrz 2015

Ją mam dzialkę na której poprzedni właściciele zakpywali wszystko i wszędzie a potem na tym uprawiali np.ziemniaki.Teraz ją chcąc coś wkopać najpierw muszę to wykopać. Najgorsze są metalowe sztaby i papa
Ola54 21:33, 13 wrz 2015

Dubelek
bozga 21:44, 13 wrz 2015

Mój dom podobno był budowany jako ostatni ( kupiłam go już w stanie surowym) więc przypuszczam, że działka stanowiła wysypisko dla wszystkich okolicznych . Już nie powiem, ile nerwów, kosztowało mnie też początkowo odzwyczajenie psów ( pośrednio też i ich właścicieli) od załatwiania potrzeb w ulubionym miejscu.
Kasya 21:47, 13 wrz 2015

Hortki trzeba zobaczyć od początku do końca
Początkowo średnio mi sie podobały pinky winky i vanilka
A teraz uważam ze są sliczne z powodu pięknego mocnego koloru.
Bardzo sie zmienily
bozga 21:51, 13 wrz 2015

Kasya napisał(a)
Hortki trzeba zobaczyć od początku do końca
Początkowo średnio mi sie podobały pinky winky i vanilka
A teraz uważam ze są sliczne z powodu pięknego mocnego koloru.
Bardzo sie zmienily

Masz rację, a poza tym jest dużo nowych odmian, na pewno są wśród nich rarytasiki ale na razie krzaczki młode i trudno coś wydedukować.
Dorota123 22:35, 13 wrz 2015

Z kablem do altany miałam podobnie, jak kopałam dołki pod rośliny, myslałam, że przeszkadzają mi korzenie świerków , więc łopatą rąbałam równo. Ponacinałam izolację na kablu, mężowi się nie przyznałam, bo dał mi tam zakaz sadzenia czegokolwiek. Sama zaizolowałam kabel i już rok tak jest.
Margarete 13:39, 14 wrz 2015

Cudny ten twój hortensjowy świat, mogłabym nie wychodzić z twojego ogrodu Z przyjemnością oglądam zdjęcia po kilka razy
Nie doczytałaś mojego pytania o nawożenie twoich hortek ?....
Jakie nawozy stosujesz? jak często ? żeby uzyskać taki spektakularny efekt...jedno juz wiem, masz gliniastą ziemie - ja natomiast taka bardziej sypką, kartoflana....śmieci w ogrodzie po budowie tez mam mnóstwo, co i rusz przy głębszym kopaniu wyciągam fragmenty gruzu, folii, styropianu, żużla etc....
Kasya 13:44, 14 wrz 2015

Bozenko, ukorzenilo mi sie 6 patykow phantoma, ale mialam je w doniczce niewielkiej,
wiec je wczoraj podzielilam po 2 i wsadzilam w osobne doniczki ktore chce zadolowac na zime

Dobry to pomysl ?

Tak sie zastanawialam czy sie korzonki malutkie nie uszkodzą i czy do zimy sie sadzonki pozbieraja po przeprowadzce..

Chociaz takie pytanie po fakcie...

Masz takie doswiadczenia z sadzonkami ?
AlKa 14:54, 14 wrz 2015

Hortensje w takich ilościach rzucają na kolana. Przepięknie się przebarwiają. Ogród się zmienił z biało limonkowego na różowo purpurowy.