Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

BasiaLT 07:48, 16 cze 2016

Jestem zachwycona twoim ogrodem, piękny jest po prostu. I już takie duże rośliny. Cudnie po prostu.
mirkaka 15:36, 16 cze 2016

Piękne róże widzę u Ciebie Anabelki już mają takie pąki a u mnie nie mają ? Nie wiesz dlaczego? Czy jeszcze się pokażą?
szemusia 15:44, 16 cze 2016

bozga napisał(a)

Całą ta sprawa grzybową u hortensji bukietowej jestem nie ukrywam bardzo zdziwiona, mam już kilkuletnie doświadczenie z tym roślinami i z taką sytuacją się nie spotkałam. Są to bardzo zdrowe rośliny i nie wymagają żadnych środków ochronnych. Ta właśnie cecha spowodowała, że wyparły róże z mojego ogrodu. Na pewno nie stosowałam środków p/grzybiczych u hortensji i stosować nie będę, nie jestem w stanie w sposób profesjonalny ( bezpieczny dla mnie i domowników wykonać oprysku chemicznego) a zdrowie jest najważniejsze. Grzyby nie omijają natomiast hortensji ogrodowych ale są to wyjątkowe, określone sytuacje.

Wymiana ziemi z dużym zapasem nieodzowna, polanie jej topsinem przed wsadzeniem kolejnego egzemplarza nie powinno mieć negatywnego wpływu na nowy nabytek . Powodzenia

Bożenko, pięknie dziękuję za rady
Też nie mam zamiaru ciągle w opryskach siedzieć, bo przecież po to robię ogród, by w czystym, naturalnym środowisku przebywać, a nie chemią się truć W szkółkach przy takiej ilości roślin widocznie jest to niezbędne.

Za to pochwalę się, że moje anabelki też w ogromnych pąkach. A po każdej wizycie u Ciebie szukam kolejnych miejsc na hortki
Cudny masz ten ogród
bozga 19:35, 16 cze 2016

monteverde napisał(a)

przywarkę miałam kupić jeszcze w rajskim na taki brzydki mur, ale podobnież długo rośnie, ale widzę, że kupiłaś już wyższą, mnie się podoba, aha czy rozpoznałaś moją hortensję ? berberysy ślicznie wyglądają pozdrówka

Analizę przeprowadziłam, teraz muszę odnaleźć tą stronę bo już trochę ich się zrobiło
bozga 19:37, 16 cze 2016

majkamaj napisał(a)

Te wszystkie niebieskie kłosiki to szałwie w różnych odmianach, najwyższa Amethyst, nie sądziłam, że aż tak będzie wysoka, w zeszłym roku była wyraźnie niższa, teraz muszę ją przesadzić do tyłu
bozga 19:41, 16 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
Nurtuje mnie pytanie - jak nawozisz hortensje wśród rozchodników i berberysów? Tak samo jak róże i hortensje. Toż to zupełnie inne wymagania glebowe?

Jakoś widać, że towarzystwo im odpowiada, może też dlatego, że moje bukietówki mają mało torfu, i rodzima gliniasta ziemia służy im dobrze i nie przeszkadza sąsiadom
bozga 20:21, 16 cze 2016

Dzięki Wszystkim za odwiedziny a teraz coś fajnego na zakąskę przed meczem-
moje sadzonki podarowane "zapaleńcom rowerowym" z wyjściowo zerową wiedzą hortensjową.
Na doskonałym stanowisku, regularnie podlewane i pielęgnowane wg moich instrukcji
po prostu zaszalały Fotki dzisiejsze, zakwitły chyba jako pierwsze w całej gminie ( a może nawet województwie)
Dekupaż ( zdecydowałam się na taką pisownię) jest kolejną miłością właścicielki ( następne są już oczywiście hortensje ) i własnoręcznie wykonane tabliczki zapraszają do domu i do ogrodu

Na publikację zgodę właścicieli otrzymałam, zaraza hortensjowa dawno już opuściła Ogrodowisko
frezja 20:28, 16 cze 2016

Żeby moje tak chciały zaszaleć brawo Bożenko...Twoja wiedza rozprzestrzenia się niczym zaraza
Matka 20:32, 16 cze 2016

Bożenko
bozga 20:51, 16 cze 2016

Zostało jeszcze kilka minut do meczowych emocji więc trochę mojego ogródka. Bez obaw mogę już pokazać ścieżki oczyszczone z chwastów przez moich kochanych Rodziców