Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Karol99 22:04, 17 lip 2016

Podziwiam Twoje hortensje, przepiękne.
iwonadm 05:20, 18 lip 2016

Pięknie przedstawiłaś swoje gwiazdy. Marzę o takiej harmonii form i kolorów u siebie. Muszę jeszcze do tego dojrzeć pozdrawiam
MirellaB 07:07, 18 lip 2016

Hmmmm liczyłam, że hortensja Bobo wyższa rośnie. W opisać 70-80 cm. U mnie też niska, ale to jej drugi sezon i wiosną była przesadzana.
Twoja widać obsypana kwiatami
goska 08:26, 18 lip 2016

Czy Glicynia będzie tak pięknie rosła w stanowisku pół cienistym?
Gosiek33 08:26, 18 lip 2016

Miałam już w ręku Bobo, ale była tylko jedna donica i jakiś kiepski egzemplarz. Kiedyś ją upoluję
Marga 09:34, 18 lip 2016

Bożenko cudne hortki!
U mnie podarowany patyczek Bobo ma listki, może będzie hortka Jego niski wzrost akurat mi nie będzie przeszkadzał bo niskiej hortki potrzebuję, ale Silver Dollar sięga mi zaledwie do kolan łącznie z kwiatostanem, a w opisach jest podawany nawet do 1,5m
Nallar 09:40, 18 lip 2016

bozga napisał(a)

Nie zawsze da radę określić powód jednoznacznie, na pierwszym miejscu stanowisko- im bardzie nasłonecznione tym szybciej zakwita, u Vanilek widać to bardzo wyraźnie, ja w tej chwili mam jedną w pełnym rozkwicie, większość w pąkach ale tez 2 krzaki pod jarzębiną, gdzie większość pędów nie ma jeszcze zalążków- musiałam podciąć gałęzie jarzębiny, żeby dopuścić więcej światła, Druga sprawa to nawożenie- uwaga na większą zawartość azotu, daje to znaczny wzrost masy zielnej i znacznie opóźnia kwitnienie.
Jeśłi liście wyglądają zdrowo to nie szukałabym szkodników w glebie tylko niestety cierpliwie czekała. W tej chwili nie ma u mnie jeszcze pąków żadna z Polar Bear, część Sweet Summer też strajkuje i na koniec moja rekordzistka( coś rozmnożyłam sama, krzewi się bardzo ładnie ale kwiatów od 3 lat nie widziałam)

Bardzo Ci dziękuję.
Imienniczka 09:53, 18 lip 2016

Przepięknie Ci kwitną

Moje w tym roku chyba strajkują. Część nie ma kwiatów. Te które mają, kwitną dziwnie. Mam na przykład obok siebie trzy Limelight. Wszystkie mają identyczne warunki. Jedna ma pełno kwiatów, sąsiednia o połowę mniej, a trzecia z kolei prawie wcale
Gosiek33 09:54, 18 lip 2016

bozga napisał(a)

Nie zawsze da radę określić powód jednoznacznie, na pierwszym miejscu stanowisko- im bardzie nasłonecznione tym szybciej zakwita, u Vanilek widać to bardzo wyraźnie, ja w tej chwili mam jedną w pełnym rozkwicie, większość w pąkach ale tez 2 krzaki pod jarzębiną, gdzie większość pędów nie ma jeszcze zalążków- musiałam podciąć gałęzie jarzębiny, żeby dopuścić więcej światła, Druga sprawa to nawożenie- uwaga na większą zawartość azotu, daje to znaczny wzrost masy zielnej i znacznie opóźnia kwitnienie.
Jeśłi liście wyglądają zdrowo to nie szukałabym szkodników w glebie tylko niestety cierpliwie czekała. W tej chwili nie ma u mnie jeszcze pąków żadna z Polar Bear, część Sweet Summer też strajkuje i na koniec moja rekordzistka( coś rozmnożyłam sama, krzewi się bardzo ładnie ale kwiatów od 3 lat nie widziałam)

Bardzo cenne uwagi, nie muszę się martwić, że część jeszcze nie kwitnie, ba niektóre nawet pąków nie mają - za to może za dużo cienia. Co prawda martwi mnie Diamnod Rouge w ubiegłym roku pięknie kwitnąca, teraz pączków najmniejszych nawet nie ma choć rośnie w tym samym miejscu
anna_t 21:26, 19 lip 2016

bozga napisał(a)
Dzisiejsza kawa w ogrodzie z opóźnieniem bo zaskoczył mnie nocny deszcz a całe pranie zostało na dworze , przewieszenie takiej ilości ubrań zajęło mi sporo czasu. Fotek rano mało bo co chwilę kropi a na horyzoncie podejrzane chmury
Zapraszam
Skoro była mowa o Vanilkach to ta przy bramie jest najbardzie rozwinięta. To stanowisko wyraźnie też przyśpiesza kwitnienie Limlelight ( szpaler)

Vanilka

Limki

Bożena coraz mnienj mnie na forum bo niedługo mam roczek córci ale Twój watek muszę obserwować cu-do! zazdroszczę Ci tylu dojrzałych hortensji, kawa w ogrodzie u Ciebie to prawdziwa przyjemność pozdrawiam serdecznie