Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

sarenka 16:16, 16 paź 2016

Malgosik napisał(a)
ależ u Ciebie kolorowo
piękna jesień!

Prawda,ze pięknie taka jesień mogłaby być wszędzie to byłoby cudnie
zawitka 18:07, 16 paź 2016

A ja z innej beczki >Mam młode hortki w ziwmi a ponieważ będę miała rewoltę na kawałku to czy stanie się coś jak je wsadzę do doniczki a doniczkę zadołuję czy lepiej na wiosnę to zrobić ????Piękności nam pokazujesz
bozga 18:41, 16 paź 2016

zawitka napisał(a)
A ja z innej beczki >Mam młode hortki w ziwmi a ponieważ będę miała rewoltę na kawałku to czy stanie się coś jak je wsadzę do doniczki a doniczkę zadołuję czy lepiej na wiosnę to zrobić ????Piękności nam pokazujesz

Cieszę się, że się podoba

Co do pytania to pomysł dobry, do donicy jak najbardziej teraz, niech się zadomowią. Mniej stresowe dla rośliny i kłopotliwe dla ogrodnika będzie wysadzanie na nowe miejsce stałe w przyszłości. Jeśli planujesz pobyt rośliny w donicy do pół roku to nie wymaga to innych dodatkowych zabiegów ( poza zadołowaniem). Inaczej jeśli ten czas pobytu w donicy potrwa dłużej- należy zrobić w donicy dodatkowe otwory z boku ( jeśli odmiana ma dość powierzchowny system korzeniowy)lub wyciąć duże otwory w denku, pozwala to roślinie na czerpanie wody i pokarmu z sąsiedztwa a w przyszłości aż tak bardzo nie przeszkadza w przesadzaniu - po prostu przerastające korzonki wycinamy.
Pozdrawiam
monteverde 18:58, 16 paź 2016

Napisałaś, że można przesadzać Anabelki i Limlight a czy przy przesadzaniu można Anabelkę podzielić i czy potem przyciąć jej łodygi do 15 cm? ogród jak zawsze śliczny pozdrawiam
bozga 19:24, 16 paź 2016

monteverde napisał(a)
Napisałaś, że można przesadzać Anabelki i Limlight a czy przy przesadzaniu można Anabelkę podzielić i czy potem przyciąć jej łodygi do 15 cm? ogród jak zawsze śliczny pozdrawiam

Jak najbardziej, zresztą przesadzanie Anabelki jest najlepszą okazją do uzyskania pełnowartościowych sadzonek już z korzonkami - 100% satysfakcja gwarantowana
Pluszakowa 19:55, 16 paź 2016

Pięknie w tym nowym trybie to wprost błyszczą malinki na dereniu śliczne i mniam
olga80 20:14, 16 paź 2016

jedno wielkie WooW, Bożenko uwielbiam Twój hortensjowy raj
Krys 20:29, 16 paź 2016

Oczy nacieszyłam cudownymi widokami,jak zwykle ciekawe informacje poczytałam cho nie planuje teraz przesadzc hortek ale ma jedna mala sadzonke w wodzie z pieknymi korzeniami i musze ja wsadzić a juz chciałam do garazu w doniczke,jak dobrze ,ze tutaj zajrzałam
Iwk4 07:07, 17 paź 2016

Masz Bożenko piękne kolory. Te bordowe- to Vanilki?
Niesamowite.

Dzięki za odpowiedź w sprawie przesadzania.
Urszulla 13:56, 17 paź 2016

A mnie się podobają te pojedyncze jasne kwiatostany, szczególnie jedna hortensja u Ciebie pod ogrodzeniem taka letnia cała