A ja z innej beczki >Mam młode hortki w ziwmi a ponieważ będę miała rewoltę na kawałku to czy stanie się coś jak je wsadzę do doniczki a doniczkę zadołuję czy lepiej na wiosnę to zrobić ????Piękności nam pokazujesz
Co do pytania to pomysł dobry, do donicy jak najbardziej teraz, niech się zadomowią. Mniej stresowe dla rośliny i kłopotliwe dla ogrodnika będzie wysadzanie na nowe miejsce stałe w przyszłości. Jeśli planujesz pobyt rośliny w donicy do pół roku to nie wymaga to innych dodatkowych zabiegów ( poza zadołowaniem). Inaczej jeśli ten czas pobytu w donicy potrwa dłużej- należy zrobić w donicy dodatkowe otwory z boku ( jeśli odmiana ma dość powierzchowny system korzeniowy)lub wyciąć duże otwory w denku, pozwala to roślinie na czerpanie wody i pokarmu z sąsiedztwa a w przyszłości aż tak bardzo nie przeszkadza w przesadzaniu - po prostu przerastające korzonki wycinamy.
Pozdrawiam
Napisałaś, że można przesadzać Anabelki i Limlight a czy przy przesadzaniu można Anabelkę podzielić i czy potem przyciąć jej łodygi do 15 cm? ogród jak zawsze śliczny pozdrawiam
Jak najbardziej, zresztą przesadzanie Anabelki jest najlepszą okazją do uzyskania pełnowartościowych sadzonek już z korzonkami - 100% satysfakcja gwarantowana
Oczy nacieszyłam cudownymi widokami,jak zwykle ciekawe informacje poczytałam cho nie planuje teraz przesadzc hortek ale ma jedna mala sadzonke w wodzie z pieknymi korzeniami i musze ja wsadzić a juz chciałam do garazu w doniczke,jak dobrze ,ze tutaj zajrzałam