Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Astrantia 10:36, 04 sie 2015

To biorę ten patent na przyszły rok W tym roku chciałam w taki sposób (czyli patyk w ziemię) ukorzenić wierzby Hakuro i cisy, wierzby owszem się przyjęły, ale cisy się obraziły i odmówiły współpracy U mnie najłatwiej dostać młodego derenia - duże gałęzie boczne tak się pokładają, że potem te gałązki same się ukorzeniają na korze i wystarczy odciąć gałązkę i wykopać młodego.
A bonsai super! Szkoda że ja nie mam takiego jałowca do cięcia, ale wczoraj patrzyłam się na moje sosny, by coś z nich pokombinować...
To teraz faktycznie już tylko leżysz
iwka 10:47, 04 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Kupiłam sobie wczoraj Anabelkę w Wojsławicach, mówisz, że wiosną patyki do ziemi? Spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie. A w ogóle to Anabelki trzeba ciąć wiosną?

jest jeszcze sprawdzona u mnie metoda przez odkład, gałązkę pomału przygniatasz do ziemi, troche przysypujesz i jakimś kamieniem przyciskasz, na drugi rok odcinasz od matki, tak pozyskałam dwie sadzonki, które są juz pokaźnych rozmiarów

Czytałam jeszcze, że teraz można oberwa gałązkę, która nie ma kwiata, w ukorzeniacz i do ziemi, ale to chyba o ogrodowe chodziło, nie pamietam

Ja swoje tnę pod koniec marca, no zależy od pogody. Lubię w zimie patrzeć na te suche bukiety pokryte śniegiem. Widziałam również ścięte jesienią prawie przy ziemi, jadąc do rodziny mijam taki ogród, gdzie mają przy wjeździe szpaler ok 10m z anabelek, piękny, i oni ścinają jesienią. Więc która metoda lepsza, nie wiem, chyba tak i tak może być
amelia_b 10:48, 04 sie 2015

Ja na wiosne wsadzała do ziemi bukszpany z 36 patyczkow tylko jeden ja korzonki,hasło tego ręki nie mam,a teraz to pewnie za późno już?
iwka 10:50, 04 sie 2015

Astrantia napisał(a)
To biorę ten patent na przyszły rok W tym roku chciałam w taki sposób (czyli patyk w ziemię) ukorzenić wierzby Hakuro i cisy, wierzby owszem się przyjęły, ale cisy się obraziły i odmówiły współpracy U mnie najłatwiej dostać młodego derenia - duże gałęzie boczne tak się pokładają, że potem te gałązki same się ukorzeniają na korze i wystarczy odciąć gałązkę i wykopać młodego.
A bonsai super! Szkoda że ja nie mam takiego jałowca do cięcia, ale wczoraj patrzyłam się na moje sosny, by coś z nich pokombinować...
To teraz faktycznie już tylko leżysz

Kasia, to jest jedna czwarta, no może piąta mojego ogrodu więc muszę się wyleżeć, żeby nabrać sił. W tym roku jeszcze tylko jedna rabata już prawie gotowa do obsadzenia, ale jeszcze nie wiem czym

edit. pomyliłam ułamki, ha ha
iwka 10:53, 04 sie 2015

amelia_b napisał(a)
Ja na wiosne wsadzała do ziemi bukszpany z 36 patyczkow tylko jeden ja korzonki,hasło tego ręki nie mam,a teraz to pewnie za późno już?

no ja coś w tym roku to też mam pod tym względem porażkę, wczoraj właśnie wszystkie sadzonki wywaliłam, ani jednego korzonka, a liście wszystkie opadły może to ten grzyb sie u mnie panoszy, jak go pogonić?
amelia_b 11:08, 04 sie 2015

Ja na wiosnę kupie maluchy ukorzenione
margaretka3 11:28, 04 sie 2015

iwka napisał(a)

Czytałam jeszcze, że teraz można oberwa gałązkę, która nie ma kwiata, w ukorzeniacz i do ziemi, ale to chyba o ogrodowe chodziło, nie pamietam

Hej, Twój avatar i motto wywołują już od dłuższego czasu mój szeroki uśmiech

Nie tylko ogrodowe, w ubiegłym roku ukorzeniałam tak bukietowe. I z anabelką też bym poeksperymentowała, ale właśnie dostałam dwie sadzonki już ukorzenione. Popróbujcie, a nuż się uda
rzulieta 18:20, 04 sie 2015

A mi znajomy powiedział że nie chce bukszpanów, wariat, i dostanę i kulki i takie na obwódki łiiiiiii
jolka 18:40, 04 sie 2015

Czytam co piszecie o bukszpanach i mogę tylko dopisać, że nie trzeba się spieszyć za bardzo z wyrzucaniem sadzonek. Ja po cięciu wkładam do ziemi(w cieniu) co większe patyczki, bez ukorzeniacza, bez specjalnych zabiegów i zapominam o nich. Za rok na wiosnę w większości wypuszczają młode listki.

Macham Iwonka
Iwcia 19:04, 04 sie 2015

Muszę tak spróbować. W zapominaniu jestem dobra. A kiedy teraz ciąć bo moje już robią się niekształtne.