Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

jolka 08:43, 04 lip 2015

Oczywiście głosuję za berberysem zamiast ligustra
A Ty rysuj, rysuj

Uff.. ależ piękne hosty Pan pokazuje w Roku w ogrodzie
rzulieta 09:05, 04 lip 2015

Takie berberysy ktore ma Kasia. To sa jakies kolumnowe. Ja w ogole tez zachorowalam na bererysy. Tylko to strasznie drapie....Wspaniale rozjaśni i na prawde dekoracyjnie to wyglda 3 czy 4 szt kolo siebie.
Shemsi 10:24, 04 lip 2015

iwka napisał(a)
Wszystko przez amelia_b
zapodała temat berberysów, tak się zagłębiłam w nie, że teraz już nie wiem co zrobić. Zamiast tego mojego wystrzałowego ogrodzenia antypsowego mam zamiar zrobić gabiony. Jest to spora długość, i żeby nie było bardzo , hmm... nie wiem jak to nazwać "ciężko", chciałam je przełamać żywopłotem ligustrowym, który byłby cięty na wysokość gabionów, czyli tak ok 50 cm.
Sadzonki mam swoje. Teraz zastanawiam się czy nie zrobić z berberysu
Sama nie wiem.
Jutro chyba po raz kolejny biorę kartkę i maluję[/quote

edit: Gdzieś w tym tygodniu czytałam, że Szefowa niekoniecznie poleca ligustry (chodzi o choroby chyba), więc i z tej perspektywy berberys lepszy.

Ja też głosuję za berberysem
iwka 10:32, 04 lip 2015

rzulieta napisał(a)
Takie berberysy ktore ma Kasia. To sa jakies kolumnowe. Ja w ogole tez zachorowalam na bererysy. Tylko to strasznie drapie....Wspaniale rozjaśni i na prawde dekoracyjnie to wyglda 3 czy 4 szt kolo siebie.

Ja mam mało bo 5 sztuk i nie ma z nimi problemu, kłują to fakt ale przecież nie dotykamy ich codziennie. Przy cięciu grube rękawice i poszło

Zależy mi też na tym aby pies nie przechodził, tylko czy on sobie krzywdy nie zrobi tymi kolcami? Spłodziłam coś takiego:

Berberysy, coś właśnie z zielonych chyba, przebarwiających się jesienią na zółto. Ciemne chyba nie za bardzo.

tam gdzie strzałka dosadzę chyba szmaragdy, a przed nie posadzę tymczasowo te trzy graby, bo w doniczkach tylko się męczą.
Po tych gabionach( kratki musicie sobie wyobrazić) chciałam jakiś powojnik puścić.

amelia_b 10:49, 04 lip 2015

Może raz wejdzie i nie będzie dalej próbował Mi się podoba pomysł z gabionami i berberysami a ja sie musze wstrzymać z robotą do sierpnia bo pod kreską jestem i mi M wyliczył że prawie 3 tyś na kwiatki w tym roku wydałam od początku robót ogrodowych, to żebym się opanowała troche a co ja takiego nakupowałam sie zastanawiam?
Juzia 10:52, 04 lip 2015

A 50 cm pies nie przeskoczy?
Shemsi 11:16, 04 lip 2015

amelia_b napisał(a)

Obie będziemy dziś śnić o berberysach he, he co do gabionów ja mam zaplanowane 4 m od sąsiadki co by jej bardziej nie denerwować hi, hi berberysowych snów

Nie wiem, jak Wy, ale ja dziś śniłam o berberysach. eM mi właśnie przypomniał ;P Śniło mi się, że mi przytargał jakieś skrzyneczki z baby-berberysami i postawił tuż przy łóżku. A z tych skrzyneczek zaczęły wychodzić jakieś pędraki. Zaczęłam krzyczeć do eMa, żeby natychmiast zabrał to ode mnie. Podobno byłam tak przerażona, że grzecznie wstał i obszedł całą sypialnię, sprawdzając, czy na pewno nie stoi żadna skrzynka z berbeysami i tym paskudztwem
amelia_b 11:26, 04 lip 2015

Oj żeby mój eM mi coś przytargał o np takie berberyski a tu o z rana kazał się opanować . Ja to spać dziś nie mogłam po tym jak mój synio o 24 z pilotem w ręku przyszedł i mówi że mu się telewizor wyłączył a on bajkę oglądał, no myślałam że udusze,a o 7 już tabletu szukał
Grodzia 18:40, 04 lip 2015

iwka napisał(a)

Grodzia, moja katalpa sadzona była w zeszłym roku, była mała, teraz zresztą też jest podrosła prawie o połowę, teraz ma ok metra.
Zdjęcie typowo robocze, bo i okolica mało ciekawa

super się prezentuje!
szybko rośnie to plus ale chyba nie da się jej niestety formować i pokrój ma zupełnie inny niż ta na pniu...
będę musiała się zastanowić którą wybrać
iwka 20:49, 04 lip 2015

według mnie na pniu ładniejsze ale mi się ta na razie podoba, jak podrośnie zasłoni trochę piękną pokrzywę sąsiada