Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

amelia_b 13:32, 10 maj 2016

Weś ją zostaw w spokoju,dopiero ją targałaś na jesieni,ledwo bidulka przeżyła tą przeprowadzkę, ci tylko jeden kwiatek pokazała, a teraz za karę chce ją opierniczyć prawie do łysa?
iwka 13:33, 10 maj 2016

olga80 napisał(a)
czyżby topola gdzieś kwitła ?
ja się wczoraj przyjrzałam i to chyba jednak to co u sąsiada rośnie, las tego ma, a że jego na tym świecie już nie ma i działka zaniedbana to rozłazi się to na potęgę. Cała moja działka w małych siewkach tych drzew, korzenie trudne do usunięcia. Co to jest to nie wiem, teściowa twierdzi, że osika.
iwka 13:35, 10 maj 2016

ag_zie napisał(a)

Ja nie spec w tej dziedzinie! Dopiero za miesiąc się okaże czy ja na lekarza czy na kata się nadaję Łukasza spytaj!
Ja zostawiłam z 5-6 oczek a Mazan mówił 3
Najważniejsze aby drzewo przeżyło!
Aga ale to cięcie to w celu zagęszczenia, bo mi gęstość mojej odpowiada taka lekko ażurowa, tylko kształt mnie wkurza, bo u góry się rozłazi
iwka 13:37, 10 maj 2016

amelia_b napisał(a)
Weś ją zostaw w spokoju,dopiero ją targałaś na jesieni,ledwo bidulka przeżyła tą przeprowadzkę, ci tylko jeden kwiatek pokazała, a teraz za karę chce ją opierniczyć prawie do łysa?
no to samo myślę jak obok niej przechodzę może i masz rację, delikatnie tylko te rozlazłe przytnę może
ag_zie 13:43, 10 maj 2016

iwka napisał(a)
Aga ale to cięcie to w celu zagęszczenia, bo mi gęstość mojej odpowiada taka lekko ażurowa, tylko kształt mnie wkurza, bo u góry się rozłazi
moje to takie miotły były i zagęścić chciałam - a jak Ty tylko kosmetykę chcesz zrobić to nie tak nisko... Zobacz u Łukasza - on teraz takie cięcie estetyczne robił
amelia_b 13:47, 10 maj 2016

iwka napisał(a)
no to samo myślę jak obok niej przechodzę może i masz rację, delikatnie tylko te rozlazłe przytnę może
mądrze mówisz teraz
Mazan 14:21, 10 maj 2016

Cięcie formujące, czyli wg Was estetyczne, można przeprowadzać - zależnie od potrzeb - w ciągu sezonu do umownego terminu po zbiorach. Termin późniejszy to już jesień, a wówczas tylko choroby się szerzą nie przyrosty. Podczas takiego cięcia odcina się max. 1/3 wierzchołka gałęzi skierowując oczko tak, jak to sobie wyobrażamy. Resztę zrobi sama natura.

Pozdrawiam
nawigatorka 21:09, 10 maj 2016

Jeszcze nic nie przyszlo ale czekam z niecierpliwoscia
Zana 21:16, 10 maj 2016

iwka napisał(a)
dobre pytanie gdzie nie wejdę to tną te nigry na potęgę myślałam że tak trzeba

Zaraziłaś się ciachaniem? Ja bym się bała tak ciachnąć, jak narysowałaś tę czerwoną kreskę. Chyba jej wcześniej nie cięłaś?
Luki 22:22, 10 maj 2016

Iwonko z Twoją Nigrą są dwa problemy, niskie szczepienie lub wyprowadzenie korony (przy śliwach robią to na dwa sposoby) raczej przekreśla zagęszczenie od samej podstawy korony z resztą ja bym chyba aż tyle odwagi nie miał na cięcie
Twoja ma pokrój naturalny, który mamy bez cięcia, może skrócenie o 1/3 zagęści koronę od góry, a z czasem dół też powinien się zagęścić.
Sąsiad przez dobre kilka lat nie ciął swojej NIgry i miała taki pokrój odwróconego stożka, ale gdy zaczął ciąć 3 lata temu z konieczności to drzewo ma teraz ładną jajowatą koronę