Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 22:35, 10 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Jeszcze nic nie przyszlo ale czekam z niecierpliwoscia
kurcze priorytetem wysłałam, dzisiaj miała dojść oby nie zwiędły, mam nadzieję że dobrze je zabezpieczyłam sprawdzałam koło południa to była gdzieś niedaleko Ciebie, teraz nie mogę sprawdzić bo świstek w pracy leży. Wkurza mnie ta poczta, specjalnie rano pojechałam, żeby tego samego dnia wyszła.
iwka 22:43, 10 maj 2016

Mazan napisał(a)
Cięcie formujące, czyli wg Was estetyczne, można przeprowadzać - zależnie od potrzeb - w ciągu sezonu do umownego terminu po zbiorach. Termin późniejszy to już jesień, a wówczas tylko choroby się szerzą nie przyrosty. Podczas takiego cięcia odcina się max. 1/3 wierzchołka gałęzi skierowując oczko tak, jak to sobie wyobrażamy. Resztę zrobi sama natura.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację, przeprowadzę cięcie formujące
iwka 22:47, 10 maj 2016

Zana napisał(a)

Zaraziłaś się ciachaniem? Ja bym się bała tak ciachnąć, jak narysowałaś tę czerwoną kreskę. Chyba jej wcześniej nie cięłaś?
no podcinałam ale delikatnie nie wiedziałam że trzeba ją od początku mocniej ciachnąć
amelia_b 22:48, 10 maj 2016

iwka napisał(a)
no podcinałam ale delikatnie nie wiedziałam że trzeba ją od początku mocniej ciachnąć
A zdjęcia masz?
iwka 22:51, 10 maj 2016

Luki napisał(a)
Iwonko z Twoją Nigrą są dwa problemy, niskie szczepienie lub wyprowadzenie korony (przy śliwach robią to na dwa sposoby) raczej przekreśla zagęszczenie od samej podstawy korony z resztą ja bym chyba aż tyle odwagi nie miał na cięcie
Twoja ma pokrój naturalny, który mamy bez cięcia, może skrócenie o 1/3 zagęści koronę od góry, a z czasem dół też powinien się zagęścić.
Sąsiad przez dobre kilka lat nie ciął swojej NIgry i miała taki pokrój odwróconego stożka, ale gdy zaczął ciąć 3 lata temu z konieczności to drzewo ma teraz ładną jajowatą koronę
dzięki Łukasz, ona faktycznie jest nisko wyprowadzona, delikatnie ją co roku przycinałam, mogłam bardziej ciąć, teraz jak to się mówi po ptokach przytnę jak piszesz, może akurat się zagęści dzięki jeszcze raz
iwka 22:52, 10 maj 2016

amelia_b napisał(a)
A zdjęcia masz?
no może i mam gdzieś

ale, ze co dzisiejsze? nieeee jeszcze nie cięłam dzisiaj już nie jestem taki raptus do cięcia po tym jak tuje upierniczyłam i stoi i straszy
amelia_b 22:55, 10 maj 2016

iwka napisał(a)
no może i mam gdzieś

ale, ze co dzisiejsze? nieeee jeszcze nie cięłam dzisiaj już nie jestem taki raptus do cięcia po tym jak tuje upierniczyłam i stoi i straszy
idź zobacz co ja dziś zrobiłam swierkowi
inag 00:33, 11 maj 2016

iwka napisał(a)
ja sobie zaplanowałam, że max po 5 paczek dokupuję w kolorze, no i jakieś nowe, tylko lista długa, pospisywałam różne piękności z forum i mam zachwiania, które kupić

Dodaj do tego jeszcze jakieś nowości które napotkasz po drodze i nie zdołasz się oprzeć pokusie
kasja83 08:09, 11 maj 2016

iwka napisał(a)
ja się wczoraj przyjrzałam i to chyba jednak to co u sąsiada rośnie, las tego ma, a że jego na tym świecie już nie ma i działka zaniedbana to rozłazi się to na potęgę. Cała moja działka w małych siewkach tych drzew, korzenie trudne do usunięcia. Co to jest to nie wiem, teściowa twierdzi, że osika.

No słabo jak się ma sąsiada z zapuszczoną działką-niby wolność Tomku w swoim domku,ale w dobrym tonie jest nie trzymać chwastowiska itd u siebie, bo wiadomo, że dziadostwo rozłazi się wszędzie!
katiaxx 08:23, 11 maj 2016

iwka napisał(a)
kurcze priorytetem wysłałam, dzisiaj miała dojść oby nie zwiędły, mam nadzieję że dobrze je zabezpieczyłam sprawdzałam koło południa to była gdzieś niedaleko Ciebie, teraz nie mogę sprawdzić bo świstek w pracy leży. Wkurza mnie ta poczta, specjalnie rano pojechałam, żeby tego samego dnia wyszła.

ja to już w ogóle nie liczę że poczta coś dostarczy na następny dzień, rekordem było jak wysłałam rośliny do kogoś i szły z 4-5 dni - bo kurier jakiś młody i się gubił - perowskia zgniła