Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

pestka56 18:07, 18 mar 2021

Dorii napisał(a)

Gnojówki wszelakie zawierają bakterie przyspieszające kompostowanie.
Czy rozdrobniona pokrzywa to to sama to już by trzeba było Toszkę zapytać albo inną osobę obeznaną w temacie.

Toszkę złapać trudno
Zapytałam, bo wiem, że wrzuca się pokrzywy w dołki pod pomidory i dobrze im to robi.
Mary 22:32, 18 mar 2021

Ja mam obawy przed sypaniem nieprzekompostowanych zrębków na rabaty.
Jak nasypałam zrębków i przemieszałam lekko z glębą to grzyby kapeluszowe się pojawiły.
Mary 22:41, 18 mar 2021

Znalazłam gdzie Toszka pisała o zrębkach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7731-ogrodowe-marzenie-mrokasi?page=1123#post_4
Gosiek33 07:43, 19 mar 2021

Kasya napisał(a)

Ale takie ilości to wyglądają jakbys wszystko wycięła do ziemi...
Ja w tym roku nie mam do czego wyciągać rozdrabniarki

Kasiu zapewniam, że dużo jeszcze zostało

A zdjęcie może mylić - te gałęzie do cięcia leżą na starych grubych gałęziach drzew. Rozdrabniam tylko drobnicę
Gosiek33 07:54, 19 mar 2021

pestka56 napisał(a)
Z liśćmi robię tak samo jak ty. Kosiarka jest super do tego i przy okazji pięknie zbiera z trawnika.

A czy z pokrzyw koniecznie trzeba gnojówkę robić? Nie można ich po prostu rozdrobnić (kosiarką albo odkurzaczem) i podsypać jako warstwę przed ściólkowaniem korą, czy zrębkami?

Wolę podlewać gnojówką, działa bezpośrednio. By wyściółkować roślinę pokrzywami trzebaby mieć jej całą plantację Rozkładałam liście pomiędzy pomidory ale albo wysychały szybko, albo pleśniały w zależności od aury
Gosiek33 07:55, 19 mar 2021

Mary napisał(a)
Ja mam obawy przed sypaniem nieprzekompostowanych zrębków na rabaty.
Jak nasypałam zrębków i przemieszałam lekko z glębą to grzyby kapeluszowe się pojawiły.

właśnie przed tym przestrzega Daniusia, tyle, że u mnie i bez zrębków mam dużo tego dobra i ostatnio na trawniku
JoannA 08:17, 19 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Wolę podlewać gnojówką, działa bezpośrednio. By wyściółkować roślinę pokrzywami trzebaby mieć jej całą plantację Rozkładałam liście pomiędzy pomidory ale albo wysychały szybko, albo pleśniały w zależności od aury

Gosiu przy sadzeniu pomidorów pod każdy krzaczek do dołka daję parę gałązek pokrzywy. Nic nie rozdrabniam.
Stara sprawdzona metoda.
Gosiek33 08:36, 19 mar 2021

JoannA napisał(a)

Gosiu przy sadzeniu pomidorów pod każdy krzaczek do dołka daję parę gałązek pokrzywy. Nic nie rozdrabniam.
Stara sprawdzona metoda.

W pomidory tak, ale pokrzywowy temat zaczął się od nasycenia azotem różnych krzewów podsypanych zrębkami
pestka56 11:46, 19 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Mam plantację za płotem na pustej działce

A liście nie między pomidory, ale na dno dołka jak sadzisz.
Tamaryszek 13:02, 19 mar 2021

U mnie góra gałęzi leży, a ja - na kanapie, bo zimno i nie chce mi się wychodzić. ale trzeba się będzie wreszcie wziać za to rozdrabnianie. Moja rozdrabniarka okropnie hałasuje, nie cierpię tego.