Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Drimeth 13:12, 21 wrz 2016

Amelia, jakiekolwiek liście? Czy któreś bardziej wskazane niż inne?

Pestko, ja chętnie poproszę namiary na dostawcę. Bardzo dobre ceny przedstawiłaś.

Kopalnia wiedzy w tym wątku.
Gosiek33 13:55, 21 wrz 2016

Pestka kiedyś dawałaś mi namiar ale gdzie mi zaginął

Tak czy siak potrzebuję co najmniej wywrotkę niezłej ziemi. Mówisz, że dobrą oferuje?

Gosiek33 14:34, 21 wrz 2016

Ha przypomniało mi się gdzie mam zapisane namiary Już znalazłam Twój cały post
Amelia2 15:24, 21 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Przekopując ziemię znalazłam nieco opuchlaków i innych pędraków

zbieraj w słoiczek, moje kurki je uwielbiają
Amelia2 15:26, 21 wrz 2016

Drimeth napisał(a)
Amelia, jakiekolwiek liście? Czy któreś bardziej wskazane niż inne?

wszystkie oprócz dębowych, z orzecha włoskiego i chorych z kasztanowca.
pestka56 15:49, 21 wrz 2016

Dąb nie jest dobry, bo twarde i ciężko się rozkładają i coś tam jeszcze nie pamiętam.
Orzech, bo zawierają dużo garbnika.

Ziemię, torf i korę kupuję od kilku lat u tego sprzedawcy http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7244499
Kupuję już nie przez allegro, tylko dzwonię i zamawiam, uzgadniam termin. Placę przy odbiorze. Oni są pod Wołominem. Pierwszy raz pojechałam tam i przywiozłam. Było trochę taniej. Teraz wolę jak mi dostarczają. Są słowni i nie ma problemu z terminami.
Gosiek33 16:25, 21 wrz 2016

Amelia2 napisał(a)

wszystkie oprócz dębowych, z orzecha włoskiego i chorych z kasztanowca.

Pogubiłam się do czego miały być te liście?

Dębowe liście według wskazówek Toszki dobre są do zakwaszania ziemi pod rodendronami.
Gruszka_na_w... 20:06, 21 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Dziś wsadziłam ostatnie hortensje. Został mi jeszcze do wsadzenia modrzew pendula szczepiony i dwie rabaty. Czy dam radę to się okaże.

Czym wzbogacić ziemię? Przekopywałam tył największej rabaty pod sosnami - skała - twarda, skawalona lekka gleba. Przekopałam zielonym na dół i muszę nabrać sił by to wyrównać, na razie stoi w ,ostrej skibie'. Czy przekompostowany obornik bydlęcy przemieszany z tym podłożem wystarczy? Końskiego nie użyję z uwagi na bardzo silną alergię na wszystko co końskie

Mączkę bazaltową kupie ale to zimą do sypania a teraz trzeba by nieco strukturę poprawić tej skały?

Jest taki szybki sposób na robienie kompostu w kilkanaście dni.
Szybki kompost-przepis
Ewentualnie zielony nawóz wysiać (ozime żyto)- ale to dopiero na wiosnę byłoby gotowe.
Wrotycz się nadaje do oprysków tylko w okresie przed kwitnieniem. Potem traci swoje właściwości owadobójcze.
Liście wrzuć do worka, polej 5% roztworem mocznika, podziurkuj związany worek i odstaw do wiosny. Świetne do rozrzucenia na rabaty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:52, 21 wrz 2016

Szybki kompost - tyle, że mój kręgosłup tego nie zniesie 1,5 m to naprawdę sporo dla mnie
Gruszka_na_w... 21:42, 21 wrz 2016

Może być mniej. To górna granica.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies