Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gruszka_na_w... 19:26, 24 wrz 2016

Widać taka tych jarząbów młodzieńcza uroda. Mała Mi i Pszczółka mają duże egzemplarze i bardzo je sobie chwalą.
Jakoś mi się obiło o uszy, że te świerki z przebarwionymi końcówkami są takie tylko wiosną. Potem są jednobarwne.
Wychodzi mi, że między nami jest ok. 3 tygodni różnicy klimatycznej (pory roku).
Zdjęcia piękne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 19:56, 24 wrz 2016

Ale cudny kolor mają te Marcinki!
Słyszałam też o tym kompoście w workach. Ja celuje w liście dębowe. Pod kwasoluby. Mamie worki 120 litrowe kupiłam- ma zbierać
Przelewa się podobno mocznikiem 5%
Gosiek33 20:09, 24 wrz 2016

Pocieszaj mnie... i siebie U Ciebie na glinie rosną, u mnie w lekkiej ziemi (sadzone były w ziemię z worka taką do drzew. Może za dużo wody u mnie mają przy okazji podlewanie różności?

No tak, 3 tygodnie stąd w Twoim ogrodzie bardziej jesiennie, za to wiosnę masz wcześniej

anka_ 20:17, 24 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Pocieszaj mnie... i siebie U Ciebie na glinie rosną, u mnie w lekkiej ziemi (sadzone były w ziemię z worka taką do drzew. Może za dużo wody u mnie mają przy okazji podlewanie różności?
Gosiu niedaleko mnie rośnie cały szpaler jarzębów szwedzkich wzdłuż drogi asfaltowej. Obok głębokie rowy, nie są rozpieszczane. A jesienny widok zapiera dech .... Myślę, że warto poczekać, aż się dobrze ukorzenią.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosiek33 20:25, 24 wrz 2016

Makusia a czy można zbierać dębowe liście z drzewa które ,rodzi' czarne żołędzie? Mam tak chyba drugi, jeśli nie trzeci rok. Nikt nie potrafi mi powiedzieć co to za robactwo tak zaraża drzewo. Mączniaka w tym roku nie widziałam, ale nie patrzyłam

anka_
miód ma moje i z pewnością Gruszki serce, też znam z nasadzeń miastowych te drzewa i zawsze mi się podobały
Gruszka_na_w... 20:57, 24 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

anka_
miód ma moje i z pewnością Gruszki serce, też znam z nasadzeń miastowych te drzewa i zawsze mi się podobały

Uzbrajam się w cierpliwość w takim razie.

Gosiek, liście polewa się mocznikiem po pierwsze w celu przyspieszenia rozkładu, a po drugie w celu likwidacji patogenów (m.in.grzyby). Mocznikiem spryskuje się jesienią drzewka owocowe, aby likwidować potencjalne zagrożenie chorobami spowodowanymi przez grzyby chorobotwórcze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 21:00, 24 wrz 2016

Zobaczymy wiosną, czy zaczną pięknieć

Za to grujecznik u mnie się postarał z maluszka 50 cm mam 150 Wreszcie !!! To moja ostatnia próba. Jakby i tym razem zmarniał już bym nie sadziła kolejnego.
pestka56 22:09, 24 wrz 2016

Dziewczynki Sadowniczy przysłał zaproszenie na wyprzedaż jesienną –50%
http://www.sadowniczy.pl/?discount_code=START&smclient=c7f52ce7-4b83-44d5-84b5-af96b0e2b392&smconv=163c5e9d-ec77-492c-a795-f2163ee7745d&smlid=9&utm_source=salesmanago&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter_2016.09.24_Wyprzedaz09doniczki
Makusia 08:36, 25 wrz 2016

HAniu a drzewka owocowe spryskuje się takim samym roztworem mocznika? Tzn. 5%?

Gosiu już Ci HAnia dała odpowiedź W lesie drzewa pewnie też chorują, a jak zbierałam liście wiosną to po ich stanie już nie sposób było poznać, czy były zdrowe. Jeśli mocznik ma działanie patogenne,to chyba tym bardziej jest zielone światło
Gosiek33 12:01, 25 wrz 2016

pestka póki się trzymam to nawet nie wchodzę na strony ogrodowe, za dużo chciejstw a jednocześnie jeszcze mam tyle roślin w doniczkach.

Skoro padło hasło grujecznik to mogę się moim pochwalić, nie padł, jest na razie taki sobie (małe liście, ale to chyba sprawka odmiany) za to zaczynają zasychać mu liście - chodzę wąchać watę cukrową na patyku dla mnie to taki właśnie zapach

Gruszka, Makusia zainwestuję zatem w mocznik, tym bardziej, że w końcu zbadałam glebę - wszędzie mi zielono, czyli 7ph a w porywach szło w kierunku 8. A byłam pewna, że kwaśno mam. Te skrzypy nie koniecznie są rośliną wskaźnikową

Teraz poproszę o uświadomienie w jakiej postaci ma być ten mocznik i jak przygotować go do podlewania. Może ktoś mi podlinkuje?