Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Makusia 08:22, 20 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pestko, podpieram rozchodnikiem okazałym. berberysem, różą, jeżówką purpurową.

Ot co- wynalazek doskonały Można w ogrodniczym kupić?
Drimeth 09:26, 20 wrz 2016

Dziękuję Wam serdecznie za wszelkie rady.
U mnie wody gruntowe bardzo wysoko. Ale póki co rozplenice i proso rózgowe dobrze sobie radzą. Cały czas biję się z myślami, czy próbować miskanty ponownie, czy raczej iść w drugą stronę.
Póki co nie zauważyłam "pokładania się" prosa, urosło całkiem spore, ale stoi sztywno.
Amelia2 11:07, 20 wrz 2016

moje proso też się nie pokładało ale za to pięknie się rozsiewało teraz walczę z nim jak z perzem... główną karpę wywaliłam a siewki pojawiaja się nawet kilka metrów dalej...
Gruszka_na_w... 21:36, 20 wrz 2016

Drimeth napisał(a)
Dziękuję Wam serdecznie za wszelkie rady.
U mnie wody gruntowe bardzo wysoko. Ale póki co rozplenice i proso rózgowe dobrze sobie radzą. Cały czas biję się z myślami, czy próbować miskanty ponownie, czy raczej iść w drugą stronę.
Póki co nie zauważyłam "pokładania się" prosa, urosło całkiem spore, ale stoi sztywno.

Ono się pokłada po ulewnych deszczach. Powstaje, pada i już leży. Miskanty trzymają pion w zimie, prosa i trzcinniki już nie bardzo. Ale to tez ma swój urok.
Spróbuj jeszcze raz z miskantami, ale w dołku zrób im drenaż ze żwiru lub piasku (wysyp dno dołka).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 11:07, 21 wrz 2016

Dziś wsadziłam ostatnie hortensje. Został mi jeszcze do wsadzenia modrzew pendula szczepiony i dwie rabaty. Czy dam radę to się okaże.

Czym wzbogacić ziemię? Przekopywałam tył największej rabaty pod sosnami - skała - twarda, skawalona lekka gleba. Przekopałam zielonym na dół i muszę nabrać sił by to wyrównać, na razie stoi w ,ostrej skibie'. Czy przekompostowany obornik bydlęcy przemieszany z tym podłożem wystarczy? Końskiego nie użyję z uwagi na bardzo silną alergię na wszystko co końskie

Mączkę bazaltową kupie ale to zimą do sypania a teraz trzeba by nieco strukturę poprawić tej skały?
Gosiek33 11:19, 21 wrz 2016

Amelia znalazłam ubiegłoroczne zdjęcie marcinków

Amelia2 11:31, 21 wrz 2016

śliczne nie wiedziałam że one są w różnych odcieniach. Ukopane wsadziłam do jednej torby i z 3 kępek zrobiły mi się 4 na razie siedzą w doniczkach wypełnionych 3-letnim kompostem i chyba mają się dobrze.

Gosia a nie masz kompostu do wzbogacenia ziemi? na zimę może chyba być i nie do końca rozłożony.
Na przyszły rok przygotuj sobie kompost liściowy - zgrabione liście wsadź do czarnego worka, zwilż i zawiąż. Nadaje się też do roślin domowych.
pestka56 11:32, 21 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)

Czym wzbogacić ziemię? Przekopywałam tył największej rabaty pod sosnami - skała - twarda, skawalona lekka gleba. Przekopałam zielonym na dół i muszę nabrać sił by to wyrównać, na razie stoi w ,ostrej skibie'. Czy przekompostowany obornik bydlęcy przemieszany z tym podłożem wystarczy? Końskiego nie użyję z uwagi na bardzo silną alergię na wszystko co końskie

Mączkę bazaltową kupie ale to zimą do sypania a teraz trzeba by nieco strukturę poprawić tej skały?

Dosyo jeszcze piasek. Na glinie to sie srawdza. Rodzima, przekompostowany obornik + piasek. Proporcje byłyby po 1/3 gdybyś sypala ogrodniczą z obornikiem. Tak daj mniej.
Zostawienie po przekopaniu wszystkiego, takie luźne (to już nie ostra skiba) do wiosny dobrze zrobi.

Będziesz mieć fajną glebę
Gosiek33 12:27, 21 wrz 2016

Amelia kompostu już nie mam, cały zużyłam przy sadzeniu roślin. Przekopując ziemię znalazłam nieco opuchlaków i innych pędraków

Oprysk z wrotycza jeszcze można stosować?

Pestka kiedy u mnie nie gliniasta gleba tylko wywleczone na wierzch to co przed budową pod ziemią siedziało, jakieś pokłady zielonkawe, żółte a wszystko skawalone i suche. Do tej pory była sucha, lekka gleba z dużą tendencją do pylenia
pestka56 12:56, 21 wrz 2016

Zielonkawe to iły. Też robią się kamienne jak wyschną.

Gosiu, a może dokup trochę ogrodniczej. Mogę polecić Ci mojego dostawcę. Przywozi z dnia na dzień w workach – 4 zł / 50 l.