Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 08:28, 03 sie 2016

aga_podlasie napisał(a)
Się dzieje
A te murki będą białe?

białe i podświetlane, muszę znaleźć coś niedużego w dobrej cenie, 100 zł lampka przy 8 szt jest dla mnie ceną zaporową
katiaxx 08:29, 03 sie 2016

leon60 napisał(a)
cudnie cudnie cudnie ! ! !

Ola -żebym tylko mogła to utrzymać potem w takim stanie jak twój ogród
nawigatorka 08:34, 03 sie 2016

Super pomysl na murki.lubie takie.choc wiekszosc zapytala by: ze do czego??? Przeciez tylko utrudniają koszenie
katiaxx 08:37, 03 sie 2016

siakowa napisał(a)

najpierw powiem że Warto było TYYYYLE czekac jest świetnie

a teraz w kwesti murka. super pomysł z projektorem.

ale ja w inne kwesti. mam dokąłdnie taki sam murek dokładnie tez przy tarasie i tez miał mi zapewnić intymność bo za nim od razu sąsiad. tak jak u Ciebie też widze od razu sąsiad. Ale jeśli projektor to pewnie na tle murku nie będzie nic. a sąsiad ma idealny widok na Twój taras z górnych okien. drzew tam nie planujesz? bo choiny i graby będą coraz wyższe, możesz je puścić jak tylko chcesz a murek zostanie na tej wysokości..

Sąsiad to przyjaciel męża jeszcze z lat szkoły średniej , kupiliśmy działki koło siebie,dobrze się znamy, to daje pewien rodzaj luzu, okno u sąsiada górne to okno ich dziecka lat 3. No nic na to nie poradzę, wiem że ten murek nas całkiem nie zasłoni, w każdej chwili moge go podciągnąć o 2 piętra bloczków, mogę nadstawić ok 50-70 cm deszczółek takich jak przy ławce ale i tak nie wystawię muru wysokości domu sąsiadów , są rzeczy na które nie mam wpływu, dla mnie ważne że jak siedzę na tarasie to jestem odsłonięta. Są rzeczy na które nie mam wpływu a co mogłam to zrobiłam. No i wychodzę z założenia że w końcu moje życie nie jest aż tak interesujące żeby sąsiedzi siedzieli non stop w oknach )
Choiny i graby mają być cięte do wysokości siatki - może trochę wyżej - okaze się jak żywopłot nabierze formy - ile ciągnąć w górę.
katiaxx 08:38, 03 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
Super pomysl na murki.lubie takie.choc wiekszosc zapytala by: ze do czego??? Przeciez tylko utrudniają koszenie

Nawet nie bardzo bo to proste linie, nie ma zaułków etc.
katiaxx 08:48, 03 sie 2016

Za tymi murkami w planie jest werbena i graccilimus tak ze nad białym murkiem bedzie pas fioletu i zieleni a perowskia bedzie widoczna w srodkowym miejscu gdzie jest przerwa miedzy ławkami, teraz jest fioletowo ale biel murków zrównoważy kolorystykę - z przodu natomiast gdzie murków nie ma są białe hortensje, ja widzę te rzeczy dopiero teraz , wychodzi że jest jakaś równowaga, tak się nie ma doświadczenia to na etapie wymyslania ogrodu nie jest się świadomym mnóstwa rzeczy. To znaczy ja nie byłam i nadal nie jestem mimo obejrzenia miliona fotek na pincie Dopiero jak to jest widzę że to jest zrobione z głową bo się równoważy bo współgra etc.
Przed murkiem po lewej bedzie taras i prostopadle do tego murka bedzie cis - taż ze cis i murek stworzą ściankę z kształcie litery L , za cisem miskant yakushima. Ale to już przyszły sezon - i tak zejdzie 3 sezony na ogród i to jak dobrze pójdzie
beta 08:54, 03 sie 2016

katiaxx napisał(a)
Za tymi murkami w planie jest werbena i graccilimus tak ze nad białym murkiem bedzie pas fioletu i zieleni a perowskia bedzie widoczna w srodkowym miejscu gdzie jest przerwa miedzy ławkami, teraz jest fioletowo ale biel murków zrównoważy kolorystykę - z przodu natomiast gdzie murków nie ma są białe hortensje, ja widzę te rzeczy dopiero teraz , wychodzi że jest jakaś równowaga, tak się nie ma doświadczenia to na etapie wymyslania ogrodu nie jest się świadomym mnóstwa rzeczy. To znaczy ja nie byłam i nadal nie jestem mimo obejrzenia miliona fotek na pincie Dopiero jak to jest widzę że to jest zrobione z głową bo się równoważy bo współgra etc.
Przed murkiem po lewej bedzie taras i prostopadle do tego murka bedzie cis - taż ze cis i murek stworzą ściankę z kształcie litery L , za cisem miskant yakushima. Ale to już przyszły sezon - i tak zejdzie 3 sezony na ogród i to jak dobrze pójdzie

o jejeju...tak to napisałaś , że ja oczami wyobraźni już to widzę...będzie zajebiście...maga zajebiście....
a ten kadr z murkami i perwoskią w tle jest...hmmmm....mniamuśny....mogłabym łyżkami jeść...a nowa rabata z horti i rozplenicami...echhhh...mam ochotę moje żurawki wyrzucić i rozplenice posadzić...
więc sama widzisz....narobiło się
beta 08:55, 03 sie 2016

a jak wygląda lasek brzozowy z miłką?...pokażesz?...pliss
katiaxx 08:56, 03 sie 2016

zrobiłam sobie kawę, mam moment i zanim połażę po waszych wątkach jeszcze dodam co mnie rozczarowało ; rozczarowała mnie jarzmianka kupiłam białą ale chyba pechową jakąś bo ma kolor zielonkowo szary, no brzydka nie wiem czy tak jej zostanie na zawsze , druga z liśćmi pstrymi wariegata jakaś lepsza bo biała i delikatnie rożowawa ale kupiłam jej mnie - o ironio ! i tylko dlatego że tamtej zabrakło,
bambusy to też nie to czego się spodziewałam ; mają ok 170 cm - liczyłam na 2,-3 metry, w tamtym roku wypuściły mało pędów - teraz wiem że miały za sucho, co wypuściły pęd to usychał. Nie wiem - może potrzebują kilku sezonów ? - może słabo nawożone, z dwóch opcji ; przenawozić lub dać za mało - wolę chyba za mało. Bardzo się zagęściły ale co z wysokością ?
No i ta rdza w KF pół biedy - dół jest schowany w perowskiej, dochodzi bukszpan ale śmiałki ? - porażka, jeśli bedzie się utrzymywał 2-3 sezony .... nie wiem

katiaxx 08:59, 03 sie 2016

beta napisał(a)

o jejeju...tak to napisałaś , że ja oczami wyobraźni już to widzę...będzie zajebiście...maga zajebiście....
a ten kadr z murkami i perwoskią w tle jest...hmmmm....mniamuśny....mogłabym łyżkami jeść...a nowa rabata z horti i rozplenicami...echhhh...mam ochotę moje żurawki wyrzucić i rozplenice posadzić...
więc sama widzisz....narobiło się

Becia - też to widzę i ta wizja mnie cieszy i często wyglądając przez okno mówię do męża "kocham mój ogród" , szczerze mowiąć boję się trochę konca robienia ogrodu i tak mi się nagle nieśpieszno zrobiło .... tak jak zawsze jestem taka niecierpliwa i napalona bo co potem, plewienie teraz jest fajnym przerywnikiem od ciężkiej harówy z taczkami, zostanie mi tylko obrabiać ogrody sąsiadów, tylko czy wpuszczą ?