Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 15:52, 13 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Tak Kasiu. To jest właśnie ta pora, aby skosić (ściąć) rośliny i poplon wprowadzić do gleby. Tylko nie żadną ,,haczką indiańską", a porządnymi amerykańskimi widłami.
Jak masz mączkę bazaltową to również rozsyp ją przed okryciem poplonu ziemią.

Dziękuję Waldku, nie mam mączki, częściowo juz ścięłam siekając, uściślij co znaczy wprowadzić do gleby - nadziać na widły i odwrócić żeby poplon wpadł pod spód ?
katiaxx 15:54, 13 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Graby podlać porządnie i nawozić florovitem w płynie, bo przy Twojje skłonności do porażek gotowa jesteś je wypalić wg mnie niedożywione i maja zdecydowanie za sucho

Poplon wg mnie przekopać z glebą... Ale sie nei znam, w tym zakresie teoretyk jestem....

Madżenko - ja już lałam florowitem część i wyglaa znacznie gorzej - ja mam problem z tym florowitem bo jak nakrętkę wlewam do konewki 5 litrów to ile drzewek mam z tego podlać ? - podlewa ok 5, może to tyle co nic lub przeciwnie ?

Dlatego teraz cześć podsypałam yarą - ok 1 łyżkina drzewko

ps zaraz się okaże że jedną łyżka to na hektar powinna być

katiaxx 15:55, 13 lip 2015

jazzy napisał(a)
Fajnie zobaczyć Twój ogród pokazuj częściej

Bez przesadyzmu To nie są żadne porażki tylko zakładanie ogrodu od podstaw. Jakieś tam sytuacje nie po naszej myśli są w ten proces wpisany, bo to proces uczenia się (i nie tylko na błędach). Ale żeby od razu komuś wpajac skłonność do porażek - nie zgadzam się!

Tak pięknie przyciętych i zdrowych kulek dawno nie widziałam!

no, będę nieskromna acz szczera - kuluski sie udały ! okrągłe i zieloniutkie bez śladu miodówek czy innych dziadów co się imać lubią
katiaxx 15:56, 13 lip 2015

Tess napisał(a)

No co tu ukrywać - to byłam ja

to jest nas dwie - dziewczyny od bąków
katiaxx 15:58, 13 lip 2015

Kuba napisał(a)
Cześć Marudero
cały esej wywaliłaś na temat porażek a na temat sukcesów nic, więc Ci pomogę- czosnki przepiękne pół O. ze mną na czele Ci zazdrości, kule bukszpanowe idealne, perowskia obłędna a kompostownik ja uśmierciłam skutecznkej, norki odeszły i w ogóle masz pięknie

dzięki, no coś tam się czasem udaje ale ja wolę pisac o porażkach bo po pierwsze ktoś coś zaradzi - po drugie są ciekawsze od sukcesów - przynajmniej ogrodowe i te niewielki , bo wiadomo ze jak drzewko pada to porażka mało zabawna

u mnie w bukpszanie lęgną się pomidory - nie wiem czy w z kompostu czy jak ?
katiaxx 15:59, 13 lip 2015

siakowa napisał(a)

dopiero teraz widze na duzym ekranie wczesniej z komorki....świetnie to wygląda!!!!!

dziękuję, ja nie przepadam za tzw skarpetami wiec dałam pod miłorzęba kamyczki co z drogi całą rodziną tydzień zbieraliśmy dobierając wielkości i odcień
katiaxx 16:00, 13 lip 2015

Tess napisał(a)
A cóż to za kwękanie?
Masz naprawdę ładnie, po raz pierwszy chyba widzę szerszy kadr z Twojego ogrodu. I mnie zachwycił.

zazwyczaj małe kadry robię bo w dużych a to beczka a to taczki a to kalosze albo rozpierducha jak po granacie
waldek727 16:23, 13 lip 2015

katiaxx napisał(a)

Dziękuję Waldku, nie mam mączki, częściowo juz ścięłam siekając, uściślij co znaczy wprowadzić do gleby - nadziać na widły i odwrócić żeby poplon wpadł pod spód ?

Podważyć część gleby razem z poplonem i odwrócić wszystko o 180*. Części zielone powinny być tylko okryte glebą aby uniknąć strat azotu i aby rozpoczął się ich proces powolnego rozkładu. (mineralizacja). Błędem jest zakopywanie poplonu szpadlem w głębsze warstwy gleby.
Kasiu.
Jedna łyżka to 7g nawozu mineralnego. Jest to wystarczająca ilość do całorocznego zasilenia drzewka o wysokości ok 1m. Najczęściej taką ilość dzieli się na trzy porcje i systematycznie wprowadza w okolice systemu korzeniowego w kwietniu, czerwcu i w sierpniu.
Kasya 16:27, 13 lip 2015

katiaxx napisał(a)

ale fajne ujęcie...tak jakos wakacyjnie
katiaxx 21:23, 13 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Podważyć część gleby razem z poplonem i odwrócić wszystko o 180*. Części zielone powinny być tylko okryte glebą aby uniknąć strat azotu i aby rozpoczął się ich proces powolnego rozkładu. (mineralizacja). Błędem jest zakopywanie poplonu szpadlem w głębsze warstwy gleby.
Kasiu.
Jedna łyżka to 7g nawozu mineralnego. Jest to wystarczająca ilość do całorocznego zasilenia drzewka o wysokości ok 1m. Najczęściej taką ilość dzieli się na trzy porcje i systematycznie wprowadza w okolice systemu korzeniowego w kwietniu, czerwcu i w sierpniu.

Dziękuję, właśnie moje graby mają ok 1 metra, może ich nie spalę, dziś wyciął Em wszystko co urosło, jutro i pojutrze przerzucę, czyli chodzi o to aby zielone tylko lekko było przysypane ziemią.
Jeny jakie to trudne w teorii, jakby człowiek zobaczył to od razu byłoby wiadomo