Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:02, 06 sie 2015

Zastanawiamy się nad przeróbką łąki kwietnej na bardziej kwietną ha ha jak to możliwe, ano tak

Jak zakładaliśmy ją w zeszłym roku to wysiałam na świeżo zgryzioną ziemię mix nasion przygotowany przez nas samych tzn wymieszałam koniczynę czerwoną z białą i nasionami kwiatów wieloletnich i jednorocznych łatwo się siejących. Wymieszałam z piachem i rozsiałam po całości. No i najpierw zaczęły wyłazić łoboda, owsik, osty, skrzyp i pokrzywy, oraz słonecznik w ilościach strasznych( rok wcześniej na polu uprawiano właśnie słoneczniki i nasiona się wysypały)

Moja niecierpliwa babcia jak zaczęła wschodzić koniczyna i kwiatki stwierdziła bez porozumienia ze mną, że wyplewi chwasty ---- no i wyplewiła wszystko oprócz owsika- ten odrósł- i koniczyny. Prosiłam, żeby wstrzymała zapędy bo tam rosną kwiatki to powiedziała mi, że przecież nie jest ślepa i głupia i jeszcze odróżnia od kwiatków chwast -- nie odróżniła!
Kwitły chabry z poobrywanymi końcami kilka sztuk ledwie. Na jesieni dosiałam kwiatków, ale nie wiele to dało już przegrały konkurencję z szybko rosnącą koniczyną. W tym roku zakwitła koniczyna i to co pokazałam trochę kąkoli, rumianku, rudbekii, 3 maki
To nie jest efekt jakiego oczekuję od tego miejsca, powinno być najpiękniejsze.

Doszliśmy do wniosku, że kosimy koniczynę, zgryziemy takimi ścieżkami w kształcie łuku i tam dosiejemy i dosadzimy bylin i jednorocznych - i tak doszłam do tego, że nakupiłam dzisiaj nasion kwiatów na moją łąkę:

będą
bratki,
niezapominajki
goździk brodaty
onętek,
ślazówka,
malwy
maciejka
maki
maczki
ostróżki
naparstnice
orliki
łubin
gipsówka
zatrwian
stokrotki

dosadzę liliowców, irysów i werbeny od Ani
i zobaczymy za rok czy dwa jaki efekt będzie
sylwia_slomc... 23:12, 06 sie 2015

dominika_ napisał(a)
Prąd powrócił ok 19

sylwia_slomc... 23:15, 06 sie 2015

Karol ja też żałuję, że odrasta, albo, że tak szybko.
Karol99 23:16, 06 sie 2015

No właśnie
AnnaCh 23:23, 06 sie 2015

Z tą trawą też tak mam, szczególnie, że u mnie obok nie koszone działki i mam mnóstwo chwastów w trawie. A jak się skosi, to nawet ładnie jest
08:57, 07 sie 2015
łaki są świetne tylko ja nie bardzo wiem jak ty się pokapujesz w tych kwiatkach żeby to przeplewić ...no chyba że na żywioł i to co okaże się dopiero dorodnym chwasem to usuniesz?

sylwia_slomc... 11:43, 07 sie 2015

Justynka w łąkach głównie chwasty są. Przeplewię tylko te bardziej ekspansywne jak owsik np. choć w tym roku już go nie mam, ale w zeszłym walka była zażarta, żeby się nie wysiał
Milka 15:01, 07 sie 2015

Pomysł łąki mi się podoba, daleko jesteś ode mnie, wywaliłam tyle werben, ogromnych kwitnących, mniejszych itd; goździki też juz usunęłam, ale pewnie nasiona i tak poleciały, masz czy zebrac ci?

Mam nadmiar liliowców Sella, jakby co
sylwia_slomc... 15:04, 07 sie 2015

Goździk brodaty mam, dzięki, że pomyślałaś o mnie, gdybyś miała coś wywalać to zrób paczuszkę , a ja Ci koszty zwrócę
Milka 15:04, 07 sie 2015

Za duże te moje okazy do paczek