Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

katel 22:30, 26 lut 2017

Sylwia zerknij sobie tutaj:
link
Wycięcie musisz poprzedzić listem poleconym (za potwierdzeniem odbioru) w którym musisz dokładnie poinformować czego się domagasz, dlaczego i do kiedy ma na to czas (jakiś realny termin - nie za 2 dni tylko np.za 2 -4 tyg.) oraz co zrobisz jeśli on tego nie zrobi (możesz jeszcze napisać że obciążysz go kosztami wycinki - choć to akurat chyba nierealne ale on o tym może nie wiedzieć a może skłoni go to do działania), czyli że Ty wytniesz. Możesz zatrzymać to co obetniesz, przycinanie nie powinno doprowadzić do obumarcia drzewa bo to mogłoby być ewentualnym problemem. Największy problem żeby pismo odebrał, bo musi być potwierdzone że wyznaczyliście mu termin.
Dla pewności możesz zadzwonić do gminy i dopytać jeszcze, żeby nie okazało się że coś w przepisach się zmieniło i działacie .
sylwia_slomc... 22:31, 26 lut 2017

Rumianka napisał(a)
Sciana z tymi oknami... Ty wiesz...

sylwia_slomc... 22:32, 26 lut 2017

violka171 napisał(a)
my tak obcielismy gałęzie śliwy sasiadowi bo juz tak szla na alejkę a nie było komu sprzatac owocow,i zgonilismy na wichurę hi hi
przyjęło się

Każdy sposób dobry jeśli jest skuteczny
sylwia_slomc... 22:42, 26 lut 2017

katel napisał(a)
Sylwia zerknij sobie tutaj:
link
Wycięcie musisz poprzedzić listem poleconym (za potwierdzeniem odbioru) w którym musisz dokładnie poinformować czego się domagasz, dlaczego i do kiedy ma na to czas (jakiś realny termin - nie za 2 dni tylko np.za 2 -4 tyg.) oraz co zrobisz jeśli on tego nie zrobi (możesz jeszcze napisać że obciążysz go kosztami wycinki - choć to akurat chyba nierealne ale on o tym może nie wiedzieć a może skłoni go to do działania), czyli że Ty wytniesz. Możesz zatrzymać to co obetniesz, przycinanie nie powinno doprowadzić do obumarcia drzewa bo to mogłoby być ewentualnym problemem. Największy problem żeby pismo odebrał, bo musi być potwierdzone że wyznaczyliście mu termin.
Dla pewności możesz zadzwonić do gminy i dopytać jeszcze, żeby nie okazało się że coś w przepisach się zmieniło i działacie .

Dziękuję za info U mnie problem polega na tym, że nie wiem nawet w jakim On kraju teraz jest Jego rodzina nie chce powiedzieć bo są chyba pokłóceni czy coś....tak mi się o uszy obiło
W poprzednim sezonie facet, który uprawiał( dzierżawił) Jego pole , przestał uprawiać i zakwitły najpierw rosnące tam pory , a potem cała paleta chwastów. Kolejny sąsiad się zainteresował, skontaktował z Jego rodziną , Ci wyrazili zgodę na uprawę. Chłop zaorał, zgryzł i właściciel się odezwał z pretensjami, zamiast podziękować , że nie ma ugoru......trudny przypadek, kosztów uprawy nie chciał zwrócić.....nie wiem jak się ostatecznie sprawa zakończyła
AnnaCh 22:59, 26 lut 2017

Sylwia, dzięki za fotki żywopłotków
Widać, że warto W takim razie się skuszę i kupię takie maleństwa
sylwia_slomc... 23:35, 26 lut 2017

AnnaCh napisał(a)
Sylwia, dzięki za fotki żywopłotków
Widać, że warto W takim razie się skuszę i kupię takie maleństwa
Warto Aniu, na 100 wsadzonych 100przyjętych
katel 23:40, 26 lut 2017

Jeśli znasz adres zameldowania to wysyłaj pismo, jeśli ktokolwiek odbierze (bo rodzinę np. podkusi żeby zobaczyć o co chodzi) to masz sprawę załatwioną - to nie Twoja sprawa kto odbierze i czy właściciel dostanie informację - pismo zostanie odebrane, więc Ty poinformujesz o ostatecznym terminie. Jeśli nikt nie odbierze to podpytaj w gminie co zrobić, oni też mają jakiś adres do niego (taki na który oni wysyłają powiadomienia - nawet jeśli on ich nie odbiera). U nas gmina wysyła pisma do osób nie koszących działek i straszą mandatami (na straszeniu się niestety kończy ) ale na niektórych to podziałało. Więcej niż 10zł wysłanie listu Cię nie będzie kosztowało, warto spróbować.
Nallar 23:50, 26 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

W ObiDuży wybór roślin

Się naszukałam odpowiedzi.... uf znalazłam.
Strasznie pędzi ten Twój watek, zadyszki można dostać.
sylwia_slomc... 09:19, 27 lut 2017

katel napisał(a)
Jeśli znasz adres zameldowania to wysyłaj pismo, jeśli ktokolwiek odbierze (bo rodzinę np. podkusi żeby zobaczyć o co chodzi) to masz sprawę załatwioną - to nie Twoja sprawa kto odbierze i czy właściciel dostanie informację - pismo zostanie odebrane, więc Ty poinformujesz o ostatecznym terminie. Jeśli nikt nie odbierze to podpytaj w gminie co zrobić, oni też mają jakiś adres do niego (taki na który oni wysyłają powiadomienia - nawet jeśli on ich nie odbiera). U nas gmina wysyła pisma do osób nie koszących działek i straszą mandatami (na straszeniu się niestety kończy ) ale na niektórych to podziałało. Więcej niż 10zł wysłanie listu Cię nie będzie kosztowało, warto spróbować.

Jak będę w gminie to spytam przy najbliższej okazji, ie wiem tylko z jakim skutkiem bo jak nam wodę zakładali to szukali jego diadka co już 20 lat nie żyje. Mam obawę czy przeprowadził w papierach na Siebie, może dlatego nie chciał sprzedać jak kupcy byli
sylwia_slomc... 09:20, 27 lut 2017

Nallar napisał(a)

Się naszukałam odpowiedzi.... uf znalazłam.
Strasznie pędzi ten Twój watek, zadyszki można dostać.

Ważne, że znalazłaś