Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 13:11, 01 gru 2017

Monia81 napisał(a)
Sylwuś dziękuję za info, już sobie pozapisywałam pytania zadaję teraz, bo zaczynam planować przyszły sezon, wiadomo czas na planowaniu szybciej do wiosny zleci powiedz mi jeszcze, bo masz dużo magnolii, czy jest któraś, którą byś polecała najbardziej

Moje faworytki jak na razie to soulongeana( nie wiem czy dobrze napisałam), z gwieździstych rosa, i susan jeszcze z tych o luźniejszych kwiatach, ale uwielbiam też aleksandrinę( w tym sezonie posadziłam, ładnie przyrasta mi betty, choć przez suszę kwitła marnie bo wystartowała z drugim kwitnieniem dopiero, natomiast najmniej zadowolona jestem z nigry( rok w rok ma mączniaka), kwitnie późno, ale kolor kwiatu ładny.
Przy małym oczku rdest trzeba jakoś ograniczyć bo szybko przyrasta
sylwia_slomc... 13:13, 01 gru 2017

zoja napisał(a)
o! kraina śniegu w szmaragdowej dolinie
pięknie wygląda taki biały puch... myślę, że jeszcze nic się nie połamało, a jak będzie możliwość to powiąż te drzewka, które są zagrożone... ja niektóre iglaki wiązałam przez dwie ostatnie zimy i to był dobry pomysł... w tym roku jeszcze tego nie zrobiłam...
Macham!

Część powiązałam, ale wszystkiego nie da rady bo by trzeba wiązać do Nowego Roku
Liczę, że się wiosną popodnoszą jednak.
Monia81 13:22, 01 gru 2017

Bardzo dziękuję, magnolie gwiaździste bardzo mi się podobają, ale muszę jeszcze pooglądać te które napisałaś buziol
Anda 13:27, 01 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzisiaj Dr. Kruszewicz mówił o roślinach które sadzimy w ogrodzie , a których owoce zjadają ptaki. No i powiedział , że ogniki są dla ptaków trujące w wielu przypadkach, a na pewno przed przemrożeniem I żeby nie sadzić roślin obcych nie z naszego kraju w ogrodach bo ptaki ich nie znają i często im te owoce szkodzą.
Zalecał za to jabłonie rajskie i berberys.

O, to ciekawe. Sąsiedzi mają ognika ale wszystko już zjedzone a ptaki żyją z tego co widzę. Napiszę do organizacji chroniącej ptaki z zapytaniem, czy to prawda, bo jeszcze nie słyszałam i nie czytałam że ptaki giną po jego konsumpcji. Tutaj jest polecany do sadzenia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 13:37, 01 gru 2017

Monia81 napisał(a)
Bardzo dziękuję, magnolie gwiaździste bardzo mi się podobają, ale muszę jeszcze pooglądać te które napisałaś buziol

Monia w carefour co roku wiosną jak się clematisy pokazują między nimi są poustawiane jako pnącza różne magnolie w cenie gdzieś daunastu zł , maluchy 40-50cm trowe, ale odpowiednio zadbane po dwóch sezonach są gęściutkie i zaczynają kwitnąć. U mnie sprawują się lepiej niż nigra za którą dałam siedem dych, a była nie wiele większa
sylwia_slomc... 13:41, 01 gru 2017

Anda napisał(a)

O, to ciekawe. Sąsiedzi mają ognika ale wszystko już zjedzone a ptaki żyją z tego co widzę. Napiszę do organizacji chroniącej ptaki z zapytaniem, czy to prawda, bo jeszcze nie słyszałam i nie czytałam że ptaki giną po jego konsumpcji. Tutaj jest polecany do sadzenia.

Ewcia też byłam zaskoczona jak usłyszałam bo mojego rok temu bażanty obrobiły w jeden dzień, a w tym sezonie ptaki go jeszcze nie ruszyły czym byłam zdziwiona. Może lokalne ptactwo u Was może go jeść w każdem razie jest ponoć szkodliwy - powtarzam co usłyszałam
Monia81 13:41, 01 gru 2017

Monia w carefour co roku wiosną jak się clematisy pokazują między nimi są poustawiane jako pnącza różne magnolie w cenie gdzieś daunastu zł , maluchy 40-50cm trowe, ale odpowiednio zadbane po dwóch sezonach są gęściutkie i zaczynają kwitnąć. U mnie sprawują się lepiej niż nigra za którą dałam siedem dych, a była nie wiele większa

Patrz a jeżdżę do carefoura i nie zwróciłam uwagi na początku roku, muszę się bardziej przyjrzeć tym co tam wystawiają ja jeszcze mam fajną kobitkę co prowadzi taki ogrodniczy i w fajnych cenach ma różności więc mam z nią dobrze dzięki
sylwia_slomc... 13:46, 01 gru 2017

Monia81 napisał(a)

Patrz a jeżdżę do carefoura i nie zwróciłam uwagi na początku roku, muszę się bardziej przyjrzeć tym co tam wystawiają ja jeszcze mam fajną kobitkę co prowadzi taki ogrodniczy i w fajnych cenach ma różności więc mam z nią dobrze dzięki

Ja raz przypadkiem wypatrzyłam, a potem okazało się, że co roku tak robią- chyba nie wiedzą, że to drzewo jest osiem magnolii w ten sposób nabyłam i może to nie koniec - poluję na żółtą
Urszulla 13:47, 01 gru 2017

Wiązanie wszystkiego na zimę to kolejna mozolna praca.
Monia81 13:51, 01 gru 2017

Ja raz przypadkiem wypatrzyłam, a potem okazało się, że co roku tak robią- chyba nie wiedzą, że to drzewo jest osiem magnolii w ten sposób nabyłam i może to nie koniec - poluję na żółtą

No to oby nowy rok nie przyniósł zmiany, chętnie również skorzystam, jeszcze jak w fajnej cenie by było czasami tak jest, że sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają...