Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

13:25, 30 lis 2017
sylwia_slomczewska napisał(a)
Już ten temat zgłębiałam i szambiarka z jedynego miejsca w którym by mogło być szambo nie wyciągnie do góry, pytałam u źródła. A prawa do siebie nie da się nagiąć niestety,Nie wiem czy pamiętasz jaka wąska ta droga za domem , szambiarka nie wykręci, żeby zjechać niżej. Na oczyszczalnię nie ma szans , za wysoki poziom wód gruntowych, a kanalizować już gminę zaczęli w tym roku , więc im wierzę. Póki tam nie mieszkam to mi się nie pali. Ja się cieszę nawet z tego taniego liftingu bo to zawsze przyjemniej się korzysta jak już człowiek musi. A w koszty większe iść w tym momencie się nie bardzo opłaca.
Do oglądania przecież nikogo nie zmuszam, to, że pokazałam, że można coś zmienić na plus nie oznacza , że trzeba się przyglądać. Nie wszędzie niestety ten 21 pierwszy wiek już dotarł.
Za dużo tych " że" ale trudno.

no chyba sama sobie utrudniasz życie? może ci to pasuje??? ...no bardzo trudno mi z tobą polemizować((

bo drogę przecież robiłaś 4 miesiące temu!!! to po co taka wąska zrobiłaś? nic z tego nie pojmuję, potrzebujesz ochłonąć i kompleksowo przemyśleć temat całego obejścia...... bo tych "że" jest dużo za dużo ((

sylwia_slomc... 13:43, 30 lis 2017

Drogę robiłam wjazdową, a nie dojazdową, tą robiła gmina , szambiarka nie wykręci, a ja granicy nie rozciągnę, żeby swoją móc bardziej poszerzyć. Z jednej strony granica, z drugiej budynek- nie przeskoczę tematu
Nie ja te odległości ustalałam, a budynki po wojnie stawiała babcia, wtedy nikt o plany nie pytał, lażdy stawiał jak chciał. Co do kanalizacji nie wiem czy wiesz, że w Krakowie są dzielnice, które jej nie mają, więc ja się cieszę, że za parę lat będę mieć. Na wschodzie Polski też nie jedną latrynę spotkasz. A ludzie żyją ot 21wiek nie wszędzie taki sam.
Anda 14:13, 30 lis 2017

Piekne bukiety rozane U mnie na Louise Odier tez w tym roku owocow troche bylo, ale ptaszki juz wszystko wciagnely
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 14:42, 30 lis 2017

Ewcia ja jeszcze im na krzaczkach kilka gałązek zostawiłam , bo pewnie dopiero teraz kosy się za nie zabiorą, tak jak rok temuLubię zimą te czerwone kuleczki wystające spod śniegu
17:30, 30 lis 2017
sylwia_slomczewska napisał(a)
Drogę robiłam wjazdową, a nie dojazdową, tą robiła gmina , szambiarka nie wykręci, a ja granicy nie rozciągnę, żeby swoją móc bardziej poszerzyć. Z jednej strony granica, z drugiej budynek- nie przeskoczę tematu
Nie ja te odległości ustalałam, a budynki po wojnie stawiała babcia, wtedy nikt o plany nie pytał, lażdy stawiał jak chciał. Co do kanalizacji nie wiem czy wiesz, że w Krakowie są dzielnice, które jej nie mają, więc ja się cieszę, że za parę lat będę mieć. Na wschodzie Polski też nie jedną latrynę spotkasz. A ludzie żyją ot 21wiek nie wszędzie taki sam.

jakoś na Wschód mnie nie ciągnie ) do przeszłości nie chce wracać wole małymi kroczkami odkrywać nowy wygodniejszy swiat
roma2 18:18, 30 lis 2017

Zaglądam . Pycho mi się śmieje na widok liftingowanego przybytku (bez obrzydzenia ). Doskonale rozumiem Wasze poczynania. I tani lifting. Zawsze to będzie łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. I jakby to khm khm...powiedzieć... przyjemniejsze w użytkowaniu. Justyna jednak rację ma, że trzeba "przyciskać" władze i to regularnie. Wiem, bo u nas kanalizacja miała być doprowadzona do domu w 2015 roku. Nie ma jej po dzisiejszy dzień, czyli schyłek 2017. Pilnujcie tego. Dobrze, że olaliśmy (przepraszam za kolokwializm) działania oficjalne i zamontowaliśmy oczyszczalnię. My jeszcze tam nie mieszkamy i nie mam zielonego pojęcia jak długo wytrzymałabym z toaletą turystyczną, bo to horror był.
Aaaa, na wschód (w sensie ziem wschodnich) mnie ciągnie nieodmiennie od wielu lat. Gdyby nie sytuacja rodzinna, budowalibyśmy dom na Podlasiu.
Całusy ślę!
sylwia_slomc... 19:12, 30 lis 2017

eee_taam napisał(a)

jakoś na Wschód mnie nie ciągnie ) do przeszłości nie chce wracać wole małymi kroczkami odkrywać nowy wygodniejszy swiat

A pomyśl, że ludzie w niej jeszcze żyją
sylwia_slomc... 19:16, 30 lis 2017

roma2 napisał(a)
Zaglądam . Pycho mi się śmieje na widok liftingowanego przybytku (bez obrzydzenia ). Doskonale rozumiem Wasze poczynania. I tani lifting. Zawsze to będzie łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. I jakby to khm khm...powiedzieć... przyjemniejsze w użytkowaniu. Justyna jednak rację ma, że trzeba "przyciskać" władze i to regularnie. Wiem, bo u nas kanalizacja miała być doprowadzona do domu w 2015 roku. Nie ma jej po dzisiejszy dzień, czyli schyłek 2017. Pilnujcie tego. Dobrze, że olaliśmy (przepraszam za kolokwializm) działania oficjalne i zamontowaliśmy oczyszczalnię. My jeszcze tam nie mieszkamy i nie mam zielonego pojęcia jak długo wytrzymałabym z toaletą turystyczną, bo to horror był.
Aaaa, na wschód (w sensie ziem wschodnich) mnie ciągnie nieodmiennie od wielu lat. Gdyby nie sytuacja rodzinna, budowalibyśmy dom na Podlasiu.
Całusy ślę!

Mnie się śmieje pychol do Ciebie
Jak miło znowu pogadać. Sprawdzałam dzisiaj Romeczko czy zając brzózkom nie zagraża, bo żadnych drzewek jeszcze nie osiatkowaliśmy, ale ani jednego śladu w ogrodzie nie znalazłam. A pod samą bramę prowadzą bo nasz mostek to ich trasa przelotowa przez rów na druga stronęMoże się ten antydzik sprawdzi, a jak nie to użyję smalcu jak Przemek radził
sylwia_slomc... 19:41, 30 lis 2017

Byłam w ogrodzie i na sam początek się ucieszyłam, że śladów uszatego nie ma, a potem załamałam jak zobaczyłam co z moich zimozielonych zrobił śnieg
dobrze , że kulki zdążyłam wczoraj związać bo dziś to bym z nich musiała chyba zrezygnować. Spędziłam czas na otrzepywaniu 20 cm - etrowej, ciężkiej jak ołów powłoki śnieżnej , a w zasadzie skorupy
niektóre szmaragdy nie wyglądają już jak szmaragdy, jałowce leżą przybite do ziemi, cyprysy i cisy rozkraczone na wszystkie strony, hortensje bukietowe wszystkie bukiety mają do samej ziemi przygięte. Trzy jałowce wzdłuż ścieżki z piasku wyglądają jak zużyte miotły. Nigdy ich nie wiązałam i zawsze ok były nie wiem co się dzisiaj stało, że nie dały rady

Wszyściutkie karmniki były puste, szok nawet ten w szałasie i w brzeziniaku, a tam najmniej zaglądają.
W tych nowych domkowych, samo ziarno się wysypuje jak są napełnione , a też okazały się prawie puste
Babcia mówi, że 5 srok dzisiaj w jednym karmniku się biło, aż je rozganiała, ciekawe o co im poszło...no i do karmników w podwórku do tej pory nie zaglądały tylko u góry przy szałasie buszowały.

Wykopałam dzisiaj galtonię i okazało się że mam dwie olbrzymie cebule, olbrzymie to znaczy większe od męskiej pięści każdaA przecież kwitły dwa razy w tym sezonie i nasiona pozawiązywały, które dojrzały.
Nic im nie było mimo przymrozków wcześniejszych i teraz śniegu, nie wiem czy z jedną za rok nie spróbuję zimowania w gruncie.
Klony palmowe dostały trocinki na korzenie, a osmantus i kiścień makijaż opatulone.
Na oczku lodu nie było , ale śniegu napadało i zrobiła się taka śniegowa bryjka, ryby siedzą pod styropianem.
abiko 19:42, 30 lis 2017

No śnieg jest ciężki mocno, ja trochę otrzepałam i nic więcej nie zrobię. A w nocy ma dopadać.