Kurcze ciekawe czy jutro do pracy będzie jak dojechać bo trasa rozkopana, a teraz jeszcze ten śnieg co się w breję zmienia....ma przymrozić , będzie lodowisko.
U mnie niestety też zima przyniosła straty. O to co odkształcone sie nie martwię, ale i drzewa złamało.
Hm... żeby kto inny to pisał to bym pomyślała, że mnie wkręca. Przemek z wiejskiego ogrodu (Gardener27 )?
Wczoraj co gorzej zmaltretowane pootrząsałam, ale wszystkich nie da rady, bo by trzeba tylko to robić , a przecież ptasią stołówkę trzeba napełnić no i odśnieżanie chodników i drogi, żeby się babcia miała jak poruszać , a potem to samo u siebie pod domem
Dokładnie On myślę, że odstrasza je zapach zwierzęcego tłuszczu( poczucie zagrożenia może)
Mam jeszcze jedno opakowanie antydzika, ale jak się skończy to może by spróbować nasmarować smalcem słupki i dolny drut w ogrodzeniu??? może by zniechęcało do przechodzenia równie skutecznie , a o ile taniej Jak myślisz?
Dzisiaj Dr. Kruszewicz mówił o roślinach które sadzimy w ogrodzie , a których owoce zjadają ptaki. No i powiedział , że ogniki są dla ptaków trujące w wielu przypadkach, a na pewno przed przemrożeniem I żeby nie sadzić roślin obcych nie z naszego kraju w ogrodach bo ptaki ich nie znają i często im te owoce szkodzą.
Zalecał za to jabłonie rajskie i berberys.
Wiesz Sylwio z tym smalcem to ja się zastanawiam nad reakcją psów czy kotów? Czy one by nie zaczęły robić pogromu?
Rajskimi jestem zauroczona... będę dosadzać...
Dobrze wiedzieć Sylwuś mam pytanko z innej beczki, powiedz mi jakie rośliny masz posadzone w oczku, bo planuję w przyszłym roku jeszcze ze dwa oczka zrobić i chciałabym coś z roślin dać, żeby woda męta nie była, a widziałam u Ciebie, że nie masz z tym problemu, tylko nie pamiętam co tam masz za roślinki
Psów w okolicy mam mało, te co się w poprzednich latach pokazywały to już nie pokazują się , a koty...najwyżej będą lizały słupki. nie myślę o smarowaniu roślin, choć Przemek tak pisał właśnie, ale o samym ogrodzeniu
swoją drogą ciekawe co na to lisy by powiedziały
Moniu ja w oczku mam lilie wodne, irysy te żółte, skrzyp i rogatka. Wiem , że sprawdza się też moczarka , ale nie wiem jak zimuje, a nadmiar można wybierać na kompost
Do dużego oczka planuję jeszcze coś dołożyć, u Ani zamówiłam i u Kondzia może wyżebram jak będęOd Kasi grążel dostałammoże przezimuje.
A do tego małego mini morskiego oka puszczę chyba rzęsę wodną.
Sylwuś dziękuję za info, już sobie pozapisywałam pytania zadaję teraz, bo zaczynam planować przyszły sezon, wiadomo czas na planowaniu szybciej do wiosny zleci powiedz mi jeszcze, bo masz dużo magnolii, czy jest któraś, którą byś polecała najbardziej
o! kraina śniegu w szmaragdowej dolinie
pięknie wygląda taki biały puch... myślę, że jeszcze nic się nie połamało, a jak będzie możliwość to powiąż te drzewka, które są zagrożone... ja niektóre iglaki wiązałam przez dwie ostatnie zimy i to był dobry pomysł... w tym roku jeszcze tego nie zrobiłam...
Macham!