Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Rumianka 19:36, 01 sty 2018

Sylwio, po takiej porcji energetycznych zdjęć robi się cieplej na serduchu, i jeszcze bardziej tęskno do wiosny...Kretowisk nie zazdroszczę, u mnie też krety rządzą, brrr
sylwia_slomc... 19:36, 01 sty 2018

cd.

sylwia_slomc... 19:37, 01 sty 2018

nie mam pojęcia czy ten żywopłot jeszcze się uratuje widział ktos kretówkę do kolan???
sylwia_slomc... 19:41, 01 sty 2018

Rumianka napisał(a)
Sylwio, po takiej porcji energetycznych zdjęć robi się cieplej na serduchu, i jeszcze bardziej tęskno do wiosny...Kretowisk nie zazdroszczę, u mnie też krety rządzą, brrr

Ten kto wymyśli jak skutecznie się ich pozbyć przy takich ilościach powinien zostać ozłocony.
Znajomy mi właśnie powiedział, że lanie w dziury octu u niego nie pomogło....a miałam nadzieję, jeszcze tego spróbować.
Radziu2013 19:41, 01 sty 2018

U mnie też jakiś czas temu było pełno kretowisk...nie wiem co się stało, ale jakoś dziwnie ich ilość zaczęła się zmniejszać, tak że teraz zdarzają się sporadycznie...
Może u Ciebie to też jakoś przejściowo...taki rok akurat...może przybyło w tym roku kreciej rodzinki albo co...
Nie martw się...przyjdzie wiosna...kopce się rozgarnie(choć ilość rzeczywiście powala), wolne placyki szybko się zazielenią i będzie dobrze

A ty walczysz jakoś z nimi? W sensie jakieś świece czy może bardziej naturalnie? Kiedyś czytałem o jakimś odwarze który wlewa się razem z resztkami roślin do kopców i one niby odstraszają...

Sylwia, wiem że to że masz kreta w ogrodzie który robi takie szkody to nie jest śmieszne, ale jak popatrzyłem na zdjęcia to od razu mi się z tym skojarzyło...(jak coś to wystarczy obejrzeć do 1,50min - sytuacja prawię jak u ciebie)
https://www.youtube.com/watch?v=3HAQTmedV_I
Radziu2013 19:44, 01 sty 2018

A nawet do 1min starczy
Anda 19:47, 01 sty 2018

Jakies przysmaki w ziemi musisz miec. Wg mnie marne szanse na pozbycie sie ich, bo ogrod masz w polu. Dopoki nie znajda gdzies lepszego pozywienia, to posiedza u Ciebie. Dobrze przynajmniej, ze to nie nornice. Krety roslin nie jedza.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katkak 19:47, 01 sty 2018

O rety, ale bombardują, aż serce boli. U mnie jednak znacznie mniej niż rok temu, za to jak już kopiec, to czemu nie w środku rabaty? Wrrrr, też nerwa mam na nie.
Radziu2013 19:50, 01 sty 2018

Anda napisał(a)
Jakies przysmaki w ziemi musisz miec.

Też o tym pomyślałem...

I dobrze że nie karczowniki
sylwia_slomc... 19:50, 01 sty 2018

Radziu2013 napisał(a)
U mnie też jakiś czas temu było pełno kretowisk...nie wiem co się stało, ale jakoś dziwnie ich ilość zaczęła się zmniejszać, tak że teraz zdarzają się sporadycznie...
Może u Ciebie to też jakoś przejściowo...taki rok akurat...może przybyło w tym roku kreciej rodzinki albo co...
Nie martw się...przyjdzie wiosna...kopce się rozgarnie(choć ilość rzeczywiście powala), wolne placyki szybko się zazielenią i będzie dobrze

A ty walczysz jakoś z nimi? W sensie jakieś świece czy może bardziej naturalnie? Kiedyś czytałem o jakimś odwarze który wlewa się razem z resztkami roślin do kopców i one niby odstraszają...

Sylwia, wiem że to że masz kreta w ogrodzie który robi takie szkody to nie jest śmieszne, ale jak popatrzyłem na zdjęcia to od razu mi się z tym skojarzyło...(jak coś to wystarczy obejrzeć do 1,50min - sytuacja prawię jak u ciebie)
https://www.youtube.com/watch?v=3HAQTmedV_I

Wypróbowałam już wszystko co dostępne na rynku i z domowych sposobów, prócz łapek ....bo nawet nie wiem gdzie najpierw bym je miała zakopać przy tej ilości
Problem wraca co roku , jak sąsiednie pola zaorane to wszystkie krety u mnie, ale tak źle to jeszcze chyba nigdy nie było

Nawet byłabym skłonna to kakao wypróbować ....