Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 09:48, 02 sty 2018

Magleska napisał(a)
Widoki w Szmaragdowym jak zawsze piękne .....ale tych kretowisk współczuję - nie mam pojęcia ,czym je zwalczyć .....
u mnie na szczęście nie ma - nie wiem czy to zasługa psa ? Bo pola dookoła mam
Ławeczki z macierzanką chwałę będą fajnie pasować do Twojego ogrodu
Myślę, że pies nie jest powodem , bo u Kasi też jest psiunia, a krety ryły. Masz szczęście po prostu
marba 10:43, 02 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam pełno przysmaków, dżdżownica na dżdżownicy siedzi gdzie nie grzebnę, ale pędraków nigdy nie trafiłam więc wyżerają mi to co dla mnie cenne w ziemi

Sylwio, współczuję kretów w ogrodzie, u mnie też szaleją. Czytałam gdzieś, że krety nie lubią zapachu lawendy. Będę dziś wtykać w norki lawendowe kulki na mole, może warto spróbować. Pewnie to marna pociecha, ale krety wyjadają też turkucie podjadki. Chociaż tyle.
Bardzo podobają mi się u Ciebie te drewniane ławeczki z przeciętych pni wokół ogniska. Genialnie prosta konstrukcja. Też takie chcę.
Pozdrawiam Cię noworocznie.
abiko 10:51, 02 sty 2018

Obejrzałam fotki.. oj wiosny się każdemu chce a to chyba dlatego, że zima taka nijaka. Ja np. zimę lubię.. ale nie taką

Ja się cieszę na naparstnice od Ciebie, bo mam siewki .. juuupiii i posadzę je w róże, jak przeżyją
sylwia_slomc... 12:09, 02 sty 2018

marba napisał(a)

Sylwio, współczuję kretów w ogrodzie, u mnie też szaleją. Czytałam gdzieś, że krety nie lubią zapachu lawendy. Będę dziś wtykać w norki lawendowe kulki na mole, może warto spróbować. Pewnie to marna pociecha, ale krety wyjadają też turkucie podjadki. Chociaż tyle.
Bardzo podobają mi się u Ciebie te drewniane ławeczki z przeciętych pni wokół ogniska. Genialnie prosta konstrukcja. Też takie chcę.
Pozdrawiam Cię noworocznie.

Również ściskam Noworocznie Basiu u mnie do tej pory turkuci nie było.....brrr mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Gdzieś czytałam ostatnio, że te kulki na mole też nie działają Chyb a nie ma skutecznej metody Tylko ciągle mam w głowie te pola golfowe.....jak oni sobie radzą???
sylwia_slomc... 12:10, 02 sty 2018

abiko napisał(a)
Obejrzałam fotki.. oj wiosny się każdemu chce a to chyba dlatego, że zima taka nijaka. Ja np. zimę lubię.. ale nie taką

Ja się cieszę na naparstnice od Ciebie, bo mam siewki .. juuupiii i posadzę je w róże, jak przeżyją

Przeżyją na pewno nie ma obaw AguśŚciskam w Nowym Roku
Pszczelarnia 14:28, 02 sty 2018

Zawzięłam się i w Nowy Rok rozwaliłam kilkadziesiąt kretowisk. Poćwiczyłam mięśnie. Mam nadzieję, że sobie już pójdą do sąsiadów. Po moim monologu ryły już tylko na brzegach rabat warzywnych, nie w trawniku.Ciekawa jestem, czy one zrozumiały moją pogadankę.
Gruszka_na_w... 15:20, 02 sty 2018

Ciekawe czym gonią krety z pola golfowego???? Tak mi teraz do głowy wpadło pytanie...ktoś wie może?

W ogrodach nowoczesnych i na polach golfowych zakłada się siatki pod trawnikami.

Swojego kreta polubiłam odkąd w korzeniach prymulek, trzmielin i żurawek odkryłam opuchlaki.
Wszystkiego dobrego w 2018.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anna_ogrodni... 16:08, 02 sty 2018

Witam Sylwio co to za wściekły kret odwiedził Twój ogród Musze powiedzieć ze się nieźle rozpanoszy. W zeszłym roku tez walczyliśmy z kretem w końcu kopiliśmy odstraszacz taki za (75zl) i mama go ciągle oprócz zimy w ziemi i jak na razie kreta nie ma ale krąży krąży w sąsiednich ogrodach
pozdrawiam
Margerytka40 16:33, 02 sty 2018

Ja podobnie jak Hania polubiłam krety. Jednego roku też był u mnie taki wysyp kopców,nawet pod śniegiem ryły . Rozgrabiałam te kopce po trawniku a one znowu robiły nowe. Nic nie pomagało. Teraz patrzę na krety jak na sprzymierzeńców a o dziwo sporadycznie od wielkiego dzwonu jakiś kopiec się pojawia.
Pszczelarnia 16:43, 02 sty 2018

Nie widać , że to zima

Widać, bo rośliny opatulone.