Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 16:58, 02 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Zawzięłam się i w Nowy Rok rozwaliłam kilkadziesiąt kretowisk. Poćwiczyłam mięśnie. Mam nadzieję, że sobie już pójdą do sąsiadów. Po moim monologu ryły już tylko na brzegach rabat warzywnych, nie w trawniku.Ciekawa jestem, czy one zrozumiały moją pogadankę.

Chyba moim też muszę puścić taką wiązankę, może się wyniosą....Próbowałam nasze ruszyć , ale klajster na razie bo mokro, a jak nie mokro to przymarznięte, bo chociaż bym ten żywopłot ratowała , a tak.....to nie ma jak.
sylwia_slomc... 17:00, 02 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W ogrodach nowoczesnych i na polach golfowych zakłada się siatki pod trawnikami.

Swojego kreta polubiłam odkąd w korzeniach prymulek, trzmielin i żurawek odkryłam opuchlaki.
Wszystkiego dobrego w 2018.

Na takich połaciach siatki pod trawnik???Myślisz? Czy to sprawdzona informacja? Bo ja już przemyśliwałam zadzwonić na takie pole i zapytać Nie mam na chwile obecną opuchlaków...nic mi o ich bytności u nas nie wiadomo. Musiałabym przywlec z roślinami bo wokół ziemia tak pryskana, że nie wiele w niej życia jakiegokolwiek.
sylwia_slomc... 17:03, 02 sty 2018

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam Sylwio co to za wściekły kret odwiedził Twój ogród Musze powiedzieć ze się nieźle rozpanoszy. W zeszłym roku tez walczyliśmy z kretem w końcu kopiliśmy odstraszacz taki za (75zl) i mama go ciągle oprócz zimy w ziemi i jak na razie kreta nie ma ale krąży krąży w sąsiednich ogrodach
pozdrawiam

Aniu też taki odstraszacz kupiłam do podwórka i niestety u mnie to nie zadziałało
Urszulla 18:00, 02 sty 2018

U mnie najwięcej szkód robią nornice , same podziemne korytarze i potem są rowy . Masakra przy koszeniu. Pozdrawiam z Nowym Rokiem, będziemy pokonywać nowe trudności
sylwia_slomc... 19:07, 02 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ja podobnie jak Hania polubiłam krety. Jednego roku też był u mnie taki wysyp kopców,nawet pod śniegiem ryły . Rozgrabiałam te kopce po trawniku a one znowu robiły nowe. Nic nie pomagało. Teraz patrzę na krety jak na sprzymierzeńców a o dziwo sporadycznie od wielkiego dzwonu jakiś kopiec się pojawia.

Czyli mówisz, żebym udawała, że ich nie widzęNie wiem czy mam tyle samozaparcia i siły w sobie. U mnie na razie robią za szkodniki nie sprzymierzeńców.....do tej pory nie miałam turkuci , ani opuchlaków i mam nadzieję nie mieć. Chemizacja upraw dookoła aż nadto ogranicza populacje takich szkodników, Ziemia jest ze cztery , pięć razy w sezonie orana lub gryziona, a potem zmiana uprawy i inna chemia. U mnie krety trzebią dżdżownice...czyli moich sprzymierzeńców, niestety nie cieszy mnie to
sylwia_slomc... 19:09, 02 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Widać, bo rośliny opatulone.

Opatulone bo miało być zimno, a nie przyszło...też nie dobrze, ale nie mam siły i czasu w tą i z powrotem zawijać i odwijać wszystkiegoMyślę, że za rok większość będzie już sobie musiała poradzić sama. Ramy już ładnie rosną i w ogrodzie będzie coraz zaciszniej...
sylwia_slomc... 19:11, 02 sty 2018

Urszulla napisał(a)
U mnie najwięcej szkód robią nornice , same podziemne korytarze i potem są rowy . Masakra przy koszeniu. Pozdrawiam z Nowym Rokiem, będziemy pokonywać nowe trudności

Nic innego nam nie zostaje....trzeba się podnosić bo życie potrafi kopać nawet leżącego. Dziś kolejny trudny dzień zaliczyłam, ale pewnie nie ja jedna
sylwia_slomc... 20:08, 02 sty 2018

Tuba cieszy się sporym powodzeniem, dzisiaj śpi inny lokator

Chyba muszę więcej takich powiesić tylko skąd je wziąć?
Katkak 20:19, 02 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tuba cieszy się sporym powodzeniem, dzisiaj śpi inny lokator

Chyba muszę więcej takich powiesić tylko skąd je wziąć?

ojej, ale przeuroczy widok, kochana ptaszynka . Koniecznie jeszcze takich powieś Sylwuś skoro o tą miejscówkę jest taka walka .
sylwia_slomc... 20:37, 02 sty 2018

Kasieńka jak gdzieś spotkam to kupie na pewno i rozwieszę , ale ta dostałam , a nie wiem gdzie można takie nabyć, ona jest z bambusa takiego grubego.