Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Pszczelarnia 22:39, 04 sty 2018

Sylwia, trudno mi powiedzieć, czy dzikie pszczoły się wprowadzą. Na pewno trzeba tę barć jakoś zamknąć (jak dziuplę) i powiesić nad ziemią. Poszukaj w necie, teraz jest troszkę projektów Lasów Państwowych wprowadzania pszczół do lasów (gdzie kiedyś żyły), min. w Nadleśnictwie Międzylesie w Kotlinie - ostatnio.

W Karłowie (Góry Stołowe) coś Lasom poszło nie tak, bo pszczół na terenie Parku Narodowego nie ma, barcie stoją puste.
sylwia_slomc... 22:58, 04 sty 2018

Dzięki Ewka plan mam taki, że jak uda się jeszcze kupić takich pni to do góry jeszcze pociągniemy , a kilka chciałabym dać na stemplach tak jak te karmniki zasypowe. I wtedy mogę w takie dziuple zrobić, zresztą też z myślą o ptakach trochę. Z jednego mógłby być zrobiony karmnik. Ale o pszczołach właśnie też myślę i chyba bym chciała, tylko nie wiem czy to, że dookoła pola pryskane nie przekreśla tego pomysłu
Urszulla 08:35, 05 sty 2018

Raczej pszczoły trzyma się na terenach ekologicznych. Ale pomysły macie niesamowite a eM świetnie to potrafi zrobić, zdolny

U sąsiadów jest taki duży dom dla owadów zrobiony przez ich syna i zawsze jak u nich jestem przyciąga oko. Takie cacko A mi się marzy chociaż malutki przy różach.
abiko 09:28, 05 sty 2018

A może na tym domku daj zielony dach z rojników? To sporo miejsca jednak
Monia81 10:36, 05 sty 2018

Piękny domek owadzi się szykuje, fajnie i pomysłowo my może ruszymy z jakimiś pracami w przyszłym tygodniu, bo ja na razie leżę i się kuruję, oby szybko przeszło pozdrówka zostawiam i uciekam
Pszczelarnia 11:33, 05 sty 2018

Urszulla napisał(a)
Raczej pszczoły trzyma się na terenach ekologicznych. (...)

(...)

Ula, niekoniecznie.

Jak są pasieki wędrowne, co wywożą swoje ule - rodziny pszczela na pożytki np. na rzepak - to przecież ten rzepak jest pryskany (ale mam nadzieję, że hodowca rzepaku umawia się z właścicielem pasieczyska, że podczas kwitnienia rzepaku nie pryska go).

Dachy warszawskie też nie są "ekologiczne" a pszczoły mają się tam nieźle.

Magleska 18:07, 05 sty 2018

A u Ciebie cały czas nowości normalnie podziwiam zapał i chęci i siły do prac
Oprócz ptaszków to jeszcze pszczółki mój tata ma pasieki ,to troszkę wiem ile pracy kosztuje mieć swój miód
Ciekawe ,czy zagnieżdżą się w tych pniaczkach ....jeśli nie pszczoły ,to na pewno ptaszki skorzystają z takich domów
Macham zmęczona życiem .....
sylwia_slomc... 18:20, 05 sty 2018

Urszulla napisał(a)
Raczej pszczoły trzyma się na terenach ekologicznych. Ale pomysły macie niesamowite a eM świetnie to potrafi zrobić, zdolny

U sąsiadów jest taki duży dom dla owadów zrobiony przez ich syna i zawsze jak u nich jestem przyciąga oko. Takie cacko A mi się marzy chociaż malutki przy różach.

Przeczytałam Mu Twój komentarz i zadowolony, micha Mu się cieszy , że hej
Nie ma to jak facet doceniony
Dzięki
sylwia_slomc... 18:22, 05 sty 2018

abiko napisał(a)
A może na tym domku daj zielony dach z rojników? To sporo miejsca jednak

Aguś brałam pod uwagę,ale wiem ile mnie kosztowało, żeby mi sroki z doniczek nie kradły...ten domek na bank ich zainteresowanie obudzi, więc rojników by raz dwa nie było na dachu, za to znajdowałbym znowu w różnych dziwnych miejscach
Na macierzankę byłam napalona na ten dach , ale za stromo nam wyszedł i teraz jesteśmy na etapie załatwiania kory
sylwia_slomc... 18:23, 05 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Piękny domek owadzi się szykuje, fajnie i pomysłowo my może ruszymy z jakimiś pracami w przyszłym tygodniu, bo ja na razie leżę i się kuruję, oby szybko przeszło pozdrówka zostawiam i uciekam

Oj biedactwo kuruj się, teraz pogoda taka to wszystkie choróbska szaleją