Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 18:26, 05 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ula, niekoniecznie.

Jak są pasieki wędrowne, co wywożą swoje ule - rodziny pszczela na pożytki np. na rzepak - to przecież ten rzepak jest pryskany (ale mam nadzieję, że hodowca rzepaku umawia się z właścicielem pasieczyska, że podczas kwitnienia rzepaku nie pryska go).

Dachy warszawskie też nie są "ekologiczne" a pszczoły mają się tam nieźle.

O widzisz ta informacja podnosi mnie na duchu. Z takimi dzikimi pszczołami to chyba nic nie trzeba ingerować? Czy potrzebny fachowy pszczelarz do obsługi? Kondzia mam blisko w razie czegoAle ja bym nie dla miodku chciała je mieć , a dla zapylania roślin.......choć może mi się kiedyś odmienić....wszak kobieta jestem
sylwia_slomc... 18:28, 05 sty 2018

Magleska napisał(a)
A u Ciebie cały czas nowości normalnie podziwiam zapał i chęci i siły do prac
Oprócz ptaszków to jeszcze pszczółki mój tata ma pasieki ,to troszkę wiem ile pracy kosztuje mieć swój miód
Ciekawe ,czy zagnieżdżą się w tych pniaczkach ....jeśli nie pszczoły ,to na pewno ptaszki skorzystają z takich domów
Macham zmęczona życiem .....

Madzia ja nie dla miodku bym je chciałaJa też zmęczona życiem....zwłaszcza w zeszłym tygodniu miałam doła....jak na drugą stronę kuli ziemskiej....dziś mi już lepiej, jednak słonko swoje robi
Urszulla 19:21, 05 sty 2018

To nawet dobre wieści co do pszczół. Ja też myślałam że chcesz mieć na miód. Czyli trzeba trzymać kciuki za pomyślne realizacje
sylwia_slomc... 19:28, 05 sty 2018

Urszulla napisał(a)
To nawet dobre wieści co do pszczół. Ja też myślałam że chcesz mieć na miód. Czyli trzeba trzymać kciuki za pomyślne realizacje

Pomysłów pełna głowa ....tylko trzeba się decydować na niektóre, bo wszystkie to by mi ogród zagraciły migiem

Rośliny w ogrodzie poczuły wiosnę....niedobrze

sylwia_slomc... 19:34, 05 sty 2018

kiku w pąkach

rodki też już mają duże pączki

reszta wrzosów nakryta workami raszlowymi bo cieniówki mi zabrakło, ważne, żeby zadziałało

sylwia_slomc... 19:46, 05 sty 2018

Tu gdzie trociny zostały przysypane kamieniem takie grzybki zaczęły rosnąć

mnóstwo takich małych latających owadów dzisiaj nad kompostem było, duże skrzydełka przeźroczyste i latały całą chmarą tylko nad kompostem, czy to możliwe , ze po zimie już wylęg nastąpił?

ciemierniki ruszyły

bratki zaczęły kwitnać na całego

sylwia_slomc... 19:49, 05 sty 2018

Kolejne prymule rozwijają kwiaty

widać , że chwasty tez wystartowały

clematis nie chce do wiosny zaczekać

tak samo pigwowce i firletka

sylwia_slomc... 19:51, 05 sty 2018

Nie mówiąc o różach i werbenie, ta druga odrasta właśnie od korzenia starej jeszcze nie wyciętej

a straszą, że idzie zima...oby łagodna bo wszystko umarznie
AgataM 19:59, 05 sty 2018

Witaj Sylwio. Mnie też przeraża obecna aura. Żeby chociaż w nocy były przymrozki to przystopowały by rozwój. Ale na razie nie zanosi się na to. Znowu w kwietniu będę rozkładać w ogródku prześcieradła, zasłony stare poszwy o obrusy by uchronić przed przemarznięciem moich roślinek
sylwia_slomc... 20:10, 05 sty 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Sylwio. Mnie też przeraża obecna aura. Żeby chociaż w nocy były przymrozki to przystopowały by rozwój. Ale na razie nie zanosi się na to. Znowu w kwietniu będę rozkładać w ogródku prześcieradła, zasłony stare poszwy o obrusy by uchronić przed przemarznięciem moich roślinek

Agatko prawie, że można się było spodziewać tego , że zima też da w tyłek skoro wiosna, lato i jesień dały, to i ta nie będzie gorsza.
Jeśli mrozów nie będzie do wiosny to może jakoś to będzie, ale jak ściśnie mrozem , a nie przykryje wcześniej śniegiem to kiszka bo umrozi na bank