Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

mira 21:30, 19 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mira
Mireczko nie mam oznaczonych wysokością.
Sadzę jedną koło drugiej, czyli dołek obok dołka, opierały się o płotek, do momentu wichury. w przyszłym roku dostana z drugiej strony barierkę, czyli coś podobnego do tego co pokazałaś

Hmm czyli bardzo ciasno - widać jest metoda bo te co mam ciasno posadzone pięknie kwitną a te co dałam im więcej luzu kiepsko choć może to i sprawa światła u mnie.
Ja nie znałam wysokości dalii i jak posadziłam jedną obok drugiej to jedna ma 30cm a druga 2 metry więc ta wielka zakryła małą - ja sobie oznaczę teraz.

pozdrawiam
ryska 21:39, 19 wrz 2018

Królowa Daliowa
sylwia_slomc... 21:41, 19 wrz 2018

mira napisał(a)

Hmm czyli bardzo ciasno - widać jest metoda bo te co mam ciasno posadzone pięknie kwitną a te co dałam im więcej luzu kiepsko choć może to i sprawa światła u mnie.
Ja nie znałam wysokości dalii i jak posadziłam jedną obok drugiej to jedna ma 30cm a druga 2 metry więc ta wielka zakryła małą - ja sobie oznaczę teraz.

pozdrawiam

Z moich obserwacji te niskie dalie mają bardzo pękate bulwki, takie trochę jak pączuś, lub wręcz odwrotnie bardzo cieniutkie i wąskie. A odmiany wysokie takie coś jak maniok czyli coś po środku, pękate i długie....przynajmniej u mnie tak obserwuję, nie wiem czy ta obserwacja dotyczy wszystkich odmian, ale ja po zimie w ten sposób rozróżniam te duże od niskich
sylwia_slomc... 21:42, 19 wrz 2018

ryska napisał(a)
Królowa Daliowa

Że niby Ja? Ha ha ha, Reniu a widziałaś jakie odmiany ma Szefowa?
U mnie to mały pikuś, tylko ja mam wszystkie w jednym miejscu
mira 21:48, 19 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z moich obserwacji te niskie dalie mają bardzo pękate bulwki, takie trochę jak pączuś, lub wręcz odwrotnie bardzo cieniutkie i wąskie. A odmiany wysokie takie coś jak maniok czyli coś po środku, pękate i długie....przynajmniej u mnie tak obserwuję, nie wiem czy ta obserwacja dotyczy wszystkich odmian, al ja po zimie w ten sposób rozróżniam te duże od niskich

To by trzeba spytać Hani czy też tak uważa choć na czuja wydaje mi się że tak jest.

sylwia_slomc... 21:51, 19 wrz 2018

mira napisał(a)

To by trzeba spytać Hani czy też tak uważa choć na czuja wydaje mi się że tak jest.

Ciekawe jakie obserwacje ma Danusia, ale Ona pewnie ma wszystkie odmiany podpisane....
Waclaw 22:00, 19 wrz 2018

mira napisał(a)

To nie z mojego ogrodu a podpatrzone, to było mi tak do pasa- chyba - bo dalie w tym ogrodzie miały po 2 metry. A te kwatery były może tak po 80 cm szerokie może ciut mniej no i te dalie się też o siebie opierały u góry.[/quote

dziękuję
mirkaka 18:24, 20 wrz 2018

Sylwia zaglądam do Ciebie ale nie zawsze się wpisuję. Twój ogród bardzo mnie intryguje, ciekawa jestem jak za kilka lat będzie wyglądał
Brzozy rosną szybko Moje już zaczynają przybierać jesienne ubranko, niestety
sylwia_slomc... 20:21, 20 wrz 2018

mirkaka napisał(a)
Sylwia zaglądam do Ciebie ale nie zawsze się wpisuję. Twój ogród bardzo mnie intryguje, ciekawa jestem jak za kilka lat będzie wyglądał
Brzozy rosną szybko Moje już zaczynają przybierać jesienne ubranko, niestety

Też jestem ciekawa co mi z tego mojego sadzenia wyjdzie
Moje brzozy te starsze na dole też już listki przebarwiająJesień widoczna coraz bardziej. Właśnie znika mi tło dla ogrodu, bo kukurydzę kombajny młócą. Będą ścierniska....
Doranma 23:03, 20 wrz 2018

Oj tak, jesień wkracza do ogrodów i nie da się już jej zatrzymać. Pozostaje nam ucieszyć się nią jak najlepiej, a potem czekać na wiosnę
Pozdrawiam cieplutko