Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:59, 30 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Całkiem sporo drzew masz w przydomowym.
Ten rów to dopiero jest wyzwanie

Większość drzew w przydomowym do wycięcia bo to stare śliwki samosiejki i stare chore jabłonki nieumiejętnie prowadzone i jedzone raka dodatkowo chaotycznie posadzone dają optyczny bałagan, w przydomowym dopiero rewolucja przede mną w przyszłości, choć pierwsza mała już za nami, teraz w porównaniu z tym co było to jest normalnie ślicznie

Rów to jest olbrzymie wyzwanie tym bardziej , że wizje nam się z eMem rozmijają, On chce zrobić praktycznie, ja estetycznie, a rów nie łatwy bo stromo , blisko stare drzewa, woda podmywa mu brzegi i nie ma jak go sprzątać, choć jak nastaliśmy na włościach to można było łatwo w niego wpaść bo nie było pod chwastem widać , że tam w ogóle jest rów, teraz go oczyściliśmy trochę , ale wymaga masę pracy. Trochę już w gminie o to pytałam i ze spółka wodną też rozmawiałam na temat zmian, jest szansa, że się zgodzą jeszcze muszę papiery załatwić. Najgorsze jest to , że sami całość kosztów poniesiemy bo prawnie należy do nas, a i robotę trzeba będzie wykonać samemu i ręcznie biorąc pod uwagę, że rów potrafi zamienić się w rzekę która wylewa z koryta i sieje zniszczenia. Kilka lat wstecz porywało całe kłody drzewa, a nam zabrało oborę - bo jeszcze w tedy hodowaliśmy króliki i była. Nie mówiąc o tym , że zalało budynki gospodarcze i potopiło zwierzęta. a nurt o mało nie porwał eMa- bo oczywiście usiłowaliśmy zwierzynę ratować. A cała powódź trwała jakieś 10 godzin. ......takie to uroki posiadania tego rowu
sylwia_slomc... 11:02, 30 paź 2015

Katkak napisał(a)
Sylwuś uwijasz się jak mróweczka, podziwiam Twojego powera. Szalejesz kobietko . Ta łąka jak wiosną wybuchnie kwieciem to nie będzie można od niej oczu oderwać. Maki, chabry, rumianki... Pięknie będzie .

Kasiu chciałaby , żeby tak było , nasiałam masę , wiosną jeszcze dosieję i zobaczymy jak będzie.......podobno łąka najładniejsza w po dwóch latach......to jeszcze trzeba będzie poczekać na efekty jeden sezon pewnie

ale tam tez jeszcze ścieżkowa rewolucja nas czeka materiały po malusiu gromadzę
sylwia_slomc... 11:08, 30 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Rów mnie zaciekawił i zazdroszczę potencjału ogrodowego i tych zakamarków.

Ewcia sama jestem ciekawa co nam z tego wyjdzie i jak to co wymyślimy się sprawdzi i zda egzamin. Efekty naszej pracy ogrodowej i pomysłów to dopiero za parę lat tak na prawdę będzie można ocenić jak rośliny podrosną i całe założenie stanie się bardziej widoczne Potencjał ....hmmmm.... trudności też bo nad rowem musimy pamiętać , że jak woda wyleje to wszystko co ruchome może popłynąć i trochę wiąże nam to ręce w obu ogrodach...... a na samą górę niektóre materiały trudno w transportować.......i znowu kłopot......robimy co się da
sylwia_slomc... 11:16, 30 paź 2015

Kawa napisał(a)
macham
jesień idzie
zwolnisz??

Chciałabym.......ale czy po tych trzech latach jak zaczęliśmy pierwsze remonty jeszcze potrafię??? W zasadzie gdyby zima była taka jak w zeszłym roku to mam masę roboty do wykonania.......kominek trzeba w końcu w gospodzie skończyć.....płytki w warsztacie położyć bo tylko miejsce na boisku zajmują.....strop w drewutni zamontować i zrobić półki.....regał do piwnicy czeka na montaż....płotek przy warzywniku do malowania....no i dokończyć trzeba malowanie słupków przy ogrodzeniu na dużym ogrodzie.........a jeszcze ocieplanie roślin i zabezpieczanie tui przed wyłamaniem od śniegu......wymiana w miare możliwości plastikowych obrzeży na drewniane jak przy ognisku..............całkiem możliwe , że o czymś zapomniałam............i tak zastanie nas wiosna

Aaaa jeszcze myślałam o zaimpregnowaniu krokwi w stodole, żeby robale nie gryzły......i podciągnięciu i podłączeniu prądu chłopcom do ich dziupli...........skleroza
14:23, 30 paź 2015
masz cele do wiosny

myślę, że co rok będzie więcej widać....1 sezon to dla młodego ogrodu bardzo duży przyrost...widzę po zdjęciach....oglądanie zeszłorocznych zdjęć daje nadzieje

Kawa 14:26, 30 paź 2015

rany boskie
szalona kobieta
Tesska 16:07, 30 paź 2015

Sylwio za Toba nie idzie nadarzyc skad czerpiesz tyle energii na to wszystko
Rumianka 17:40, 30 paź 2015

Czyżby ta Twoja energia była z gniazdka? Rozpędziłaś się z robotą, ale i tak wszystkiego się nie przerobi w krótkim czasie, bo opadniesz z sił. Pomyśl kochana o swoim zdrowiu, chociaż przez zimę daj na luz...
Dorota123 18:40, 30 paź 2015

Oglądam i oglądam trochę czytam i jak patrzę na te Twoje hektary to mnie przerażenie bierze. Na początku myślałam, że po jakimś czasie przystopujesz. Nie doceniałam Twojego zapału, energii i sił. Czytam o planach, modernizacjach, pozwoleniach, o wielkiej wodzie z niewielkiego rowu. Zawsze mówię, że te moje 12 arów to dla mnie za mało, ale Twój areał na pewno by mnie pokonał. Kiedy Ty kobieto planujesz odpocząć jak nawet zimę masz zaplanowaną. Wiem, że ogród nie jest dla leniwych, ale lubię poleniuchować na leżaku nie myśląc o robocie, nieprzyciętych badylach, albo nie wysadzonych roślinkach z doniczek. Podjęłaś się bardzo dużego wyzwania, czy Ty przy tym wszystkim pracujesz jeszcze zawodowo?

Ładnie wyszło to zdjęcie, te grzybki, korzenie, zrębki ładnie się skomponowały przy dziewczynce trzymającej poidełko.
dusiaka 18:46, 30 paź 2015

sylwia, lista prac ambitna bardzo.
Idę o zakład, że znalazłby się ktoś, komu to wszystko zajęłoby najbliższą pięciolatkę.