Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Milka 12:50, 29 lis 2018

Hym, wszystko to za mną, jedynie od koleżanki z forum, sposób pomógł
czyli wszystko inne między bajki
sylwia_slomc... 13:33, 29 lis 2018

mikina34 napisał(a)
Sylwio, na pociesznie odnośnie kretów Ci powiem, że jak miałam kreta w ogrodzie (w warzywniku) to nie miałam nornic. Wykurzyłam kreta to zeszło się do mnie stado z pól, zapadały mi się grządki, bo tak były poszatkowane korytarzami. Wolę chyba kreta, w jego menu są oseski nornic i myszy czyli mniej tego tałatajstwa podżera warzywa . Kret jest mięsożerny, warzyw nie jada .
Ale "zakopcowanego" terenu nie zazdroszczę.
A i co ciekawe to raczej jeden kret tak się szarogęsi, bo one nie tolerują konkurencji
Nie żebym była taka mądra sama z siebie, to wszystko wyczytałam z Toszki

O kurcze nie myślałam, że jeden tak może ogród zrujnować, to chyba sroga zima idzie skoro takie zapasy robi i kopce takie wysokie.
Kapliczka tak podkopana, ze się cała chwieje boję się, że jak wicher zimowy przyjdzie to mi ją położy Udeptać się nie da, bo rośliny zniszczę, a zalać wodą żeby ziemię wpłukać w korzenie już nie ma jak bo zamarzło.
Najgorsze, że w dwie rabaty już wszedł i kopie niemiłosiernie
Milka 13:36, 29 lis 2018

Matko, Toszka guru na wszystko, Ty Sylwia lepiej Małą Mi posłuchaj
sylwia_slomc... 13:38, 29 lis 2018

Milka napisał(a)
Sylwia, ptactwo pomaga Tobie w ogrodzie, masz cudowne okazy, aż zazdraszczam ja ślepota, to mało widzę, ale niby u nas dzięcioł na tym podciętym wiązie stuka
Zdjęcie z gołębiami, cudowne ujęcie; a co do krecich kopców, bardzo ci współczuję, miałam i ja tak, z 5 lat temu, to horror, musisz zadziałać intensywniej...
Szkoda ogrodu i pracy, zwłaszcza, że w okolicy terenu im nie brak...
Moja Misia po swoich 2-letnich wyczynach- rehabilituje się, regularnie łapie krety, a ostatnio coś innego i zrobiłam fotę i okazuje się, że to nornica, czyli jak jedna, musi być więcej. Nie mam nic przeciwko tym stworzeniom, ale i u ciebie i u mnie, maja inne możliwości wkoło
Napracowałaś się z zabezpieczeniem ogrodu, ale po co budleje okrywasz, one co rok odbija, jeśli to te ode mnie, to była to specjalna odmiana, buź

No naczytałam się, ze budleje trzeba zakopcować i tak robię od początku. Wiadro trocin w środek sypię wiosna rozgarniam i gnojówką z pokrzyw leję, w sumie nie wiele roboty z tym, a mam pewność, że nie zmarzną. Dokupiłam w tym roku dwie różowe i jedną granatową z niższych ciekawe jak te przezimują
Co do kreta to moja walka była zaciekła przez ostatnie 4 sezony i niestety nie na wiele się zdawała. Trzeba by wyjście ostateczne zastosować.....
Milka 13:40, 29 lis 2018

Budleii się nie okrywa, tniesz wiosną, i już zawsze odbija
Kret, nasz wróg, słodziak, ale my też, zniszcz, niech idzie w pola, ma całe hektary, no nie
sylwia_slomc... 13:42, 29 lis 2018

mirkaka napisał(a)
budleja co roku u mnie też odbija, ja nie okrywam, i tak pędy wyrastają do nieba
Wrzosy, są takie odmiany ktore nie wymarzają, ja mam białe już ze 20 lat, nie okrywam a już wiele razy je odmładzałam, i rosną
że też Ci się chce codziennie napełniać te dziurki smalcem, podziwiam.
Kretowiny na wiosnę rozgrabisz i będzie pięknie. Podobno można się pozbyć kreta zdejmując ziemię z kopca, odkryć wejscie i nalać trochę domestosu. Nie stosowałam ale widziałam filmik w necie

Wrzosy dopiero sadzone były, to ich pierwsza zima, a ogród jeszcze wietrzny to okrywam. Stare okrywam bo mam odmiany, których teraz nie kupi nigdzie, przynajmniej ja nie widziałam.
Z budlejami dobrze wiedzieć, już zadomowione dobrze to może za rok spróbuję nie sypać....ale nie ukrywam bardzo by mi ich szkoda było, bo robią pod brzozami świetną robotę
sylwia_slomc... 13:43, 29 lis 2018

Milka napisał(a)
Hym, wszystko to za mną, jedynie od koleżanki z forum, sposób pomógł
Czyli wszystko inne między bajki

No właśnie.....
sylwia_slomc... 13:45, 29 lis 2018

Milka napisał(a)
Matko, Toszka guru na wszystko, Ty Sylwia lepiej Małą Mi posłuchaj

Mnie się wydaje, że to nie jest jeden tylko stado całe i na bank wpierniczają moje dżdżownice bo nornice to mam tylko w łące, ale tam im wolno
sylwia_slomc... 13:46, 29 lis 2018

Milka napisał(a)
Budleii się nie okrywa, tniesz wiosną, i już zawsze odbija
Kret, nasz wróg, słodziak, ale my też, zniszcz, niech idzie w pola, ma całe hektary, no nie

Coś muszę zrobić bo o ile trawnik jakoś przeżyję, o tyle na rabacie wara od gara.
Milka 13:58, 29 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mnie się wydaje, że to nie jest jeden tylko stado całe i na bank wpierniczają moje dżdżownice bo nornice to mam tylko w łące, ale tam im wolno

Nawet nie wiesz ile u mnie dżdżownic, a krety..spokój