Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Agania 22:25, 30 lis 2018

Sylwia dobrze zrobiłaś...w końcu odpoczniesz
sylwia_slomc... 22:44, 30 lis 2018

Agania napisał(a)
Sylwia dobrze zrobiłaś...w końcu odpoczniesz

I może wiosną zdążę jakimś nawozem naturalnym, albo kompostem porządnie sypnąć, bo tak to nim wycięłam już rośliny do kolan urosły i nie bardzo było jak
Agania 23:00, 30 lis 2018

Ja nie zdążyłam nawet nawozu jesiennego wysypać...a krokusy mam jeszcze do posadzenia, ale mi zniknęły...znajdę i posadzę.. tylko czy
nie zostaną zjedzone...mam też ogromny problem ze szkodnikami...Tak to jest z dużymi ogrodami

Trzymaj się
sylwia_slomc... 23:05, 30 lis 2018

Agatka ja jesienią posypałam tylko popiołem pod rośliny. Zawsze tylko to na jesieni dajęKrokusów raczej nie jedzą
Katkak 06:48, 01 gru 2018

Rety, a wiesz Sylwuś, że ja mam jeszcze róże nie zakopczykowane? Może dziś wreszcie zdążę. Ale chyba nic im nie będzie, co,?
Mala_Mi 09:27, 01 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Potem ja okrywałam wrzosy i to jest ta 1/3 co zdążyłam w sobotę, przez co widać, że u nas już zima idzie

Byłam niedawno, jeszcze nie odpisałam,a mam już 24 strony nieprzeczytane.. nie nadążam.

Piękny widok, tylko widok tych szmat mnie przeraża. Kolor kojarzy się z widokiem szpitalnym..tych miałam przez ostatnie lata za dużo więc .. muszę napisać uczciwie.. nie podoba mi się to. Nawet jak może i praktyczne.
I w kwestii zabezpieczania drewna na zimę, a raczej mebli drewnianych. ten strecz nic nie daje, a nawet przyspieszy butwienie drewna bo pod folią będzie się skraplać para. Z tego powodu nawet nie składa się desek jedna na drugiej tylko daje się przekładki aby powietrze chodziło. Dawałam meble do szklarni na zimę i niestety nieogrzewana szklarnia robi jak ten strecz.. po ściankach skraplała się para, robiła się wilgoć i meble trafiało. Teraz trzymam na powietrzu schowane tylko pod okapem domu. I znoszą to dużo lepiej.

Przepraszam ale moja natura widzi teraz wszystkie rzeczy praktyczne i niepraktyczne.. tak jak pierwsza myśl na te nasadzenia to co bym zaczęła wycinać w pierwszej kolejności.. bo tu wszytko jest już za gęsto, a za rok - dwa połowa zniknie.. Swojego żółtego cyprysa (też go masz na zdjęciu) z wielki bólem wycinałam. Był już tak wielki i pięknie urósł przez te 10 lat.. płakać mi się chciało..ale musiałam, bo albo on albo magnolia. I żadne już nie nadawało się do przesadzenia Ten srebrny zasłania ci coś takiego rudego pomiędzy szmaragdami.. jakąś tujkę.. może od razu przesadź puki się da.. Patrzę na twoje rabaty i widzę swoje na początku

U mnie dziś o 7 było -13..... dla mnie sezon ogrodowy zamknięty.. czekam wiosny..

Nawet na forum nie mam ostatnio ochoty .. i czasu też..

Mala_Mi 09:34, 01 gru 2018

Milka napisał(a)
Hym, wszystko to za mną, jedynie od koleżanki z forum, sposób pomógł
czyli wszystko inne między bajki

Mala_Mi 09:44, 01 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

I kota czai się na ptaki, ale zadanie ma utrudnione bo dostała obrożę i dzwoneczek

Czytałam, że nasze koty co polują, łażą gdzie popadnie to mogą na obroży się powiesić, np na siatce jak przez nią przechodzą. Siatka ma na górze takie wypustki-druty..
Trudno taka rola kota że poluje.. a ptaki muszą ćwiczyć instynkt samozachowawczy i refleks..
Moja czarna (taka sama jak twoja ) jak przyszły mrozy to nawet polować nie idzie tylko leży mi na biurku i przeszkadza, bo nie da się wyrzucić z papierów..

Kwiczoły opanowały jarzębinę.. w dzień ją opędzlują.. siedzi z kilkadziesiąt na jednym drzewku.. a przed chwilą coś uderzyło w szybę w pokoju... czyli na pewno jastrząb już pogonił ptaki.. witaj zimo

Ja wiosną ostatnio tez cięłam jak leci piłą spalinową.. bo nożyczkami idzie się zarąbać.. tylko trzeba wcześnie nim nie ruszy wegetacja
Mala_Mi 09:48, 01 gru 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)

PadłamJak Ty Emów produkujesz to i robota idzie z wieloma Emami
Jeden dodatkowy by mi się przydał

Ha, ha ha ..
sylwia_slomc... 10:15, 01 gru 2018

Katkak napisał(a)
Rety, a wiesz Sylwuś, że ja mam jeszcze róże nie zakopczykowane? Może dziś wreszcie zdążę. Ale chyba nic im nie będzie, co,?

Spokojnie, Ty masz ciepły ogród między budynkami, zaciszny, myślę, że i bez kopcowania by poradziły