Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Milka 14:00, 29 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Coś muszę zrobić bo o ile trawnik jakoś przeżyję, o tyle na rabacie wara od gara.

Mój trawnik psy niszczą, kładą się i wyżerają dziury, najpierw plama, a kończy się na uskokach na 10-15cm, coś im brakuje...
A dziś jestem forumowa
laurowisnia 15:50, 29 lis 2018

Coś muszę zrobić bo o ile trawnik jakoś przeżyję, o tyle na rabacie wara od gara.

U mnie również w tym roku uparł się na rabaty i to w takim miejscu gdzie wcześniej nigdy go nie było. Zdobywa nowe tereny. Zaobserwowałam taką prawidłowość, najpierw jest kret, a potem nornice.
laurowisnia 15:59, 29 lis 2018

No może gdyby pod spód folią wyłożyć ..... muszę przemyśleć bo na bank coś chcę z tą stertą gałęzi zrobić, tam by mi jeszcze jedno drzewo wlazło może

Nie wiem czy masz miskanty, one byłyby dobre. Ja je po ścięciu na wiosnę wykładam w niektórych miejscach, jako ochrona przed chwastami, a nie są jakoś widoczne. Dobrze spełniają swoją rolę. Nie tnę ich, tak w całości.
sylwia_slomc... 17:16, 29 lis 2018

Milka napisał(a)

Nawet nie wiesz ile u mnie dżdżownic, a krety..spokój
W takiej pięknej ziemi jak u Ciebie to mają raj dżdżownice
sylwia_slomc... 17:21, 29 lis 2018

Milka napisał(a)

Mój trawnik psy niszczą, kładą się i wyżerają dziury, najpierw plama, a kończy się na uskokach na 10-15cm, coś im brakuje...
A dziś jestem forumowa

Ja dziś z nożyczkami po ogrodzie polatałam i udało mi się rabatę z irysami syberyjskimi ściąć, Rabatę przy warzywniku też położyłam i jeżówki nad oczkiem te pełne, oraz słoneczniki szorstkie na liliowcowej przy wejściu, żałuję, że tam akurat nie dałam szmaty Perz zza siatki włazi tabunami, nie do pozbycia
Wczoraj prawie skończyłam ciąć róże na dużym ogrodzie. Zostały tylko te w owockach
Tyle mniej do zrobienia na wiosnę
sylwia_slomc... 17:24, 29 lis 2018

laurowisnia napisał(a)

U mnie również w tym roku uparł się na rabaty i to w takim miejscu gdzie wcześniej nigdy go nie było. Zdobywa nowe tereny. Zaobserwowałam taką prawidłowość, najpierw jest kret, a potem nornice.

U mnie z nornicami koty na bieżąco walczą. generalnie największym szkodnikiem w naszym ogrodzie są niestety krety. Wymyśliłam, że jak ziemia puści w kopce na rabatach Antydzika sypnę. Działa na dziki, sarny i zające to i na kreta może zadziała
sylwia_slomc... 17:27, 29 lis 2018

laurowisnia napisał(a)

Nie wiem czy masz miskanty, one byłyby dobre. Ja je po ścięciu na wiosnę wykładam w niektórych miejscach, jako ochrona przed chwastami, a nie są jakoś widoczne. Dobrze spełniają swoją rolę. Nie tnę ich, tak w całości.

No tak, ale nawłoć i pokrzywa pomiędzy nie się wsieje i ukorzeni, tak się stało w stercie gałęzi niestety, dlatego o tej folii pod gałęzie myślę....
Na folii przecież nie wyrośnie, a nim się gałęzie rozłożą parę lat minie
Dorota123 17:35, 29 lis 2018

Fajne ptaszki Cię odwiedzają, u mnie zazwyczaj wróbelki, sikorki i sójki.
sylwia_slomc... 17:42, 29 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Fajne ptaszki Cię odwiedzają, u mnie zazwyczaj wróbelki, sikorki i sójki.

Od Ciebie właśnie wracam Ptaszarnię ta co jeść nie woła pooglądałam i lampiony cudnie ozdobione
Sójkę widziałam tylko raz i to z daleka. Chciałabym choć raz ja aparatem upolować
kasiek 21:06, 29 lis 2018

O rany - zwierzaków u Ciebie zatrzęsienie Widze że jeszcze w akcji jesteś, jest tej roboty ale i mozliwości przebywania na powietrzu A propos powietrza - jak u Ciebie z nim? Pala bardzo?