Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Dorota123 11:01, 05 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja też od wiosny ostro do ogrodu, zacząć muszę od pozbycia się kretów i dosiania trawy, położenia płytek w warsztacie, przełożenie chodnika pod domem ,potem naprawa mostka i regulacja i wyłożenie rowu....może w między czasie uda się skończyć szałas, przedłużyć rzekę i zrobić ścieżkę w brzeziniaku.......jak to czytam to plan tak ambitny, że aż nie wykonalny chyba w tym sezonie

Plan rzeczywiście bardzo ambitny, proszę o podpowiedź odnośnie punktu pierwszego, czyli jak masz zamiar wykurzyć krety? Niszczą sukcesywnie to co wypracowałam w ubiegłym sezonie.
gobasia 12:07, 05 sty 2016

Z kretami to czeka Ciebie ,nie bitwa ale wojna.Nie czekaj do wiosny,tylko działaj już teraz.Możesz spróbować mojego sposobu [wiem ,że nie ekologiczny]rozcieńcz 1:1 olej napędowy i wodę i powlewaj w kilka otworów tak po ćwiartce pomaga w 90%,tylko trzeba w świeże kopce
Bo jak pokopią korytarze to będzie ciężko się pozbyć
Sylvana 12:42, 05 sty 2016

Ja też jestem ciekawa co wymyślisz w temacie....ja już odpuściłam...bo wypróbowałam różne sposoby.... i nic
sylwia_slomc... 22:37, 05 sty 2016

Rumianka napisał(a)
Sylwia, powodzenia z nową pracą i żeby aparat pięknie fotografował rabatki, niekoniecznie od wiosny, bo można i teraz focić...

Dzięki może jutro spróbuję coś cyknąć , żeby wypróbować .....muszę tą komórę najpierw trochę choć ogarnąć.....bo chwilowo nic nie wiem jak się posługiwać , no i mam nadzieję , że mi brat sterowniki w laptopie założy do niej
sylwia_slomc... 22:42, 05 sty 2016

Dorota123 napisał(a)

Plan rzeczywiście bardzo ambitny, proszę o podpowiedź odnośnie punktu pierwszego, czyli jak masz zamiar wykurzyć krety? Niszczą sukcesywnie to co wypracowałam w ubiegłym sezonie.

Dorotko mam zamiar pozbyć się ich w sposób ostateczny ....wszystkiego innego próbowałam i nie skutkuje na te moje gadzinki. Jak chodziła u mnie komisja wiosną ogród oceniać to był przedstawiciel sklepu ze środkami ochrony roślin i powiedział , że gdybym potrzebowała pozbyć się skutecznie to sprzedadzą mi odpowiedni środek.....rolnicy się nim podobno posługują i skuteczny ma być w 100%. U mnie zniszczona cała trawa i zaczynają włazić w rabatynie wiem jak się nazywa, ale pan powiedział , że na krety , jak im się przypomnę będą wiedzieć o co chodzi. Jak się dowiem nazwy na pewno napiszę
sylwia_slomc... 22:45, 05 sty 2016

gobasia napisał(a)
Z kretami to czeka Ciebie ,nie bitwa ale wojna.Nie czekaj do wiosny,tylko działaj już teraz.Możesz spróbować mojego sposobu [wiem ,że nie ekologiczny]rozcieńcz 1:1 olej napędowy i wodę i powlewaj w kilka otworów tak po ćwiartce pomaga w 90%,tylko trzeba w świeże kopce
Bo jak pokopią korytarze to będzie ciężko się pozbyć

Korytarze u mnie już pod całą trawą ....na tą ilość to bym sobie ziemię strasznie zanieczyściła Daję im jeszcze szansę do wiosny na wyprowadzkę , ale na wiosnę śmiertelną wojnę wytoczę ......inaczej się nie da......albo hodowla kretów , albo roślin......wolę rośliny choć pewnie byłabym jedyna w Polsce hodująca krety
sylwia_slomc... 22:46, 05 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Ja też jestem ciekawa co wymyślisz w temacie....ja już odpuściłam...bo wypróbowałam różne sposoby.... i nic

Trutka niestety ....środek ostateczny, ale inaczej nic nie pomaga

Byłam dziś w Urzędzie miasta i widziałam bardzo ciekawe podejście do tematu świątecznych dekoracji.....niestety nie mam fotek bo to urząd i Pani nie pozwoliła, ale widziałam kaktusa z tych co to kolce bardzo rzadkie i z jednego pnia się potem rozgałęziają bardzo rosnąc ciągle w górę , był mojego wzrostu , cały ubrany w słomkowe ozdoby i czerwone kokardki.........powiem wam , że miało to swój niepowtarzalny urok, choć nie bardzo świąteczny
sylwia_slomc... 13:07, 06 sty 2016

U nas dzisiaj zero i bez wiatru , a śniegu poprószyło ze 3-4 cm....dobre i tyle
malgorzata_s... 13:13, 06 sty 2016

Macham kochana Powodzenia w walkach wszelkich
sylwia_slomc... 19:25, 06 sty 2016

Dzięki Gosia Chwilowo walczę z urzędami, a w zasadzie z papierologią.
Walczę też z przeorganizowaniem życia tak by wszystko razem jakoś hulało
Mam nadzieję , że do wiosny mi się to uda, bo wtedy trzeba znaleźć czas na ogród......krótki dzień nie ułatwia mi na razie życia....w ogrodzie jestem tylko w weekendy.
Dziś testowałam aparat w telefonie , ale nie wiem kiedy mi brat sterowniki zainstaluje, żebym mogła zrzucić je na lapka.
Ciekawa jestem bardzo jak się udały.