Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anbu 12:01, 26 cze 2016

Edytko dzięki wielkie, zgadamy się na PW, ja nie lubię mieć długów Ot taka dziwna ze mnie stworzyca

EDIT: Ew, jedź do szkółki zobacz na żywca Śliczności

Buziak

Efffa 12:03, 26 cze 2016

ale ja widziałam miodunki u Edyty na żywca ale potrzebuję jakiegoś kopa
Edit: Ew to ja?
Zana 14:08, 26 cze 2016

anbu napisał(a)

[b]Anulko
plan to podstawa
Brunera mnie zszokowała pozytywnie To samo miodunki, na zdjęciach niepozorne a w rzeczywistości mają śliczne, duże, nakrapiane listki
Nie wiem czy mi wystarczy trawek? Ja rozstawiam doniczki co 45-50 cm i liczę ile potrzeba Dzielić nic nie mam zamiaru, nie mam cierpliwości - ja kcem mieć już i koniec
Teraz muszę znaleźć buksy na dolną kaskadę, wszędzie są kopane :/ Muszę lepiej szukać

Na hakone moim zdaniem 45-50 cm to za mało. Niech dziewczyny jeszcze doradzą. W Pęchcinie widziałam dorosłą kępę, miała ok. metr średnicy jak nie więcej. Też miałam swoje All Gold sadzić tak jak Ty, ale teraz posadzę rzadziej (i ja z kolei mam chyba za dużo sadzonek, bo kupowałam przed Pęchcinem). Też mi się nie chce potem wykopywać i dzielić. Aureolę będę sadzić gęściej, bo malutka, ale tak żeby gdzieś za dwa lata co drugą wykopać i przenieść w inne miejsce.

Miodunki śliczne są! Mam jedną i bardzo ją lubię
anbu 14:15, 26 cze 2016

Efffa tak to do Ciebie było Eee tam zaraz kopa Nie wszyscy musimy przepadać za jednakowymi roślinami, każdy ma jakiś gust

Anulko dobrze, że o tym piszesz, muszę Tochę za język pociągnąć czy dobrze posadzę
Może rzeczywiście za gęsto ...
Toszka 14:37, 26 cze 2016

miodunki nie tylko są nakrapiane - są i o niemal białych liściach i srebrnych niemal całych. ślimaki nie za bardzo je lubią bo mają akie szorstkie włoski.

Hakone nie trzeba od razu całej kępy wykopywać. Wystarczy nożem naciąć pas i ten pas ująć.

45cm to by było za gęsto dla zwykłej macra hakonechloa. Te wszystkie pasiaste i żółte są dwa razy mniejsze.
Inna sprawa, że tylko plastikowe rośliny się nie rozrastają. Wszystko się rozrasta ku uciesze ogrodnika, który musi kontrolować sytuację (i bardzo to lubi)

edit - a nadwyżkami roślin mozna wspomóc zaprzyjaźnionego sąsiada, forumowicza lub sprzedawać na portalu A... i zarabiać na nowe chciejstwa
lindsay80 14:56, 26 cze 2016

anbu napisał(a)
Edytko dzięki wielkie, zgadamy się na PW, ja nie lubię mieć długów Ot taka dziwna ze mnie stworzyca

Aniu, mam 5 dużych kęp, ostanio Zuzie jedną wykopałam, to się tak szybko rozrasta, że spokojnie starczy i dla Ciebie i dla Eweliny (jeśli faktycznie się przekonała)
Gdybyś kiedyś była w moich okolicach to dawaj znać, ponoć ta roślina tak łatwo się przyjmuje, że można ją nawet latem wykopać.
Zana 15:05, 26 cze 2016

Toszko ja w Pęchcinie widziałam właśnie taką ogromną kępę tej żółtej Hakone, chyba Aureola. W innym miejscu widziałam podobnie ogromną All Gold.
Hakone z Pęchcina - Aniu jakby co to usuń

polinka 15:20, 26 cze 2016

anbu napisał(a)
Iwonko dmucham do Ciebie te chmury, ile tylko sił w płucach
Pogoda ma się zmienić, idzie chłodny front od zachodu, burz mam przybywać bądźmy dobrej myśli ....

Zachód już chłodny Wczoraj 35 st. dzisiaj 20 st. I do Was dojdzie ochłodzenie.
Deszczu zazdroszczę! U nas od rana pochmurno ale opadów nie widać
Makusia 15:47, 26 cze 2016

Cudowniasta ta hakone. Żeby chociaż gdzieś w mojej okolicy można kupić. Wczoraj biegała po ogrodniczych, trawy nawet są, ale Ci bardziej zorientowani sprzedawcy znają tylko miskanta-bez odmian. Miskant, to miskant, a reszta, to trawki.
Jak Pan zapytałam, czy to carex, to zrobila iscie zaskoczona minę i odpowiedziała "chyba tak", zaś na pytanie "a który?" już bez ściemy "nie wiem...."
Makusia 16:21, 26 cze 2016

Aniu dzięki za zdjęcia choin. Tak mi się zdjęcia zakupów rzuciły w oczy, ze w pierwszej chwili choiny mi umkneły
Wiadomo-hasło "zakupy" i od razu ożywienie
Wybiorę się chyba po te choiny, mam blisko i zobaczę je na żywo. U Ciebie śliczne, ale to już duże egzemplarze.