Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

bociek 16:09, 13 lis 2011

Kasiu,

Mur pierwsza klasa Bardzo mi sie podoba. Gdybym sie budowala raz jeszcze to tez z murem, a na nim bluszcz i roze pnace Sasiedzi by mi nie zagladali a ja im

Brrrr, ze powtorze Smerfa Marude, nie cierpie sniegu
Joanka 16:49, 13 lis 2011

Witaj Kasiu.
Normalnie oczy przecieram i zastanawiam się czy pod dobry adres weszłam

Nie było mnie kilka tygodni a u Ciebie taaaaaakie zmiany!
Stan zerowy zakończony, mur przepiękny stoi, nie pozostaje nic innego jak pogratulować inwestycji

Projekt domku też mnie się bardzo podoba.

Nie mogę się doczekać wiosny, żeby z zapartym tchem śledzić dalsze postępy Waszych prac!
monteverde 19:12, 13 lis 2011

KasiaWB 23:14, 14 lis 2011

bociek napisał(a)
Kasiu,

Mur pierwsza klasa Bardzo mi sie podoba. Gdybym sie budowala raz jeszcze to tez z murem, a na nim bluszcz i roze pnace Sasiedzi by mi nie zagladali a ja im

Brrrr, ze powtorze Smerfa Marude, nie cierpie sniegu

Dzięki Bociek widzę, że mamy podobne spojrzenie na sąsiedztwo szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką, miałybyśmy pięknie zarośnięty wspólny mur, wszystko by konweniowało ))
KasiaWB 23:17, 14 lis 2011

Joanka napisał(a)
Witaj Kasiu.
Normalnie oczy przecieram i zastanawiam się czy pod dobry adres weszłam

Nie było mnie kilka tygodni a u Ciebie taaaaaakie zmiany!
Stan zerowy zakończony, mur przepiękny stoi, nie pozostaje nic innego jak pogratulować inwestycji

Projekt domku też mnie się bardzo podoba.

Nie mogę się doczekać wiosny, żeby z zapartym tchem śledzić dalsze postępy Waszych prac!

Witaj witaj Joaneczko, oj daaawno Cię właśnie nie było, co dało się odczuć.
Ano się Kochana porobiłoooo miało być w przyszłym roku, a tu pogoda nas zdopingowała
ja czekam na Waszą realizację, której jestem ogromnie ciekawa ściskam Cię serdecznie!
KasiaWB 22:28, 15 lis 2011

Dzisiaj udało mi się popracować kilka godzin w ogródku, lepiej późno niż wcale. Miałam sporo pracy i nie wszystko udało mi się zrobić. Zgrabiłam liście, a większość roślin już otoczyłam kopczykami z kory, nawet te których niby się nie kopczykuje, ale muszę je zabezpieczyć, bo to będzie ich pierwsza zima u mnie lub w ogóle. Miejscami dosypałam ziemi - poszło łącznie 150 litrów, szczególnie w miejscu po leszczynie, gdzie dosypana miesiąc temu ziemia nieszczęśliwie ubiła się i opadła...wraz z roślinami. Już ich nie wykopywałam, bo za późno trochę, podsypałam ziemi a potem kory gdzie się dało, a będę poprawiać wiosną. Przy okazji okazało się, że rabata została zahaczona przez koparkę trochę roślin zmieniło położenie, a nawet było pewnie przez robotników wkładanych jak się da i zasypywanych żeby nie było widać. Trochę udało mi się "naprostować", ale muszę poczekać do wiosny.
Co najważniejsze, 10 cebul tulipanów udało się wsadzić i jak nic ich nie zeżre to będą cieszyć oko. Pozostała część cebul zaginęła... Ale szukamy ))

Jeszcze z nowości - robią nam wodociąg mało ma to wspólnego z ogrodem, ale to też grzebanie w ziemi, więc pokażę, bo jest to nie lada robota. Dodatkowo nieoczekiwanie uczucia radości przeplatały się ze zwątpieniem, albowiem okazało się, że w miejscu gdzie powinna być pod ziemią rura wodociągowa zgodnie z dokumentacją, do której ma nastąpić podłączenie - nie ma jej. Po przekopaniu całego trawnika u sąsiada okazało się, że rura jest ale 3 metry dalej i zamiast na 1,70 jest na 2,40 m...... Całe szczęście, że pracuje u nas jedna z najlepszych ekip w kraju.
Oto odnaleziona szczęśliwie rura w jamie

potem nastąpił przewiert pod drogą

c.d.n.......
Pozdrawiam!
hanka_andrus 22:52, 15 lis 2011

Oj,przewalają tę ziemię koło Was! Cała glina na wierzch idzie,szczęście ,że nie pada......
hanka_andrus 22:54, 15 lis 2011

Ale może i dobrze,potem nie będą już Wam głowy zawracać odwiertami.....
monteverde 23:08, 15 lis 2011

Szkoda roślinek Kasiu, ale liczyłaś się z tym, a odwierty lepiej teraz niż później jak byś już miała ogród, fajnie trafili, jeden bałagan a potem luzik
KasiaWB 23:08, 15 lis 2011

hanka_andrus napisał(a)
Oj,przewalają tę ziemię koło Was! Cała glina na wierzch idzie,szczęście ,że nie pada......

Haneczko, innej rady nie ma To jest też główny powód dlaczego trochę późno ale bardzo spontanicznie zabraliśmy się za zrobienie tych prac ziemnych oraz wyciągnięcie stanu zero. Glina teraz jeszcze się nie maże, co niestety nastąpi na wiosnę. Najgorsze będziemy zatem mieli już za sobą. Właśnie obejrzałam filmik z realizacji przez Danusię Ogrodu przy rezydencji i to mnie również utwierdziło w przekonaniu o słusznej porze wykonania tych prac w tej glinie.
Tak na marginesie powiem Ci jeszcze, że przy kopaniu fundamentów okazało się jak głęboko jest humus prawdziwy, bo sprzedający nawieźli tam sporą warstwę tejże gliny. Widać to pięknie na zdjęciu poniżej. Trochę tego humusu udało się uratować. Nasz ogródek zamierzamy w całości przekopać z dobrą ziemią i piaskiem, być może odwodnienie też trzeba będzie zrobić, choć do wód gruntowych mamy 36 metrów.