Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Joanka 19:39, 11 mar 2012

Nie mogę się już doczekać "Twojej wiosny"
Martek 00:58, 12 mar 2012

No tak jak Kaśka ruszy to ja się chowam ...No cóż nie każdy ma taki temperament
Ewa 08:18, 12 mar 2012

KasiaWB napisał(a)
Pozdrawiam Wszystkich wiosennie i ja zorganizowałam sobie namiastkę ogródka dobre i to narazie.... dopóki ziemia nie wyschnie

Świetny pomysł
KasiaWB 22:10, 18 mar 2012

Witajcie mogę powiedzieć, że w sobotę oficjalnie rozpoczęłam sezon, wpadłam na działkę, pozdejmowałam stroisze i cięłam wszystko jak leci i mam nadzieję, że zrobiłam to dobrze )) pierwsze hortensje, a potem werbeny, lawendę, budleje itd. Chyba nie za wcześnie ? ten nasz kawałeczek trawniczka - zgrabiony. Bukszpanów jeszcze nie ruszałam. Generalnie wszystko wygląda dobrze, ale podejrzewam, że niestety tulipanów nie będzie... pewnie cebule padły łupem podziemnej zwierzyny... Zamierzamy w tym roku zreorganizować niektóre nasadzenia w kierunku docelowych.
Mam w związku z tym pytanie do Was. Być może pamiętacie naszą ostatnią leszczynę bordową:
na zdjęciu to ta w głębi (tej po lewej stronie już nie ma). Zostawić ją czy ciachnąć? jak się przekonałam osobiście na przykładzie tej zielonej leszczyny korzenie są niezwykle inwazyjne. Rozmawiałam również ze specjalistą od drzew (chirurg drzew), który potwierdził, że jest to wbrew pozorom najturdniejsze drzewo, także do wycięcia. A Wy co powiecie?

agniecha973 22:12, 18 mar 2012

A orzeszków nie lubicie?
KasiaWB 22:15, 18 mar 2012

tu jeszcze jedno zdjęcie owej leszczyny
KasiaWB 22:18, 18 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
A orzeszków nie lubicie?

lubimy lubimy i po przycięciu przez nas w ubiegłym roku pięknie obrodziła, ale .... to przecież nie wszystko gdybyśmy mieli duży teren, to w ogóle nie byłoby sprawy. Musimy myśleć perspektywicznie a w tej chwili to jedyny moment aby ostatecznie coś postanowić w tej sprawie. Mamy właśnie dylemat bo z jednej strony orzeszki i ładny bordowy kolor, a z drugiej ... inwazyjność, mszyce itd.
Madzenka 22:45, 18 mar 2012

Kasiu a może ogranczą ją do jednego pnia. wiem, ze lubi mieć wiele pni ale może to będzie jakies ograniczneie dla jej ekspansji. A tak w ogóle to w tym wybarwieniu bordowym pieknie wygląda.
KasiaWB 23:01, 18 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu a może ogranczą ją do jednego pnia. wiem, ze lubi mieć wiele pni ale może to będzie jakies ograniczneie dla jej ekspansji. A tak w ogóle to w tym wybarwieniu bordowym pieknie wygląda.

Witaj Marzenko no właśnie to wybarwienie przemawia na jej korzyść )) chcę za nią od strony siatki posadzić świerki serbskie, a tu gdzie ta leszczyna planuję w przyszłości placyk z kostki granitowej... no i albo leszczyna zostanie w środku placyku.... albo..... nie już sama nie wiem....
Madzenka 23:10, 18 mar 2012

Fajnie byłoby z palcykiem dookoła iograniczyłabyś jej eksapnsję