Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Madzenka 09:38, 21 kwi 2012

Przy glinie ropiaszczanie gleby jest bardzo dobre ,ale albo cały ogród (grządki) tak zrobisz a jeśli tylko dołki pod wybrane rosliny to albo zafunduj im spadek albo drenaż.
KasiaWB 10:18, 21 kwi 2012

Dziękuję Wam bardzo za znalezienie chwili czasu dla mnie i za wszystkie rady i uwagi, to bardzo cenne.
Problemu z wodą nie ma, bo jest na głębokości 20 metrów, więc nie podchodzi, lekki spadek również jest. Najgorsza jest jednak gleba, bo jak napisałam - na samej górze glina nawieziona przez poprzednich właścicieli dla wyrównania terenu, niżej wlaściwy humus (bardzo ładna ziemia) i niżej glina-piasek. Przy kopaniu fundamentów wyglądało to tak - zdjęcia poglądowe

KasiaWB 10:21, 21 kwi 2012

Syla napisał(a)
Serby przycinałam w tym sezonie trzy tygodnie temu ...... obcięłam im czubki i boczki aby były bardziej regularne ponieważ sterczało im tu i ówdzie ...... Popryskałam je również florowitem a wczoraj magiczną siłą bo zaczęły mi żółknąć (parę sztuk) . Przypuszczam ,że mają intruza ale o tym pisałam wcześniej ...... Ja mam ogród usytuowany po lekkim spadzie ..... Na dole mam już wypłaszczenie i przy roślinach obok zrobiłam nawierty dwu metrowe i zasypałam żwirkiem tzw drenaż .... Kasiu jeśli masz jakieś pytania to śmiało .... poinformuję Cię jak mam robione ale czy dobrze , również tego do końca nie wiem .... Ogrodnikiem jestem od dwóch sezonów . Także mizerniak okropelny

Ja swoją ciężką ziemię mieszam z dużżżżą ilością piasku na spód rośliny dosypuję ziemię kupioną na lepszy start ....

pozdrawiam

Dziękuję Sylwia za podzielenie się swoimi doświadczeniami. To dla mnie bardzo ważne czyli drenaż jakiś zrobię.
Linka 10:23, 21 kwi 2012

Ja mam podobne przekroje, nawet niebieski kolor u mnie się dodatkowo pojawia
Wiesz nie jest problemem chybaa woda podchodzaca tylko opadowa która na dół nie moze przez ta glinę zejść i zatrzymuje się i nie wpływa to niestety korzystnie na korzenie - gniją. U mnie po deszczu do takie samoistne ssanie i chupanie słyszę w ziemi
KasiaWB 10:33, 21 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Kasia piwonie super, ja się na odmianach nie znam chociaż do moich 5 szt kolejne 5 dosadziłam życzę aby Ci w tym roku zakwitły, ale jesli nie to czekaj cieprliwie a liście piwonie do późnej jesieni też mają piekne

Co do gliny, jesli nie masz spadku terenu i jest niebezpieczenstwo, że woda sie bedzie u ciebie gromadziła od razu myśl o drenażu. Samo mieszanie gliny z piaskiem i torfem może nie wystarczyc i utopią sie korzenie serbów przy wiekszych opadach. Pomyśl o drenażu, bo to koszt niewielki i nawet samemu mozna wykonać. Moi znajomi, ktorzy zainwestowali w ogród ale nie w drenaż po roku połowę roślin mieli do wymiany z powodu gliny.....
Czy masz jakiś rów melioracyjny w pobliżu? Albo studnię chłonną ?
Nie chcę cię straszyć ale nadmiar wody jest chyba gorszy od suszy, tak wynika z moich doświadczeń. A szkoda byłoby serbów.

Marzenko, i Tobie wielkie dzięki za uwagi
ja mam już u siebie 2 szt. piwonii od moich Rodziców, a te pozyskane będą wielką niespodzianką

Właśnie czytałam u innych o tym wypadaniu roślin bez drenażu, stąd tak się dopytuję co i jak Ani rowu ani studni nie ma. Studnia lub inne rozwiązanie pewnie będzie zrobiona po wybudowaniu domu, bo teraz trochę za wcześnie. Póki co między tyłem a przodem domu mamy jakieś 20 cm różnicy i z tyłu będziemy wybierać, a na froncie dodawać, ale poziomowanie będzie dopiero po zakończeniu budowy lub chociaż stanu surowego.
Generalnie coraz bardziej widzę, że jednak będziemy zbierać tą górną warstwę gliny i nawozić ziemię, muszę tylko wynaleźć u nas jakieś miejsce gdzie taką ziemię z wywrotki sprzedają. To plan na przyszłość.
Martek 10:37, 21 kwi 2012

Czuje się jak w Egipcie na obozie wykopaliskowym
KasiaWB 10:38, 21 kwi 2012

Linka napisał(a)
Ja mam podobne przekroje, nawet niebieski kolor u mnie się dodatkowo pojawia
Wiesz nie jest problemem chybaa woda podchodzaca tylko opadowa która na dół nie moze przez ta glinę zejść i zatrzymuje się i nie wpływa to niestety korzystnie na korzenie - gniją. U mnie po deszczu do takie samoistne ssanie i chupanie słyszę w ziemi

Witaj Linka, dzięki za zainteresowanie, właśnie odpisuję Wam kolejno na posty

Dokładnie tak, ta opadowa będzie problemem jak coś z tym nie zrobimy. Po deszczu to nie można wejść na działkę, nie mówiąc już o dojeździe. Trawnik też taki miękki jak gąbka, chociaż ratuje sytuację )
W ogóle to niby teren płaski,ale różnice między działkami są, bo generalnie są na wzniesieniu, następna działka jest jeszcze niżej od nas i chociaż tego nie widać za bardzo, to jak się zmierzy to można się zdziwić.
KasiaWB 10:41, 21 kwi 2012

Martek napisał(a)
Czuje się jak w Egipcie na obozie wykopaliskowym

Przestań Marta, bo ja bałam się, że coś jeszcze wykopiemy )) szczególnie, że przecież jakieś 200 metrów w linii prostej archeolodzy odkryli jakieś ślady osady itd., tzn. właściwie odkryli to ludzie, którzy stawiali dom na działce ))
KasiaWB 10:48, 21 kwi 2012

Linka napisał(a)
Hej Kasiu zaglądam regularnie ale nie zawsze piszę praca widzę wre i to na dwóch frontach - dom i ogród. Powtorzę za innymi - mur śliczny się pojawił
Odnośnie gliniastej ziiemi to dziewczyny dobrze radzą z tym drenazem - mam u siebie tak samo - mimo mieszania i sypania piasku rośliny nie rosną najlepiej na tej części ogrodu, mam porównanie po szmaragdach które są biedniejsze i jeszcze nie zeszły sie w żywopłot w gornej, gliniastej części.

jeszcze raz dzięki.Ja do Ciebie też zaglądam, choć nie zawsze piszę, bo już nie ogarniam wszystkich wątków, a nowych to już w ogóle chyba nie nadrobię

Szmaragdy narazie odpukać wyglądają dobrze, ładnie przyrosły, no jedna sztuka wypadła, bo chyba coś ją podsikało, tak wyglądała. Narazie eksperymentuję w tym ogródkiem ) będę bogatsza o te doświadczenia przy zakładaniu właściwego ogrodu, teraz to wiesz.... trudno nazywać to co jest ogrodem )))
KasiaWB 10:51, 21 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Przy glinie ropiaszczanie gleby jest bardzo dobre ,ale albo cały ogród (grządki) tak zrobisz a jeśli tylko dołki pod wybrane rosliny to albo zafunduj im spadek albo drenaż.

Tak właśnie zrobię
Danusia również poradziła mi aby w dołku nawiercić albo podkopać dziurę jeśli jest glina i zasypać kamyczkami. Tak będzie.