Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

justi 11:39, 19 maj 2012

Dziś sobota pewnie Kasia szaleje na działce
Perovskiej nie znam, więc nie pomogę. Ale googlałam, nawet fajna, zależy z czym ją zestawić.
TheMagda 13:28, 19 maj 2012

Kasiu w końcu dotarłam do Ciebie, znowu Ale fajny ten bukszpan, odżywa jak feniks z popiołów
bociek 19:05, 19 maj 2012

Kasia, ja dopiero zaczynam przygode z zurawkami, bo.... do tej pory ich nie lubilam... A teraz sie zaprzyjazniamy powoli
Jaka masz odmiane???

KasiaWB 20:21, 19 maj 2012

justi napisał(a)
Dziś sobota pewnie Kasia szaleje na działce
Perovskiej nie znam, więc nie pomogę. Ale googlałam, nawet fajna, zależy z czym ją zestawić.

Hej hej Justi, masz całkowitą rację od 12.00 na działce poszalałam sporo, większość roślin już posadzona, przebudowa rabaty zbliża się do końca została trochę zmodyfikowana względem projektu,ale kiedyś doczeka się formy docelowej ) ja ustąpiłam M. że nie wyjdę za daleko z rabatą, a on się zgodził na wycięcie kawałka trawniczka, którym od samego początku z sercem się zajmuje )
Pozdrowionka
KasiaWB 20:26, 19 maj 2012

Madzioskoczek napisał(a)
Kasiu w końcu dotarłam do Ciebie, znowu Ale fajny ten bukszpan, odżywa jak feniks z popiołów

Witaj Madziu bardzo się cieszę, że dołączyłaś do Ogrodowiska
bukszpan jest obecnie cieniowany i podlewany (niezadużo, żeby nie zalać). To staruszek, widać po pędach, pomalutku odbija. Podsadziłam go już 2 bukszpanami, a obecnie poszukuję jakiegoś okazyjnego, wzniosłego bukszpana żeby załatać największą dziurę. Mam nadzieję, że będzie dobrze
Pozdrowionka Będę zaglądać do Ciebie
KasiaWB 20:54, 19 maj 2012

bociek napisał(a)
Kasia, ja dopiero zaczynam przygode z zurawkami, bo.... do tej pory ich nie lubilam... A teraz sie zaprzyjazniamy powoli
Jaka masz odmiane???

Witaj Kasiu, dzięki za wizytę
żurawki są cudne bardzo wdzięczne
A jakie mam odmiany? .......trochę tego jest, bo ja się aż za bardzo z nimi zaprzyjaźniłam i nakupiłam co mi się podobało )) generalna zasada - nie kupuj jednej ) kupuj całymi grupami w danym gatunku)
Trochę poeksperymentowałam z nimi, wszystkie mi się podobają, wyliczając mam takie:
1) najlepiej sprawdziła się Blackberry Jam (mam 7 sztuk), ta właśnie która spodobała Ci się z hortensjami w tym roku, bo w ubiegłym była z hostami i bukszpanami i było cudnie była zrobiona wg zaleceń Danusi narazie jej nie ma, bo rwaliśmy koparą leszczynę pod którą była ta rabata i wszystko przesadziłam, ale jeszcze kiedyś chyba wrócę do tego zestawu

2) Citronella - tej też mam sporo i jest piękna
3) Lime - mam jej stanowczo za mało
4) Electric Lime
5) Caramel - fajnie się wybarwia w słońcu na pomarańcz
6) Marmelade - latem wielokolorowa
7) Vienna
8) Green Spice - fajne czerwone kwiatuszki przy zielonych liściach
9) Obsidian - świetnie wygląda w słońcu
10) Lipstic - również ma fajne czerwone kwiatki przy zielonych liściach)
11) Georgia Peach
12) ........... i jeszcze kilka, których nazwy nie pamiętam )
Nie mam wprawdzie, ale kiedyś planuję mieć "Southern Comfort" i polecam też cudna

Odmian żurawek jest mnóstwo zaplanuj najpierw kolorystycznie a potem dobieraj żurawki

Tutaj artykuł Danusi o żurawkach
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow

Jak masz jakieś pytania, to zapraszam odpowiem na ile wiedza i doświadczenie mi pozwoli

hania 21:18, 19 maj 2012

Pięknie wokół tego drzewa skomponowałaś!
KasiaWB 21:27, 19 maj 2012

Jedna ze stron naszego zielonego kącika serby chyba się przyjęły

Mieliśmy dzisiaj gościa
obszedł działkę.......i wszedł elegancko bramą........

dokonał inspekcji budowy.....

nie omieszkał rzucić okiem również na mur ........
KasiaWB 21:31, 19 maj 2012

a następnie .............puścił się prosto w rabaty

KasiaWB 21:35, 19 maj 2012

Przeszedł cały ogródeczek dwukrotnie na całej długości ) chyba sprawdzał co robię ) a ja teraz już mam pewność kto swoimi kilogramami łamie mi rośliny

Pozdrawiam zaglądających do mojego wątku