Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Gabriela 21:15, 10 cze 2012

KasiaWB napisał(a)

Też się nie spotkałam z takim zjawiskiem, żeby ostróżka zmieniała kolor. Może przy sadzonce czy siewce była druga właśnie w innym kolorze?

Witaj Gabrysiu dzięki za zainteresowanie kupiłam tą sadzonkę od kobiety z ogrodu i była niebieska i co więcej drugi raz w ubiegłym roku też zakwitła na niebiesko Pani mówiła, że ma u siebie tylko niebieskie i stare odmiany, dlatego polowałam na białą, która rośnie teraz ok. 50 cm obok tej niby niebieskiej )
Wiesz co, nie będę już Wam głowy zawracać jest biała i fajnie ) nie ma co sobie głowy zaprzątać
Pozdrawiam serdecznie

A dlaczego miałabyś nie zawracać?
Ja sieję co roku, bo u mnie są krótkowieczne i zawsze miałam błękitne, granatowe, niebieskie, ale nigdy białej, a też bym chciała. Są też różowe.
Może tak bardzo chciałaś mieć białą, że postanowiła zmienić kolor dla Ciebie?
anna_studio 21:15, 10 cze 2012

...może w doniczce do gruntu..., do warzywnika.Piwnica i garaż u mnie odpadają...
KasiaWB 21:20, 10 cze 2012

Gabriela napisał(a)

Też się nie spotkałam z takim zjawiskiem, żeby ostróżka zmieniała kolor. Może przy sadzonce czy siewce była druga właśnie w innym kolorze?

Witaj Gabrysiu dzięki za zainteresowanie kupiłam tą sadzonkę od kobiety z ogrodu i była niebieska i co więcej drugi raz w ubiegłym roku też zakwitła na niebiesko Pani mówiła, że ma u siebie tylko niebieskie i stare odmiany, dlatego polowałam na białą, która rośnie teraz ok. 50 cm obok tej niby niebieskiej )
Wiesz co, nie będę już Wam głowy zawracać jest biała i fajnie ) nie ma co sobie głowy zaprzątać
Pozdrawiam serdecznie

A dlaczego miałabyś nie zawracać?
Ja sieję co roku, bo u mnie są krótkowieczne i zawsze miałam błękitne, granatowe, niebieskie, ale nigdy białej, a też bym chciała. Są też różowe.
Może tak bardzo chciałaś mieć białą, że postanowiła zmienić kolor dla Ciebie?

może właśnie tak było czyli rośliny słuchają co mówie ) ostróżkami pasjonuję się od ubiegłego roku i widzę, że coraz ładniejsze odmiany są wprowadzane na rynek różowe też piękne, ale staram się zachować kanon kolorystyczny w stałych nasadzeniach, choć różnie mi to wychodzi ) najbardziej podobają mi się te pełne, które gęściutko zakrywają łodygę
KasiaWB 21:27, 10 cze 2012

anna_studio napisał(a)
Czemu przeglądając.....jasność widzę....zamiast np.Błękitnego Anioła ???

Aniu, może trzeba poczekać na załadowanie zdjęcia? u mnie jest. Na zdjęciu zą narazie pączki oglądać warto jak rozwkitnie )

anna_studio napisał(a)
...może w doniczce do gruntu..., do warzywnika.Piwnica i garaż u mnie odpadają...

ostróżka zazwyczaj zakwita 2 razy do roku, choć drugi raz już słabiej. Po pierwszym przekwitnięciu ścinamy pęd kwiatowy. Posadz ją przy warzywniku, do gruntu
Gabriela 21:29, 10 cze 2012

Takie?

Były kiedyś i się zbyły. Sama wysiałam, sama straciłam...
KasiaWB 21:35, 10 cze 2012

Gabrysiu, takie, takie
i jeszcze takie
Gabriela 21:37, 10 cze 2012

Marzenie, moje wyglądają na pojedyncze, dopiero jedna zakwitła.
KasiaWB 21:42, 10 cze 2012

Ach... te ostróżki oglądałam kiedyś stronkę jakiegoś producenta z samymi ostróżkami, nawet nie wiedziałam, że tyle jest tych odmian i takich cudnych sama nigdy nie siałam jeszcze, może spróbuję? choć o nasiona ładnej odmiany - takiej np. jak te Twoje to raczej trudno
Gabriela 21:47, 10 cze 2012

Sieję zawsze nasiona ostróżek z grupy Pacyfik no i czasami trafiają się takie śliczne. Jak wysiejesz teraz, to zakwitną w przyszłym roku.
KasiaWB 21:57, 10 cze 2012

Siania napewno spróbuję, ale chyba już nie w tym roku już i tak szaleję z tym ogródkiem, chociaż powinnam poczekać do zakończenia budowy nie powinnam już nic kupować i sadzić ) wysieję już w docelowe miejsce, bo chyba jestem zmęczona tegorocznym przesadzaniem i rzeźbieniem w glinie, teraz chcę posiedzieć spokojnie na ławeczce albo na huśtawce ) jak np. dzisiaj, siedzieliśmy pod parasolem i jedliśmy razem obiad i tak lubię
Poza tym, mam teraz masę pracy i na tym muszę się niestety skupić
Zmykam do pisania
Serdecznie pozdrawiam