Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Milka 18:13, 01 sie 2012

pozdrawiam, hasło pomożemy...pomożemy!!!
KasiaWB 18:15, 01 sie 2012

justi napisał(a)
Hej Kasia
Ale horti masz piękne rabata szaleje, przybywa jej objętości.

Hej hej Justynko
dziękuję przyglądam się im i wiem, że niektóre będą wymagały pracy aby wyprowadzić je wysoko w formie drzewka zamiast krzaka Anabelki są piękne, ale ich wadą jest wiotkość i wykładanie się - muszę obowiązkowo podeprzeć lub podwiązać.
Pozdrawiam
KasiaWB 18:17, 01 sie 2012

Monika352 napisał(a)
Witaj , faktycznie hortensje niesamowite pozdrawiam m

Witaj Monika dziękuję za odwiedziny i mile słowo po tylu zachwytach hortensje będą się napewno puszyć jak pawie )
Pozdrawiam
KasiaWB 18:22, 01 sie 2012

Tess napisał(a)
Bo ono dziś trochę nieteges Zaznaczenia wątków poznikały...

a hortensje piękne a tę budleję tu zostawisz, czy przesadzisz?
To miniaturowa, prawda? Jest na mojej liście chciejstw, już zamówiłam

Miłego popołudnia Kasiu

witaj Tess miło mi Ciebie gościć, choć u mnie skromniutko

przesadzę raczej tą zagłuszoną hortensję, a budleja zostanie przy Anabelkach i drugiej hortensji Grandiflora bo w zasadzie podoba mi się połączenie hortensji z budlejami i taki był zamysł a wyszło nieoczekiwanie, bo budleja wymarzła zimą i ścięłam ją do ziemi i wyrósł wielki krzak. Ta budleja to napewno nie miniaturka , nazwy w tej chwili nie pamiętam, ale przy okazji sprawdzę i napiszę.
Serdecznie pozdrawiam
KasiaWB 18:26, 01 sie 2012

irena_milek napisał(a)
może chemią drania!

zatem bardzo proszę o podpowiedzi czym dokładnie i jak potraktować ten powój? ścinać nad ziemią i pędzelkować? muszę go zwalczyć bo zarasta mi dosłownie wszystko, wspina się po wysokich roślinach i je dusi narazie usuwam mechanicznie, wycinając od korzenia jaknajniżej... ale jest to praca syzyfowa
KasiaWB 18:30, 01 sie 2012

A teraz kolejny fragment rabaty - stożki bukszpanowe z miskantami Morning Light i pytanie: czym je podsadzić? wystawa południowo-zachodnia.
Nad urodą stożków pracujemy, posadziliśmy je narazie brzydszą stroną na widoku, aby mieć to na oku, bo jak rosły w innym miejscu to właśnie od tyłu zrobiły się brzydsze i chcemy nad tym popracować

KasiaWB 18:33, 01 sie 2012

Kto mi jeszcze podpowie jak zabrać się do cięcia kul żeby nie zmarnować ? gdzie pierwsze cięcia: góra? czy boki?

KasiaWB 18:35, 01 sie 2012

Najlepiej w tym roku rosną u mnie bordowe żurawki (odmiana Blackberry jam), citronelki generalnie mająsię dobrze, choć kilka sztuk wypadło, a te co są podpala troszkę zachodzące słońce i niestety podkopują nornice

KasiaWB 18:41, 01 sie 2012

i jeszcze trochę rabaty

przed hortensjami, w zasadzie na wysokości begonii docelowo będzie posadzona śliwa wiśniowa Nigra, na którą poluję

z przodu rabaty misz masz begonie niestety szałowe nie są, a spodziewałam się bujnego wzrostu i kwitnienia
KasiaWB 18:48, 01 sie 2012

miałam już nie pokazywać rabaty pod murem, ale co tam lepsze to co jest niż chwast ) proszę o wyrozumiałość ))

Bujają słoneczniki i kosmosy, dodam, że mur ma 185 cm. Nie wiedziałam, że kosmosy mogą osiągnąć ok. 160 cm Rośliny z tzw. białej kompozycji Vilmorin, której nakupiłam kilka torebek i które to miały być największą ozdobą tej rabaty - przemilczę

i dorzucę jeszcze na pamiątkę lawendę, którą w najbliższym czasie już zetnę

Serdecznie pozdrawiam Wszystkich odwiedzających