Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 21:20, 19 sty 2013

Zeta, ja dopiero początkująca ogrodniczka jestem, gdzie mi tam do Marzenki ogrodu czy do Twojego ale z czasem u mnie będzie ładniej, mam nadzieję )) Macham do Was! i naprawdę już znikam
KasiaWB 12:44, 20 sty 2013

Marzena2007 napisał(a)
Kasiu planuj i snuj marzenia to szybciej wszystko zrealizujesz.
Ja bym posadziła bordowe drzewo, bo wkoło dużo będzie zieleni i jako soliter taki buk ja dzisiaj opisywany przez Danusię byłby piekny.

Dzięki Marzenko właśnie tak biję się z myślami czy zimozielony serb czy drzewo liściaste i wtedy bordowe, bo będzie widoczne i musi to być coś ładnego trochę zmartwilam się tym co Gosia napisała, że robale mogą zjadać buka nie mam innego pomysłu co by to mogło być....
Zeta 12:47, 20 sty 2013

KasiaWB napisał(a)
Zeta, ja dopiero początkująca ogrodniczka jestem, gdzie mi tam do Marzenki ogrodu czy do Twojego ale z czasem u mnie będzie ładniej, mam nadzieję )) Macham do Was! i naprawdę już znikam

A myślałam że to ja niemowlak ogrodowy jestem....
KasiaWB 12:56, 20 sty 2013

Tess napisał(a)
Kasiu, obserwuję i kibicuję, ale wiesz - ja wyobraźni przestrzennej nie mam ni w ząb - nie pomogę.
Buziam

Dzięki Tess, wsparcie psychiczne też jest bardzo ważne więc wspieraj wspieraj ja obserwuję i się uczę jak komponować rośliny, ale czasami mogę czegoś nie zauważyć )) poza tym trzeba mieć jednak dużą wiedzę, a przede wszystkim talent. Mi lepiej wychodzi sadzenie jak mam projekt, szczególy uzgodnione, albo jak wzoruję się na jakimś zdjęciu Mam zapisanych sporo inspiracji
Buziam!
KasiaWB 13:03, 20 sty 2013

Zeta napisał(a)

Zeta, ja wiem, że masz poczucie humoru ) masz taki piękny ogród na hektarach i mi piszesz, żeś niemowlak ) to ja w takim razie gdzieś na poziomie jaja albo raczej w myślach i planach )) dawno dawno temu robiłam różne rzeczy u Rodziców na działeczce, potem była duuuuuga przerwa i złapalam bakcyla w 2010, a w zasadzie w 2011, chociaż jak sięgam pamięcią zawsze chciałam mieć dom z ogródkiem to marzenie jest tak silne, że sadzę rośliny nim dom zbuduję ale inaczej nie mogę i już
Buziaki!
Zeta 13:14, 20 sty 2013

KasiaWB napisał(a)

Zeta, ja wiem, że masz poczucie humoru ) masz taki piękny ogród na hektarach i mi piszesz, żeś niemowlak ) to ja w takim razie gdzieś na poziomie jaja albo raczej w myślach i planach )) dawno dawno temu robiłam różne rzeczy u Rodziców na działeczce, potem była duuuuuga przerwa i złapalam bakcyla w 2010, a w zasadzie w 2011, chociaż jak sięgam pamięcią zawsze chciałam mieć dom z ogródkiem to marzenie jest tak silne, że sadzę rośliny nim dom zbuduję ale inaczej nie mogę i już
Buziaki!

Mo ja się napaliłam ogrodowiskowo 3 lata temu a Ty jak widzę już 2 lata na ogrodowisku jesteś....najważniejsze są marzenia .....mój ogród młody jeszcze ...2 lata ma więc duuużo jeszcze przedemną.....ty zato wkomponujesz dom w ogród nie odwrotnie....a że bakcyla masz to tylko na plus ....wiosna przed nami ....czas na planowanie mamy...a na wisnę.....
KasiaWB 13:16, 20 sty 2013

Zeta napisał(a)
Kasia ja w Pulawach duuuużo kupowałam. To moja trasa przejazdowa od rodziców do mnie do domu...tam największy wybór bylin chyba.....i super odmiany funkii... no to jesteśmy umówione...tylko trzeba jakiegoś duuużego transporta zamówić....
Ps. Super projekt domu ...nie mogę się doczekać realizacji.. będzie pięknie już to wiem....

Zeta, to cudownie! zatem teren dobrze znasz funkiami zachwycałam się w 2011 r. i nakupiłam ich trochę, teraz mam ich za dużo )) w 2012 r. byłam zachwycona zaopatrzeniem w Puławach w deficytowe po nieciekawej zimie trawy i wyborem bylin, szok w porównaniu z lubelskimi sklepami, dlatego tak o tym piszę ja w tym roku większych zakupów robić nie będę, chcę geranium niebieskie (Rosane), białą szałwię omszoną, muszę dokupić 2 horti Limelight na wymianę z tymi, ktore mimo etykiety okazały się zupełnie inną odmianą no i fajnie by było kupić drzewo na soliter chciałam jeszcze RH ale nie mam dobrej gleby dla nich więc to zostawię na przyszłość. To tyle planów
p.s. też nie mogę się doczekać kiedy od strony budowlanej coś ruszy dalej.... to wielka niewiadoma, a miało być inaczej ;(
KasiaWB 13:18, 20 sty 2013

Juzia_G napisał(a)
Ten Danusiowy Riversii jest obłędny!

czyli Juzia też jest za bukiem tak, Danusi buk jest super
KasiaWB 13:21, 20 sty 2013

Marzena2007 napisał(a)

Ja bym sadziła buka... za duzo zielonego z serbem... tak mnię się wydaje

dzięki za głos jak zobaczyłam ostatnio u Gabrysi kwitnącą Paulownię, to już prawie leciałam ją kupować żeby posadzić w tym właśnie miejscu, wyglądałaby cudnie
no bo nie wiem jaka jeszcze by mogła być alternatywa oprócz buka czy serba? hm...

Paulownia krótko kwitnie wiosną a buk ze swoim czerwonym ubarwieniem będzie piękny przez cały sezon. Na dodatek liście na zimę zachowa.

czyli buk Paulownia ma ogromne korzenie, które moga zagrozić budowlom, to jednak drzewo do dużych ogrodów i przestrzeni, choć kwiaty ma cudowne
KasiaWB 13:22, 20 sty 2013

idę jeszcze raz zobaczyć inspiracje