Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

ana_art 18:16, 19 sty 2013

Kasiu u mnie one właśnie rosną w rogu działki, sadziłam je z myślą o światełkch na święta.
na pierwszym zdjęciu widać dwie aurea nana

na drugim ze zwyłym serbem
KasiaWB 18:27, 19 sty 2013

Dzięki Ana za zdjęcia poglądowe ! no teraz to dobrze widzę o co chodzi i jak wygląda w rzeczywistości. Ładnie wyglądają tak w grupie, ale jako jedno myślę, że efektu takiego nie będzie.Muszę narysować jakąś wizualkę tego mojego narożnika
Mala_Mi 19:02, 19 sty 2013

Od frontu coś na lampki musi być
W projektowaniu i wyborze nie pomogę..bo się nie znam.... I mi podoba się praktycznie wszystko....
KasiaWB 19:53, 19 sty 2013

No jasne, że musi być obligo będzie, ale nie w tym miejscu
Bogdzia 20:04, 19 sty 2013

Poczytałam o Twoich planach. Sporo ich już masz a do wiosny będzie pewnie jeszcze więcej. No i Końskowola , tyle tam wielkich szkólek, super.Pozdrawiam.
Zeta 20:11, 19 sty 2013

KasiaWB napisał(a)

Haha w końskowoli to chyba wszystkie moje roślinki kupowałam.....i drzewa też.....

To jest miejsce gdzie już mam zaplanowane na przyszłość większe zakupy - drzewa też ale muszą poczekać jeszcze trochę, bo narazie nie mogę ich sadzić nawet jak podczas wyjazdu nic nie kupię lub małe rzeczy to z przyjemnością pooglądam nigdzie nie ma takiego zaopatrzenia jak tam

Dzisiaj buszowałam ostro w Twoim wątku i doczytałam że masz namiary na kulki bukszpanowe....czyli to co ogrodowiakowe misie lubią najbardziej....?? Dowód na stronie 50 hehehe mam nadzieję że też ze mną się podzielisz namiarami i ceną...hahaha bo na wiosnę duuuuże plany mam....ale nie martw się ...trochę Ci zostawię tych kulek..
KasiaWB 20:17, 19 sty 2013

Nie umiem pięknie rysować, więc właśnie drugi raz w życiu spróbowałam coś stworzyć w programie Paint, w którym też nie umiem rysować ) pierwszy raz coś nabazgrałam kiedyś dla Ewy z forum ))
Najpierw pokażę miejsce, a potem to co nasmarowałam ))

Oto miejsce )

a tu moje "dzieło" robione na tym zdjęciu ) proszę o wyrozumiałość )

kilka słów komentarza i marzeń
- działkę i wjazd mam od południa, taras jest wschodnio-południowy w literę L i ta dłuższa część jest od południa, inaczej się nie dało
- odległości między tarasem a ogrodzeniem są maleńkie dlatego potrzebuję pomocy aby to zaplanować rozsądnie ale i ładnie
- chodzi o to miejsce gdzie teraz starałam się narysować (przy ograniczonej palecie kolorystycznej) bordowe drzewo czy lepiej tutaj posadzić właśnie np. bordowego buka czy jednak świerka serbskiego? jak narysowałam to, to widzę teraz, że coś z drugiej strony "lustra" by się też przydało, bo na górze nad murem łyso może być...
- "lustro" - myślę o tym miejscu aby tu kiedyś było lustro, chociaż pewności nie mam czy to dobre miejsce?, ale chyba najlepsze bo jak dam naprzeciwko tarasu to się będzie odbijało to co na tarasie... a jak nie lustro to będzie ławeczka ))
- na przeciwko tarasu na murze chciałabym kiedyś wodę: albo wylewka albo ściana wodna - bo tam maleńko miejsca jest
- nie wiem jeszcze jak zaplanuję wejście na taras - to będzie tylko 1-2 schodki, bo chcę mieć taras niezawysoko, ciut wyżej niż poziom gruntu
- wzdłuż całego niemal ogrodzenia od wewnątrz chciałabym posadzić Prunus cerasus 'Umbraculifera' jak u Danusi od strony ulicy albo na tle muru albo na tle żywopłotu z cisa - jeszcze nie wiem co będzie lepsze...ładniejsze... i taka podobna rabata od tej strony mi się marzy, tylko z dodatkiem kulek bukszpanowych...

Już w tym roku mogłabym to drzewo posadzić żeby sobie rosło i co mam robić???

KasiaWB 20:22, 19 sty 2013

Generalnie ma być zimozielono, kolory biały/kremowy+niebieski i ewentualnie róż ale tylko odnośnie róż
KasiaWB 20:30, 19 sty 2013

Bogdzia napisał(a)
Poczytałam o Twoich planach. Sporo ich już masz a do wiosny będzie pewnie jeszcze więcej. No i Końskowola , tyle tam wielkich szkólek, super.Pozdrawiam.

mimo wszystko Bogdziu planuję i marzę rysować nie umiem, ale za to mam masę inspiracji zapisanych i mniejwięcej wiem co bym chciała a jak wyjdzie, zobaczymy
Tak, Końskowola i okolice również, a może przede wszystkim, to super miejsce na zaopatrywanie się w rośliny, byłam parę razy ) jeśli kiedyś zechcesz się wybrać, to z przyjemnością się z Tobą wybiorę
Pozdrawiam
KasiaWB 20:37, 19 sty 2013

Zeta napisał(a)

Haha w końskowoli to chyba wszystkie moje roślinki kupowałam.....i drzewa też.....

To jest miejsce gdzie już mam zaplanowane na przyszłość większe zakupy - drzewa też ale muszą poczekać jeszcze trochę, bo narazie nie mogę ich sadzić nawet jak podczas wyjazdu nic nie kupię lub małe rzeczy to z przyjemnością pooglądam nigdzie nie ma takiego zaopatrzenia jak tam

Dzisiaj buszowałam ostro w Twoim wątku i doczytałam że masz namiary na kulki bukszpanowe....czyli to co ogrodowiakowe misie lubią najbardziej....?? Dowód na stronie 50 hehehe mam nadzieję że też ze mną się podzielisz namiarami i ceną...hahaha bo na wiosnę duuuuże plany mam....ale nie martw się ...trochę Ci zostawię tych kulek..

hahahhaah.... czyli jednak teraz znajdziesz czas na dołączenie do wypadu grupowego w tamte strony ??? )).... Napewno wiosną czy latem będziesz mogła je kupić w Lublinie - targ pod zamkiem, bo właśnie w tym miejscu je corocznie sprzedają