Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pogubiłam się po drodze...

Pogubiłam się po drodze...

babka 07:38, 31 lip 2017

Ok dzięki, kupię i przetestuję.
amelia_b 11:06, 31 lip 2017

asiak napisał(a)
Amelio, okropnych masz tych gości ble... Syp też mączką, ślimaki jej nie lubią
Pozdrawiam
jeszcze jej nie mam to nie mam co sypać, szczerze powiem ze to pierwszy ślimak którego zauważyłam w tym roku, chyba że źle patrze jak już ją kupię to będę sypać, dzięki
amelia_b 11:08, 31 lip 2017

babka napisał(a)
Toszko dziękuję
Amelka u mnie chyba najwięcej tego paskudztwa jest, zbieram wiadrami. Żdżary mi 3 szałwię w całości i dwie jeżówki. Najgorsze są te maleńkie, jak łepek od szpilki - nie widać ich dobrze w gęstwinie liści
Zbieram się do kupna mączki i zbieram ale czuję że nie ma co czekać.
Asia a jak ma się mączka na korze? Ślimaki nie ominą proszku ?
Olu widziałam i nie zazdroszczę, trzymak kciuki za wyplenienie tego paskustwa
amelia_b 11:09, 31 lip 2017

asiak napisał(a)
Aż takim specem nie jestem hihihi
Toszka kiedyś pisała o mączce na ślimaki. Ja sypałam zawsze jak sie pojawiały i musze powiedzieć, że naprawdę jest ich mniej. Nie wiem, czy to zasługa mączki czy po prostu jest ich mniej. Ale zważająć na mokre lato, powinno ich być sporo.
kto ma mokre to ma, u mnie susza straszliwa, dziś też pogoda nie do wytrzymania, a ma być jeszcze gorzej, nie mogło by być tak z 22 stopnie, a nie ok 30.
amelia_b 11:10, 31 lip 2017

babka napisał(a)
Ok dzięki, kupię i przetestuję.
to ja razem z Tobą Olu będę testować, ale najpierw muszę przeryć nową rabatę z korą, kompostem i mączką
iwka 12:04, 31 lip 2017

mączka na ślimaki tylko do deszczu działa, później niestety już nie. Test nawet robiłam obsypałam w kółko takiego delikwenta i parę godzin się kręcił nie wylazł, rano po deszczu nie było ani mączki, ani ślimaka
Toszka 12:24, 31 lip 2017

Ja w tym roku się poddałam i tylko wiagrę używam - 2-3 granulki pod rośline wystarczą. Do tej pory tylko jesienią dawałam w carexy, ale w tym roku ślimaki górą i sorry ekologio, ale ja swoje rośliny kocham
szemusia 21:28, 31 lip 2017

Amelko, widzę, że zakupy poczyniłaś
Piękne trawki Ja ograniczam zakupy gatunkowo z powodu braku miejsca i właściwie tylko trawy kupuję. A że u mnie traw jak na lekarstwo, to jak już coś dorwę, to jak byk do saladery
No i zakupiłam bezimienne. Jedna z nich to chyba właśnie molinia variegata - przynajmnie tak ją zidentyfikowałam. Mogłabyś w wolnej chwili zajrzeć do mnie i ocenić, czy to właśnie ona?

A jak tam prace przy nowej rabacie? Darń zdjęta? Bo ja raptem wytyczyłam krawędzie...
amelia_b 08:57, 01 sie 2017

szemusia napisał(a)
Amelko, widzę, że zakupy poczyniłaś
Piękne trawki Ja ograniczam zakupy gatunkowo z powodu braku miejsca i właściwie tylko trawy kupuję. A że u mnie traw jak na lekarstwo, to jak już coś dorwę, to jak byk do saladery
No i zakupiłam bezimienne. Jedna z nich to chyba właśnie molinia variegata - przynajmnie tak ją zidentyfikowałam. Mogłabyś w wolnej chwili zajrzeć do mnie i ocenić, czy to właśnie ona?

A jak tam prace przy nowej rabacie? Darń zdjęta? Bo ja raptem wytyczyłam krawędzie...
darń zdjęta kora czeka, mączka zamówiona
dominka 13:47, 01 sie 2017

Amelka ale zakupy super!
U mnie padła jedna umbra

Myślisz, ze odbije jeszcze?