Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

sylwia_slomc... 22:05, 09 sie 2024

Juzia napisał(a)

No i?
Życie na tym świecie już takie jest.
Z dnia na dzień może coś pier...dzielnąć. Cokolwiek. Bomba czy śmiertelny upadek ze schodów
Jak przeżyjesz to grasz dalej Tyle.
Strach nic tu nie zmieni.

Nie zmieni, ale facetom pewnie za uszami siedzi świadomość, że teraz ma coś konkretnego z czym w razie konfliktu zbrojnego żonę zostawi niż w trakcie powstawania czegoś co nie wiadomo czy powstanie czy nie. Różnie ludzie myślą. Jedni ignorują co się dzieje, kolejni nie chcą myśleć, udają, że jest ok, inni się boją i starają zabezpieczyć, trzeba zrozumieć jednych i drugich My się remontujemy z myślą o przyszłości, Ty będziesz budować, ale są tacy co wolą mieć co mają, nie chcą ryzykować. Wiadomo, że wypadki i choroby losowo po ludziach chodzą i nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć, ale teraz dodatkowo czasy niepewne...
sylwia_slomc... 22:10, 09 sie 2024

Judith napisał(a)
Sądzę, że Sylwia nie miała na myśli braku działania ze strachu o to, co może się wydarzyć w sensie nieokreślonych potencjalnych zagrożeń lecz realne zagrożenia współczesności w tym wojnę. Sa dobre chwile na inwestycje i są chwile, które należy przeczekać dla zapewnienia powodzenia inwestycji. Każdy inwestor/przedsiebiorca indywidualnie ocenia daną chwilę. Żadna nie jest obiektywnie dobra lub zła.

Juzia, Ty już podjęłaś decyzję, zatem dla Ciebie powodzenia w realizacji, na początek w papierologii .

Dokładnie.

Ale strach tych co się boją też jest dla mnie zrozumiały w obecnych czasach. Osobiście wojny się boję, ale nie paraliżuje mnie na tyle by powstrzymać od działania by spełniać plany przyszłościowe. Wybuchnie to plany zmienimy, nie wybuchnie spełnimy marzenie. Nie lubię tracić czasu na bezczynnym czekaniu.
Juzia 22:17, 09 sie 2024

Judith napisał(a)
Sądzę, że Sylwia nie miała na myśli braku działania ze strachu o to, co może się wydarzyć w sensie nieokreślonych potencjalnych zagrożeń lecz realne zagrożenia współczesności w tym wojnę. Sa dobre chwile na inwestycje i są chwile, które należy przeczekać dla zapewnienia powodzenia inwestycji. Każdy inwestor/przedsiebiorca indywidualnie ocenia daną chwilę. Żadna nie jest obiektywnie dobra lub zła.

Juzia, Ty już podjęłaś decyzję, zatem dla Ciebie powodzenia w realizacji, na początek w papierologii .

Realne zagrożenie to też przejechanie przez autobus np
Nie widzę różnicy.

Papierologia już ogarnięta!
Juzia 22:21, 09 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zmieni, ale facetom pewnie za uszami siedzi świadomość, że teraz ma coś konkretnego z czym w razie konfliktu zbrojnego żonę zostawi niż w trakcie powstawania czegoś co nie wiadomo czy powstanie czy nie. Różnie ludzie myślą. Jedni ignorują co się dzieje, kolejni nie chcą myśleć, udają, że jest ok, inni się boją i starają zabezpieczyć, trzeba zrozumieć jednych i drugich My się remontujemy z myślą o przyszłości, Ty będziesz budować, ale są tacy co wolą mieć co mają, nie chcą ryzykować. Wiadomo, że wypadki i choroby losowo po ludziach chodzą i nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć, ale teraz dodatkowo czasy niepewne...

Mojemu nic takiego za uszami nie siedzi, bo wizja wojny jest dla nas.. tak samo realna jak np 10 lat temu
Najśmieszniejsze jest to że boją się bardziej ludzie na zachodzie kraju niż tu u nas
A co jest nie ok, że trzeba udawać? Może ja o czymś nie wiem?

Juzia 22:22, 09 sie 2024

LIDKA napisał(a)

...Albo rak przyjdzie po cichu....

Nie ma co czekać na zło. Bo jakby tak stale człowiek myślał to byśmy nadal w jaskiniach siedzieli.
No! Juzia racja. Trzeba działać i iść do przodu.

Dokładnie!
Judith 22:35, 09 sie 2024

Juzia napisał(a)

Realne zagrożenie to też przejechanie przez autobus np
Nie widzę różnicy.

Papierologia już ogarnięta!

Przyznam, że lekko mnie zatkało .
Jest różnica. Taka, że na zminimalizowanie (nie wyeliminowanie) ryzyka przejechania przez autobus mamy wpływ. Na wybuch wojny - nie mamy. Na wpływ trwającej wojny na naszą gospodarkę też nie mamy jako jednostki, a to już nie zagrożenie a fakt.
I nie chodzi o strach a o świadomość zagrożenia. Nie hipotetycznego zagrożenia, ale dość realnego.
To zagrożenie ma skutki widoczne w decyzjach biznesowych.
Kordina 00:12, 10 sie 2024

I tu przytoczę:
Boże, użycz mi pogody ducha,
Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr (1892-1971)
Juzia 08:17, 10 sie 2024

Judith napisał(a)

Przyznam, że lekko mnie zatkało .
Jest różnica. Taka, że na zminimalizowanie (nie wyeliminowanie) ryzyka przejechania przez autobus mamy wpływ. Na wybuch wojny - nie mamy. Na wpływ trwającej wojny na naszą gospodarkę też nie mamy jako jednostki, a to już nie zagrożenie a fakt.
I nie chodzi o strach a o świadomość zagrożenia. Nie hipotetycznego zagrożenia, ale dość realnego.
To zagrożenie ma skutki widoczne w decyzjach biznesowych.

Dla Ciebie jest różnica... dla mnie nie ma.
Wszystko co piszesz to hipotetyczne zagrożenie. Realne zagrożenie to jak staniesz twarzą w twarz z żołnierzem z karabinem.
I zatyka Cię, bo myślisz inaczej niż ja i żyjesz inaczej niż ja.
Nie zrozumiesz nawet jak będę pisać tu eseje

Juzia 08:18, 10 sie 2024

Kordina napisał(a)
I tu przytoczę:
Boże, użycz mi pogody ducha,
Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić,
I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.

Reinhold Niebuhr (1892-1971)

sylwia_slomc... 08:49, 10 sie 2024

Juzia napisał(a)

Mojemu nic takiego za uszami nie siedzi, bo wizja wojny jest dla nas.. tak samo realna jak np 10 lat temu
Najśmieszniejsze jest to że boją się bardziej ludzie na zachodzie kraju niż tu u nas
A co jest nie ok, że trzeba udawać? Może ja o czymś nie wiem?

O wszystkim tym o czym nam nie mówią. To co dociera do ludzi spoza władzy to ułomek info zaledwie. Tylko tyle ile chcą byśmy wiedzieli.